Pevnost představí historii kinematografie

Pevnost představí historii kinematografie

Tisk

Muzeum 200Fortová pevnost v Křelově, která byla součástí opevnění Olomouce, se od srpna promění v muzeum kinematografie. Návštěvníkům se představí desítky exponátů, od jednoduchých optických hraček, přes promítací přístroje z 18. století, až k promítací technice z konce 20. století.

Zájemci se seznámí s tím, jak zachytit obraz a jak vznikaly první filmy. Součástí expozice bude také promítání prvních filmů a tvořivá dílna. Výstava Kinematograf, mapující vývoj promítacích přístrojů bude otevřena po celý srpen.

Cílem výstavy je představit návštěvníkům vývoj filmu, jakým způsobem se původně statické obrázky promítají a jak se ze staticky promítaného obrázku stal hraný film. Výstava také představí vývoj promítacích přístrojů a multimédií v domácnosti. Většina exponátů pochází ze soukromých sbírek.

Muzeum2

První část výstavy provede návštěvníky počátky kinematografie. Představena bude legendární laterna magica, předchůdce projektorů, pomocí které se budou moci zájemci podívat na vzácné ručně kolorované obrázky z 19. století. Ve druhé části výstavy budou představeny projektory z minulého století. Na závěr výstavy si budou moci návštěvníci vychutnat atmosféru klasického kina včetně krátkých ukázek prvních filmů.

Výstavu Kinematograf chystá v prostorách vojenské pevnosti z poloviny 19. století studio Bez Kliky ve spolupráci s Fortem XVII. a katedrou divadelních a filmových studií olomoucké filozofické fakulty. 

Muzeum1

Objekt Fort Křelov XVII. Na olomoucku byl vybudovaný v letech 1851 až 1854. Hlavním obranným těžištěm  objektu je mohutný zemní val, na němž byla rozmístěna těžká dělostřelecká výzbroj. V současné době je Fort XVII využíván jako muzeum se stálou expozicí o historii pevnosti a sbírkou militárií. Celý areál nabízí 60 tis. m2 plochy a je vyhledávanou lokalitou pro pořádání nejrůznějších akcí, dětských dnů, historických bitev a jarmarků.

 

Zdroj: www.forty.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Stratený list a jeho příběh

Strateny list perexRok 1938. Když je Rakousko připojené k nacistickému Německu, Židé se ocitnou v nebezpečí. Mladý Kristoff, který je učněm u židovského rytce známek, se rozhodne, že rodině, u které žije, pomůže. Faberovi jsou pro něj rodinou, kt...

Z archivu...


Literatura

Živí mrtví č. 21 – něco končí a něco jiného začíná

zm21 1cover perexKvěten nám díky komiksovému nakladatelství Crew přinesl závěrečný dvojdíl Totální válka z populární série Živí mrtví. Alexandrie s našimi hrdiny se nachází v troskách, neurvalý záporák Negan má vítězství na dosah. Nebo že by tomu ta...

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...