K. H. Frank – z podnikatele pánem Protektorátu

K. H. Frank – z podnikatele pánem Protektorátu

Tisk

Pan protektoratu 200Kniha Emila Hrušky z nakladatelství Epocha Pán Protektorátu – K.H. Frank známý a neznámý je věnována Karlu Hermannu Frankovi, nacistovi, který zásadním způsobem ovlivňoval dění v Protektorátu Čech a Morava, když se předtím agilně podílel na rozbití Československé republiky.

V tomto případě  ovšem nejde o tradiční životopis.  I když autor nemohl pominout některá o K. H. Frankovi známá fakta, soustředil se na fakta dosud neznámá, či méně známá. V knize se tak dočteme nejen o Frankovi samotném a jeho rodině, ale také o jeho poměru k jiným nacistickým pohlavárům, o jeho poradcích, o koncipování protektorátní politiky, podílu na vyhlazení Lidic a Ležáků, či o posledních měsících Frankova života. Pojednání jsou zpestřena kapitolami o jeho údajných aférách, okradení či o „tajné sekretářce“.  Knihu doplňuje více než čtyři desítky dosud nepublikovaných dobových fotografií.

Z obsahu knihy:

Frank coby manžel a podnikatel

Cestou k Mnichovu

Frank a vyhlazení Lidic

K.H. Frank a jeho tajná sekretářka

Frank před soudem

 

Pan protektoratu

Frank se narodil roku 1898 v Karlových Varech. Otec byl učitelem. Navštěvoval obecnou školu a gymnázium v Karlových Varech. Byl zapsán na německé právnické fakultě v Praze a absolvoval kurs na pražské německé obchodní akademii.

Od roku 1934 byl politický činný; vstoupil do Krajského vedení strany S.d.P v Karlových Varech. Byl v hlavním vedení S.d.P v Chebu, a to do roku 1938. Roku 1935 byl zvolen poslancem S.d.P za kraj Karlovy Vary. Od listopadu 1938 byl zastupujícím župním vedoucím NSDAP, a to až do poloviny března 1939, tedy do zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Byl státním sekretářem u říšského protektora v Čechách a na Moravě; tuto funkci zastával do října 1943. Poté byl německým státním ministrem pro Čechy a Moravu, a to až do května 1945. Po podepsání kapitulace, odjel do Plzně. Měl v úmyslu vzdát se do amerického zajetí. Následně byl převezen do Wiesbadenu, kde byl v americkém zajetí; poté byl vydán do Prahy k procesu.

Vydal mnoho vyhlášek a nařízení, které umožnily začlenění českého průmyslu do německé válečné mašinérie. Svou vinu nese na smrti studentů zastřelených 17. listopadu 1939, stejně jako na deportaci tisíců lidí do Německa na nucené práce. Jeho podpis je i na rozsudcích smrti pro vesnice Lidice a Ležáky, vyhlazené odvetou za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. K.H. Frank byl po válce souzen a roku 1946 odsouzen k trestu smrti.

Autor publikace Emil Hruška vystudoval práva a žurnalistiku. Působil jako novinář a právník. Od roku 2004 se specializuje na problematiku Evropské unie a působí jako poradce českých poslanců Evropského parlamentu. Je autorem řady knih. Publikoval také množství článků a odborných statí v českém a německém tisku.


Pán protektorátu - K. H. Frank známý a neznámý

autor Emil Hruška, vydalo nakladatelství Epocha v roce 2015, 273 stran,  více než 40 ilustrací, 149 Kč.                                                                                                

 

www.epocha.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dějiny nejsou pouze to, co bylo, ale také, jak si to vykládáme

JJ dejiny1 (2)Francouzský historik Michel Pastoureau (*1947) pronikl i do českého prostředí. Byly přeloženy dvě jeho důležité knihy, dokládající dlouho trvající badatelův zájem jak o symboliku zvěře (Medvěd. Dějiny padlého krále), tak o vnímání bare...

Z archivu...


Literatura

Předmět doličný

Predmet dolicny200Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší případ brutální vraždy mladé spisovatelky. Všechno se ale ukáže být mnohem komplikovanější. S novým detektivním příběhem z pera americké spisovatelky Patricie Cornwellové přichází Knižní klub.<...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Tři oříšky pro Popelku navždy

tri orisky-pro popelku 200V poválečném období nalezneme řadu neomrzitelných pohádek, které se k divákům (nyní už převážně televizním) ustavičně vracejí, a mezi nimi i několik takových, které bez nadsázky patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žá...