Dá se utéct času?

Dá se utéct času?

Tisk

JakUtectcasu perexOdpověď hledal novinář Bruce Grierson u Olgy Kotelkové, kanadské atletky s ukrajinskými kořeny. Když oslavila 95 narozeniny, byla její sbírka medailí a rekordů úctyhodná. S aktivní atletikou začala krátce před 80. narozeninami. Při své výšce 155 cm a váze 60 kg běhá, skáče i hází. Trénuje 11 disciplín a na závodech absolvuje 6 z nich a vždy na medaile. Není divu, že v tomto věku zaujala a uchvátila novináře natolik, že měl zájem o napsání článku o ní. Čím více ji poznával, tím více se o ní chtěl dozvědět, až nakonec začal s Olgou spolupracovat na odhalení jejího tajemství.

 


Chtěl zjistit, proč je taková, jaká je. Sledoval její tréninky, závody i běžný život. Kladl si otázku, jak je možné, že čím je starší, tím je výkonnější. Začal společně s Olgou, hledat odpověď. Vznikla kniha, která není o tvrdé sportovní řeholi, o dietách a různých omezeních. Je o ženě, žijící svůj běžný a obyčejný život, který ale ostatním lidem připadá neobyčejný a záhadný. Odkrýváním jejího tajemství činí knihu zajímavou a přitažlivou. Olga absolvovala velké množství speciálních laboratorních vyšetření a testů. Všechny jsou v knize uvedeny včetně výsledků. Jsou popsány a vysvětleny tak, aby jim rozuměl laik.

jakUtectCasu kolaz

Čtenáři se potvrdí názor, že co člověk nepoužívá, o to přijde, že i mozek si umí udělat „objížďku“ za odumřelé buňky, že to umí udělat i svalstvo, když se začínají znovu zapojovat do aktivní činnosti. Sám si může udělat i závěr, jestli je možnost upravit si geny a co je horší - „když tělo zradí mozek nebo mozek zradí tělo“. Je sport všelékem, nebo je úspěchem sladění mysli a těla, které Olga naprosto přirozeně používá? Proč se jí vyhýbají zranění i Alzheimer? Je důležitý odpočinek a co to je hnutí Paleo a jak pomáhá?

Vědecké ústavy zabývající se stárnutím spolupráci s Olgou uvítaly, cokoliv se s ní děje, znamená naději pro všechny, nejen pro ty starší, ale i pro mladší. Jediné co jim na té spolupráci vadilo, bylo to, že nemají k ní věkové srovnání, prostě Olga je opravdu momentálně jedinečná. Ač všechny studie a činnosti byly zaměřeny jen na ni, také Grierson si uvědomuje a přiznává, že ty čtyři roky, co s Olgou strávil, měly pozitivní vliv i na něho. A já osobně věřím, že kniha bude mít vliv na každého, kdo si ji přečte, protože nedoporučuje, jen odpovídá na otázky, které zajímají každého, kdo chce utéct času a prožít zajímavý život.

JakUtectCasu

Stárnutí je nevyhnutelný proces, jen si člověk neuvědomuje, že začíná stárnout dnem narození.

JakUtectCasu2

Závěrem knihy je uvedena „velká devítka“, tedy pravidla prověřená seniory k podpoře vitality, dlouhověkosti a spokojenosti – hýbejte se –vytvářejte rutinní úkony (ale někdy je porušujte) - využívejte příležitosti - buďte „mensch“ – v něco věřte - nepoddávejte se špatné náladě - podporujte v sobě pocit, že se rozvíjíte – nedělejte to, když se vám to nelíbí – ZAČNĚTE HNED.

Olga Kotelková se narodila 2.3.1919 a zemřela 24.6.2014.

JakUtectcasu1

Jak utéct času?
Z anglického originálu What makes Olga run přeložil Jiří Balek
Autor: Bruce Grierson
Žánr: autobiografické příběhy
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 224
Hodnocení: 95%
Zdroj fota: Mladá fronta a internet

www.kniha.cz

www.kniha.cz/jak-utect-casu/d-306452/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vždy se snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem, říká David Deyl

Deyl perexTři alba, několik hitů i videoklipů a řadu koncertů má na svém kontě zpěvák David Deyl. Do kolekce jeho úspěchů patří rovněž několik cen, které posbíral jednak v tuzemsku, jednak na festivalech v zahraničí. Hodně se toho naučil od Heleny Vondráčkov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kastelán státního zámku Hrubý Rohozec píše scénáře k oživlým prohlídkám

altZdalipak víte, že na státním zámku Hrubý Rohozec je kastelánem spisovatel? Ano, je tomu tak. Už druhým rokem se o něj stará Jiří Holub, autor tří knih pro děti a jedné pro dospělé. S jeho nástupem do zámku přišel nový ví...

Z archivu...


Literatura

Kdo si zahrává se studenty v Údolí?
ImageJednou z  knižních novinek nakladatelství DEUS je román německé spisovatelky Krystyny Kuhn Údolí. Sezóna 1: Hra. Jedná se o úvodní díl knižní řady Údolí, jehož druhá část se dostane ...

Divadlo

Tragédie Kapuletů a Monteků navléknutá do baletních střevíců

romeoajulie 200Kdo by neznal nejslavnější příběh všech dob, který pojednává o zamilované veronské dvojici, jejíž láska se kvůli nepřátelství dvou vlivných rodin dočkala tragického konce. Jen málokdo si už ale dokáže představit, že by tato tragédie mohla ...

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...