Vyšla kniha o sociálním myšlení a sociální praxi v českých zemích od konce 18. století do začátku druhé světové války

Vyšla kniha o sociálním myšlení a sociální praxi v českých zemích od konce 18. století do začátku druhé světové války

Tisk

soci200Z pěti rozsáhlých statí - ve většině případů zhruba stostránkových - se skládá sborník příhodně nazvaný Sociální myšlení a sociální praxe v českých zemích 1781-1939 s výmluvným podtitulem Ideje, legislativa, instituce.

 

 

Úvodní stať, která se zabývá bojem proti chudobě v 19. i 20. století, sepsal Milan Hlavačka. Následující příspěvek přinášející stručný přehled chudinského a sociálního zákonodárství v Praze téže doby zpracoval Jiří Pokorný. Třetí oddíl, který se zabývá konkrétním naplňováním těchto zásad, nachystala Olga Fejtová. V předposledním textu, svého druhu případové studii, se Petr Cibulka věnuje chudinské péči speciálně v Brně. Závěrečné pojednání Pavla Beka, zaměřené na pojišťovací systém platný na železnici, vychází z autorovy témuž tématu věnované disertační práce.

Kniha má mimořádný význam v tom, že přehledně shrnuje opatření, která rakouské, rakousko-uherské i československé úřady vydávaly, aby zabránily rostoucímu sociálnímu pnutí, neboť narůstající chudoba čím dál více připomínala časovanou bombu hrozící výbuchem. Problém však spatřuji v tom, že autoři shrnuli předpisy a nařízení, koncepce předních národohospodářů, aniž by hlouběji zkoumali skutečnou situaci, zajisté odlišnou od "shůry" vytyčovaných pravidel.

Přehledová struktura je ovšem vyčerpávající. Tak se třeba dovíme, jak městská společnost organizovala péči o chudé - jsou zakládány chudinské ústavy, chudobince, ale také ústavy pro choromyslné, porodnice (původně svobodné matky, aby mohly v tajnosti porodit), nalezince a chorobince. K potlačení zahálky nepřizpůsobivých vrstev obyvatelstva byly zřízeny donucovací pracovny, které je měly vést k pracovním návykům. Na venkově zase fungoval takzvaný výměnek, kterým si "do důchodu" odcházející hospodář zajišťoval - často velice podrobně - od svého nástupce hmotné zajištění ve stáří. Pro nižší nemajetné vrstvy však byl tento postup sotva schůdný, mnohdy končily v pastouškách odkázány na milodary obce.

soci5

 

Informačně přínosné jsou třeba pasáže pojednávající o dětské práci. Děti měly chodit do školy do dvanácti let věku, případně aspoň tři roky. Avšak zaměstnávaly se také děti mnohem mladší, které přesto čekaly i desetihodinové směny. Ministerský výnos z roku 1851 připouštěl zaměstnávání dětí mladších devíti let, pokud o to rodiče požádali (a ti skutečně žádali, protože každý krejcar byl vítaný).

Ani po vzniku samostatné republiky (1918) nebyla dětská práce odstraněna: v době školní výuky měly pracovat kratší dobu nežli dvě hodiny, o školních prázdninách se připouštěla čtyřhodinová pracovní doba, ovšem v zemědělství nebo v domácnosti mohla být podle potřeby i delší. Jen se požadoval přiměřený čas na dostatečný (noční) odpočinek. Prostě naši předkové věřili, že děti mají být vedeny k práci od nejútlejšího věku.

Přehledně jsou zpracovány údaje o vývoji ochrany nájemníků, placené dovolené, kolektivních pracovních smluv. Jasnou představu o proměnách předpisů poskytují pasáže věnované úrazovému pojištění, nemocenskému pojištění, sociálnímu pojištění, nechybí ani průzkum hornického pojištění, které sahá až do středověku. Po vzniku Československa byly zahájeny práce na reorganizaci systému sociální péče, ale zejména katastrofální hospodářská krize v první půli 30. let obnažila její limity.

Podrobně je prozkoumán pojišťovací systém platící na státní železnici. Pracovat na železnici patřilo už od dob mocnářství mezi prestižní zaměstnání, neboť bylo "pod penzí". Těm, co tam dostatečně dlouho pracovali, vznikal různě odstupňovaný nárok na starobní důchod - pokud sloužili nepřetržitě více než 40 let, získali nárok na částku ve výši posledního platu. Dokonce se vyplácela i vdovská penze - a to nezměnilo ani po rozpadu monarchie. Názornou a vskutku vyčerpávající představu nejen o vyplácených penězích pak poskytují početné tabulky, které celý text doprovázejí, pokrývají více než padesát stran.


Milan Hlavačka, Jiří Pokorný, Olga Fejtová, Pavel Cibulka, Pavel Bek: Sociální myšlení a sociální praxe v českých zemích 1781-1939. Ideje, legislativa, instituce.
Vydal Historický ústav, Praha 2015. 636 stran.

Hodnocení: 90%

Foto: kniha, www.en.wikipedia.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

jiri vlcek 200Před Vánoci jsme si pro vás připravili rozhovor nejen o zázracích. Mgr. Jiří Vlček, DiS. s nimi totiž pracuje cíleně a tvrdí, že se věci mohou změnit k lepšímu. A to ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velikonoce se blíží: Vynášení smrtky a svěcení kočiček

velikonoce 200Mílovými kroky už se blíží Velikonoce, největší svátek jara. Chystáme se jim věnovat malý seriál, kde se dozvíte spoustu věcí. Přečtete si třeba, jak na koledu z dětství vzpomínají někteří redaktoři Kultury21

Z archivu...


Literatura

Vezměte si k vodě Nestydaté plavky

Nestydate plavky 200Ani to dlouho netrvalo a je tady další knížka amerického humoristického klasika C. D. Payna, který se proslavil především edicí Mládí v hajzlu. Hrdinové jeho knih jsou povětšinou nešťastníci a to je možná důvod, proč jej lidé ta...

Divadlo

Rodina afektovaných egocentriků září na prknech Fidlovačky

hayfever 4Po jedenácti letech se Divadlo na Fidlovačce spolu s jeho diváky rozloučilo s úspěšnou hrou Guya Boltona a Williama Somerseta Maughama Julie, ty jsi kouzelná, v které v jedné z hlavních rolí excelovala Eliška Balzerová. Příznivci Elišk...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...