Vietnamské vodní loutkové divadlo osvěží nejen tělo, ale i ducha

Vietnamské vodní loutkové divadlo osvěží nejen tělo, ale i ducha

Tisk


Vodni divadlo 200Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi až do 27. září návštěvníky seznamuje s unikátním světovým fenoménem vietnamského vodního loutkového divadla (bývá překládáno jako loutky tančící na vodě) na výstavě nazvané Divadlo zrozené z vody.


Muzeum původně ve svých sbírkách vlastnilo pouze jedinou vietnamskou „vodní“ loutku, proto se tým pracovníků muzea vydal do Vietnamu na badatelskou cestu, díky níž získali mnoho artefaktů do sbírek (filmové záznamy divadelních představení, fotografie, současné i historické (i z 18.století) loutky vietnamského vodního divadla).

Vodni divadlo 1


Vodní loutkové divadlo je spjato s tradičními venkovskými oslavami a doplňuje slavnostní chvíle v životě vietnamských zemědělců. Jedinečná forma tohoto divadla se odehrává uprostřed jezírka nebo jiné vodní nádrže, jež nejčastěji bývá uprostřed vesnice. Herci (výhradně muži) stojí po pás ve vodě, schovaní před diváky za bambusovými nebo rákosovými závěsy, které pokrývají celou přední stranu pavilonu. Diváci, stojící na břehu, sledují iluzi oživlých loutek pohybujících se na vodní hladině za doprovodu tradičních hudebních nástrojů.


Historické zmínky o vodním divadle pocházejí již z 12.století. První, kdo začal praktikovat tento druh divadla, byl podle legendy budhistický mnich Tu Dao Hanh, který je dodnes patronem vodního loutkového divadla. Tento fenomén však nenalezneme v celé zemi, jedná se pouze o severní Vietnam, přesněji oblast kolem hlavního města Hanoje, v déltě Rudé řeky. Oproti minulosti, kdy divadlo hráli pouze amátéři a tradice se předávala pouze z otce na syna, dnes existují profesionální divadla ve městě Hanoj, Hai  Phong, Ha Tay, Nam Dinh a v Ho Či Minově Městě.

Vodni divadlo 2


Loutky jsou vyřezané většinou z fíkovníku. Surové loutky se nejprve napouštějí přírodními oleji, které zvyšují voděodolnost. Poté se barví výraznými barvami. Loutky se rozlišují podle ovládacího mechanismu na tyčové a provázkové. Tyčový mechanismus je připevněn na konci asi dvoumetrové dřevěné nebo bambusové tyče, jež je při hraní skryta pod vodou. Provázkový systém umožnuje manévrování do větších vzdáleností, protože není limitován délkou ovládací tyče. Loutky totiž stojí na plováku a jsou navázané na dlouhém provaze, který je veden pod vodou kolem kůlů. Taháním za provázky herec loutky rozpohybuje.


Výstava kromě exponátů získaných během badatelské cesty představuje i soukromou sbírku doktora Němečka z Hradce Králové. Mezi loutkami můžeme mj. spatřit víly, draky, vesničany nebo mandaríny.


Největším lákadlem je ale zmenšený model vodního divadla, ve kterém si návštěvníci mohou vyzkoušet manipulaci s loutkami a zahrát si vlastní představení, což ocení zejména děti.


 Vodni divadlo 3
Divadlo zrozené z vody
Místo: Muzeum loutkářských kultur Chrudim
Datum: 14.11.2014. až 27.9. 2015
Zdroj foto: autorka článku a puppets.cz


www.puppets.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Kapriola CD (2)

Na Moravě jsou hezké a muzikální holky. Známá ženská rocková kapela Kapriola v průběhu doby kovidové změnila své osazenstvo, natočila nové album Rebellion a hlavní protagonistka kapely Dona Michelle má ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Knedlíky kam se podíváš

knedliky Tomas NosilTypickou českou kuchyni si lze bez nadýchaných knedlíků jen těžko představit. V žebříčku knedlíkové popularity jsou na jednom v předních míst knedlíky houskové, nebo kynuté, a to zejména jako příloha k tradičním omáčkám.

Z archivu...


Literatura

Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

dítě stasi perexVýchodní Berlín, rok 1975. Otázky jsou nebezpečné, odpovědi mohou zabíjet.

 

 

...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...