Atentát na Heydricha zblízka

Atentát na Heydricha zblízka

Tisk

Smrt v Praze 200Situace v Protektorátu Čechy a Morava byla vážná. Po atentátu na říšského zastupujícího protektora Reinharda Heydricha se stav v zemi ještě přiostřil. Tato doba je v historii známá pod pojmem „heydrichiáda“. Kdo rozhodl o atentátu, kdo jej provedl a jaké byly následky, sleduje ve své knize H. G. Haasis, ve které se zároveň snaží vyvrátit letité mýty.


Heydrich, v době atentátu, zastupující říšský protektor, to v dětství neměl lehké. Nepatřil zrovna k oblíbencům, z řad svých vrstevníků byl často šikanován. Proto se upnul ke sportu, ve kterém nakonec vynikal a ve kterém platily výsledky a nic jiného.


Svou kariéru začal u námořnictva, k nacistické straně ho dovedla jeho žena Lina. Heydrich nelenil a začal se v rámci strany angažovat, až se stal 3. mužem SS. Heydrich byl pro své policejní a bezpečnostní funkce jako kovaný, jelikož vynikal svou podezřívavostí, kvůli které před ním byli na pozoru i další z předních osobností SS. Autor velice trefně v knize používá označení „inženýr hrůzy.“


Když Heydrich přesídlil na pražské Hradčany, pěstoval v sobě přesvědčení, že protektorátu přišel pomoci a Češi ho milují. Ve své zcela zcestné představě nepomýšlel na to, že by se proti němu mohl někdo postavit. V Anglii se ale v té době osnovaly plány na jeho odstranění.


Jan Kubiš a Jozef Gabčík při odletu z Anglie neměli přesné informace. Už při vstupu do protektorátu nastaly problémy, jelikož nebyli vysazeni v Praze, ale u Plzně. S tímto se při plánování nepočítalo a tak museli improvizovat. Když se dostali díky různým kontaktům a odbojovým skupinám do Prahy, čekala je několikaměsíční příprava.


Během jejich pražského pobytu nesměli o svém úkolu mluvit. Stále jim pomáhala síť lidí z různých odbojových skupin. Plány na atentát se vykrystalizovaly poté, co se Heydrich se svou rodinou přestěhoval z Hradčan do Panenských Břežan. Po dlouhodobých pozorováních padlo rozhodnutí, že atentát bude proveden v poměrně nepřehledné ostré zatáčce v Libni. Situaci parašutistům usnadňovalo to, že Heydrich jezdil bez ochranky a navíc v otevřeném voze.

Smrt v Praze


Dokončení operace Anthropoid bylo stanoveno na 27. května 1942. V tento den se proti minulým sledováním Heydrich o hodinu na svém příjezdu zpozdil. Tento osudný den se ke Gabčíkovi s Kubišem připojil ještě Josef Valčík, který zrcátkem signalizoval přijíždějící auto s protektorem.


V tu chvíli začíná operace, která je plná nečekaných zvratů. Když chce Gabčík na projíždějícího Heydricha vystřelit, zbraň nereaguje. K činu musí přistoupit Kubiš, který do auta vhazuje ruční granát. Ten zasáhne kolo, ale i tak je Heydrich zraněn. Chce po útočníkovi vystřelit, ale ve své naivní představě o milujících Češích doplatí na to, že zbraň nemá nabitou.


Autor přípravy, samotný atentát, ale i hledání parašutistů vykresluje do velmi podrobných detailů, a tak máte možnost se s touto zásadní událostí z naší historie seznámit velice zblízka. Velice působivě je popsáno i několikahodinové obléhání kostela, ve kterém byli parašutisté ukryti a kde si nakonec proti stonásobné převaze policistů a vojáků ve chvíli, když už nebylo možno se bránit, vzali život.


Jsou zde zařazena i svědectví pamětníků atentátu po válce, které byly dosti zkreslené, a tak se některé informace zřejmě už nikdy stoprocentně nedozvíme. Velké škody také napáchala komunistická vláda, která se k této záležitosti odmítala vyjadřovat. V každém případě kniha přináší na jednom místě veškeré dostupné údaje, a tak, pokud vás tato část druhé světové války zajímá, máte v ruce opravdovou studnu znalostí.


Smrt v Praze/Tod in Prag. Das Attentat auf Reinhard Heydrich
Autor: Hellmut G. Haasis
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2015
Počet stran: 232
Hodnocení: 80 %


Zdroj foto: www.kosmas.cz
www.eprostor.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V Etiopii se ve mně zrodila ta pravá vášeň pro fotografování

archiv Monika Navrátilová perex„Focení lidí mě naplňuje a věřím, že skrze objektiv dokážeme vytvořit zvláštní propojení,“ přiznává známá fotografka Monika Navrátilová, jejíž fotografie zdobí titulní stránk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Od košilky k rubáši

Muzeum koutni kout perexRegionální muzeum v Chrudimi připravilo pro všechny návštěvníky zajímající se o lidovou kulturu a tradice výstavu nazvanou Od košilky k rubáši, která představuje zvyky a obyčeje spojené s narozením dítěte a s odchode...

Z archivu...


Literatura

Čertice Dorka děti potěší i pouč

dorka 200Oblíbená dětská spisovatelka Klára Smolíková přichází s další parádní knihou pro naše nejmilejší. Tentokrát dostala název Čertice Dorka – Nechytej mě za slovo. Vyšla u nakladatelství Pasparta.

...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

Gambler, kterého nezajímá výhra, ale prohra

gambler 200Film The Gambler (2014) je velmi zajímavé a přitom vtipné drama o hazardérovi (hraje Mark Wahlberg), který pořád hraje i když mu to očividně moc nejde. Hraje každý den, za velké peníze, nedá si přitom pokoj i když dluží spousty peněz a začíná mu j...