Život v empíru - s průvodcem za krásami empírových zámeckých zahrad a parků

Život v empíru - s průvodcem za krásami empírových zámeckých zahrad a parků

Tisk

Zahrady 200Letos slaví Evropa dvousté výročí tzv. Vídeňského kongresu. Národní památkový ústav se k oslavám připojí nejen připomenutím několika rodů a významných osobností, které v této době hrály na politické scéně Evropy klíčovou úlohu, ale i odborným katalogem neoklasicistní aristokratické architektury na Moravě a ve Slezsku. Mimo jiné zahrnuje tak významná sídla a jejich zahrady, jako jsou zámky Dačice, Lysice, Hradec nad Moravicí, Raduň, Schönwald v Jinošově, kroměřížskou Květnou a Podzámeckou zahradu, Uherčice či  stavby v Lednicko-valtickém areálu.

   Zámeckých zahrad a parků se týkají komentované prohlídky připravované a vedené odbornými průvodci. Během komentovaných prohlídek se průvodci zaměří právě na empír, zvaný také císařský sloh, což je období klasicismu (respektive neoklasicismu), který se rozšířil z Francie počátkem 19. století za vlády Napoleona Bonaparte. V mnohých zahradách se dochovaly významné prvky z tohoto období, které ovlivnily jejich vzhled a ráz až do dnešní doby.

Zahrady2

Vídeňský kongres, od jehož ukončení uplynulo právě letos dvě stě let, patří k nejvýznamnějším politickým událostem v dějinách Evropy. Na komplikovaná jednání, která měla ukončit napoleonské války a přinést starému kontinentu trvalý mír a mocenskou stabilitu, se do hlavního města monarchie sjely nejvýznamnější osobnosti – panovníci a jejich dvory, nejvyšší evropská aristokracie, diplomaté i vítězní vojevůdci.

Zahrady3

Politický systém, který vzešel pod taktovkou rakouského kancléře Klemense Václava Metternicha z tehdejšího koncertu velmocí, pak s malými změnami přetrval až do konce první světové války. Z diplomatického kongresu se stala mimořádná společenská událost, provázená slavnostmi, plesy, divadelními představeními a ceremoniály, které lze považovat za vyvrcholení evropské empírové kultury. Doklady empírové kultury a odkazu Vídeňského kongresu jsou v podobě architektury a sbírek stále přítomné na mnoha památkách.  Nabídka komentovaných prohlídek:  

7. srpna ve 14 hodin hrad Pernštejn 

7. srpna v 10 hodin zámek Kroměříž

14. srpna ve 14 hodin zámek v Uherčicích

21. srpna v 16 hodin zámek v Lednici           

www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Harasimová

MH200Markétu Harasimovou znám poměrně krátkou dobu, ale po přečtení jejího románu Poháry touhy se mi tak nějak dostala pod kůži. A protože jsem ji chtěla poznat víc, zrodil se tento rozhovor:

 

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vzácné malby na zámku Kunštát

Kunstat 200Zámek Kunštát se účastní soutěže Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2016 – kategorie Díla výtvarného umění.

...

Z archivu...


Literatura

Barva krve - příběh o lásce, zradě, zločinu a odpuštění

altNakladatelství Mladá fronta představuje českým čtenářům historický román Barva krve u nás dosud málo známé spisovatelky Mary Hoffmanové, která patří ve Velké Británii  mezi nejprodávanější autorky románů pro m...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

Festival Film a architektura oslaví desátý ročník

film a architektura 200Ve dnech 30. 9. – 4. 10. proběhne ve třinácti českých a slovenských městech již podesáté festival Film a architektura. Jubilejní ročník s podtitulem “Spojení” poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí,...