Přijďte se podívat na vzácná mláďata do ZOO Liberec

Přijďte se podívat na vzácná mláďata do ZOO Liberec

Tisk

ZOO 200Mláďata zebry Chapmanovy, takina čínského, papouška nestora kea nebo buvolce běločelého, orlosupa bradatého jsou nově k vidění v nejstarší ZOO v Česku. O tom i dalších novinkách informoval ředitel zoologické zahrady v Liberci David Nejedlo.

 

 

Od začátku roku přibylo do chovů mnoho mláďat, která jsou v letní sezóně v expozicích k vidění. Z těch posledních, která přišla na svět v květnu a červnu, pak určitě stojí za zmínku pět mláďat v přírodě silně ohroženého kozorožce dagestánského a dvě dlouhonohé samice antilopy koňské.

ZOO buvolec

Majestátní lvi
Zoo Liberec chov zvířat obohatila i zajímavými novými exempláři – chov šelem se v dubnu rozrostl o dva samce lvů berberských. Ti jsou ve věku dospívání, kdy na nich lze pozorovat růst majestátní hřívy a mizení malých skvrn na srsti, kterými se lvíčata vyznačují v raném věku.

Vzácní plazi
Do pavilonu tropů přibyl pár krajty mřížkované, obrovského hada, který patří mezi rekordmany v délce a obvykle dorůstá 3 - 4 metrů. Někteří jedinci mohou dorůst i délky neuvěřitelných 9 metrů. Liberecké krajty jsou výjimečné i tím, že pocházejí z ostrova Bali. Tamní varianta tohoto plaza je v chovech velmi málo vídaná a liší se od jiných krajt specifickou barevností.

Čas letních prázdnin by pak měl být ve znamení očekávaného porodu žirafy Rothschildovy a zebry bezhřívé. Obě tato zvířata navíc v ZOO Liberec obývají jednu společnou expozici.

Giganti v ZOO Liberec upozorňují na vybíjení slonů v Africe
Mezi další hlavní lákadla liberecké zoo v nové letní sezóně patří jednoznačně výstava Giganti v ZOO Liberec, jedna z největších svého druhu v Evropě. Tato unikátní výstava je k vidění do 31. října tohoto roku. Celkem 18 modelů zvířat doby ledové obrovských rozměrů je umístěno na ploše 600 čtverečních metrů přímo u hlavního vstupu do zahrady. Výtvarníci spolu s přírodovědci vytvořili reálné podoby prehistorických zvířat, jako byl jednorožec Elasmotérium nebo pták Moa. Nechybí ani šavlozubý tygr a lev jeskynní. Údiv vyvolává i obrovský lenochod zvaný Megatérium, který dosahoval délky až 6 metrů. Podobně neuvěřitelných rozměrů dosahoval až dvoutunový Glyptodon, příbuzný dnešního malého a hbitého pásovce. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost srovnat tato prehistorická zvířata s těmi současnými, žijícími v zoo.

ZOO giganti

„Příčiny vymření tvorů z doby ledové mohou být určitou paralelou k dnešnímu vymírání slonů v Africe, ale i dalších ohrožených zvířat. Podtitul výstavy „Mamuti pomáhají slonům“, tak mluví myslím za vše,“ upozorňuje na přesah a edukační účel výstavy ředitel nejstarší české zoologické zahrady David Nejedlo, která aktivně podporuje boj proti masivnímu vybíjení slonů v Africe. Dominantním prvkem výstavy tak bude mamut z doby ledové v životní velikosti, na kterého útočí lovci – symbolická paralela k pytláckým útokům na území třetího největšího kontinentu.

Nedávno zahrada přispěla na výpravu české fenky Camy profesionální kynoložky Hany Böhme z České Lípy a její 6 tisíc kilometrů vzdálenou cestu do Konga. Za projektem využití psů při sledování a zatýkání pašeráků slonoviny stojí nezisková organizace Save-Elephants v čele s Arthurem F. Sniegonem z Třince, se kterou ZOO Liberec dlouhodobě a úzce spolupracuje. Část výtěžku z výstavy tak poputuje dle slov ředitele právě této organizaci (http://save-elephants.org).

Výstava by ale mohla pomoci i libereckým slonům. Jejich budoucnost totiž závisí na neodkladné rekonstrukci slonince, která je klíčovou k získání dalšího kontaktního slona. Na tento projekt zahrada potřebuje zhruba 7 milionů korun. Budoucnost chovu slonů v ZOO Liberec je tak spojená s mnoha otazníky.

Výstavu Giganti v ZOO Liberec bude možné navštívit společně se zahradou za výhodné vstupné (120 korun pro dítě od 3 do 15 let, studenty a seniory starší 65 let, 200 korun pro dospělé, 590 korun stojí rodinná vstupenka, která zahrnuje 2 dospělé a 2 děti od 3 do 15 let).

ZOO pustik

Puštík bělavý obývá Soví stezku
Liberecká zoo také nově zve k seznámení s puštíkem bělavým. Návštěvníci nyní mohou vidět pohromadě hned čtyři největší sovy evropského kontinentu na jednom místě. Nově doplnil puštíka bradatého, výra velkého západosibiřského a sovici sněžní. Právě s výry se může puštík směle, co do délky, měřit. Své druhové jméno získala tato krásná sova podle bílých peříček pod maskou, které připomínají vousy. Dalším výrazným znakem je velká kulatá hlava se šedivou tváří a velkýma žlutýma očima. Puštík je specialista na zcela tichý let, což zužitkovává při lovu. Všechny zmíněné sovy, které pomalu ale jistě mizí z naší přírody, jsou v zoo k vidění na tzv. Soví stezce.

Pro více informací prosím navštivte http://www.zooliberec.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Brzáková: Jaké to je být „zapisovatelkou“ Jaroslava Duška

Pavlina Brzakova 200Pavlína Brzáková je velmi zkušená, zcestovalá a nezvykle vystudovaná etnoložka. Šéfredaktorka časopisu Regenerace a dáma s hlubokou znalostí kultur sibiřských kočovných pastevců.  Osud tomu chtěl, že jí redaktorsky a spisovatelsk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zamilovaní se již nescházejí jen na Petříně. Čím dál častěji míří i na Kampu.
ImageNejen na svátek sv. Valentýna se můžete inspirovat novou tradicí, která vyžaduje zakoupení více či méně bytelného visacího zámku a při romantické procházce Prahou jej společně zavěsíte na kovové zábradlí ...

Z archivu...


Literatura

J.D. Robb - Se mnou si nezačínej

se mnou si nezacinej 200V listopadu vydalo nakladatelství Alpress další knihu ze Série Eva Dallasová a tentokráte se jedná o úctyhodný 45. díl! Detektivní knihu z budoucnosti Se mnou si nezačínej má na svědomí J.D. Robb, tedy věhlasná Nora R...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

„Když se pořád snažíš udržet na správné cestě, je příjemné si dát pauzu.“

ten koho se bojis200Ani první listopadový čtvrtek se neobešel bez severského filmu, který promítal Skandinávský dům. Zájemci o notnou dávku dramatu nesměli chybět v Komorním kině Evald, aby se podívali na ubíhající dny běžné dánské rodiny. Tedy a...