Ploština nabízí krásnou okolní krajinu i pohled do historie valašské osady

Ploština nabízí krásnou okolní krajinu i pohled do historie valašské osady

Tisk

Plostina 200Národní kulturní památník Ploština a především jeho okolí je o prázdninách jedním z možných cílů výletů. Zdejší krásná krajina nabízí řadu zajímavých procházek po pasekářských stezkách. Od památníku obětem druhé světové války  je zase nádherný výhled do kraje a na část Valašska. V památníku návštěvníci navíc uvidí i dlouhodobou výstavu nesoucí název Pasekářská osada Ploština, která přibližuje obyčejný život místních lidí.Ploština nabízí krásnou okolní krajinu i pohled.


O zatraktivnění tohoto historicky důležitého místa se starají také okolní obce, které turistům nabízí řadu zajímavých služeb. Lidé si třeba v osmi obcích mohou zapůjčit jízdní kola, k dispozici jsou také hůlky pro velmi oblíbený nordic walking (severskou chůzi). V blízkosti Ploštiny také sídlí Envicentrum Pro krajinu, v němž se děti i dospělí mohou podívat do stodoly s výstavkou zemědělského nářadí a techniky. Jsou zde i stáje s hospodářskými zvířaty (ovce, koně, drůbež), jež jsou využívána při výukových programech.

Plostina2


Národní kulturní památník Ploština spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Vznikl na místě, kde pár dnů před koncem druhé světové války, přesně 19. dubna 1945, zdejších deset usedlostí vypálilo německé policejní komando SS spolu se speciální protipartyzánskou jednotkou Josef.  V plamenech našlo smrt 24 lidí. „Letos, u příležitosti 65. výročí vypálení zdejší osady, jsme mírně upravili stálou expozici přibližující tuto tragédii a protifašistický odboj,“ řekl ředitel muzea Pavel Hrubec s tím, že turisty určitě zaujme i druhá výstava dokumentující obyčejný život zdejších pasekářů.

Plostina3


Pasekářství totiž patří podle historiků k fenoménu osídlení Valašska, kde vznikaly pasekářské kolonie a ty pak vtiskly krajině jedinečný charakter.  „Ploština byla typickou pasekářskou osadou s charakteristickou dřevěnou roubenou architekturou, se svébytným základním způsobem obživy obyvatel, se specifickým způsobem hospodaření, s velkou mírou soběstačnosti, jejíž existence byla násilně ukončena v dubnu 1945,“ řekla etnografka a autorka výstavy Alena Prudká z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.


Informační texty s dobovými fotografiemi jsou doplněny trojrozměrnými exponáty, ukázkami vybavení hospodářské usedlosti, ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Návštěvníci uvidí například předměty, které tehdy tvořily základní vybavení pasekářských domácností – dřevěnou stolici na opracování dřeva, které se říkalo „strýc“, kolovrat, máselnici a formy na máslo, vařečníky, lžičníky, ale i školní pomůcky nebo krucifix.

Plostina4


Muzejní expozice u Národního kulturního památníku Ploština jsou přístupné od května do října. Otevírací doba: pondělí – zavřeno, úterý – pátek – jen pro objednané návštěvy a o víkendu (sobota a neděle) od 9.00–12.00 a od 13.00–16.00. Vstupné: dospělí 20 Kč, důchodci a studenti 10 Kč, děti do 6 let 5 Kč, ZTP zdarma.


Více informací na http://www.muzeum-zlin.cz/cs/objekty/nkp-plostina/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vlastní nakladatelství znamená pro autora svobodu,“ myslí si spisovatelka Markéta Harasimová. Co ji přivedlo ke psaní a jak si vybírá náměty svých románů?

Harasimova perexMarkétu Harasimovou asi není třeba představovat. Tato úspěšná autorka napsala již 32 knih, z nichž dvě nejnovější – Gaslighter a Kudlanka – vyšly v minulém roce. Nahlédněte do jejího spisovatelského světa a zjistěte, co se ukrývá za obálka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mistři své znalosti, um a zkušenosti našich předků získají v kurzech pořádaných Národním památkovým ústavem

remeslo 200Mezeru mezi důkladným restaurováním a běžným řemeslem vyplní absolventi kursů vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb, který připravuje Národní památkový ústav. Po úspěšném loňském zkušebním ročníku spustí NPÚ jedinečný projekt v...

Z archivu...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Putování Středozemí pokračuje

200filmPeter Jackson, režisér všech dílů Pána prstenu a prvního Hobita, po roce přináší do kin druhé pokračování s podtitulem Šmakova dračí pouť. Studio si dalo velice záležet na tom, aby byl film propagován už dlouho před samotným vpuštěním do kinosálů. Tol...