Městské svatováclavské střelecké slavnosti pro historickou kuši

Městské svatováclavské střelecké slavnosti pro historickou kuši

Tisk

Strelecke slavnosti 200Poslední zářijovou sobotu  se koná soutěž určena pro střelce z historických kuší a ručnic zcela v duchu střeleckých slavností pozdního patnáctého věku v Čechách, tedy doby poděbradské a jagellonské.

Střelecké slavnosti se konají na tradičním místě a to na parkánu českobrodských hradeb v Šafaříkove ulici. Soutěž pro střelce z kuší je rozdělena do tří částí, kdy v prvním kole střílí všichni přihlášení dvanáct ran na vzdálenost dvaceti pěti metrů na terč o průměru 40 cm, do druhého kola se dostává šest nejlepších z kola prvního a střílí čtyři rány na přesýpací hodiny – trámek, třetí kolo střílí tři nejlepší ze střelby na trámek a to v sedě na stoličce po jedné ráně na malovaný terč.

Strelecke slavnosti 1


Soutěž má tradičně mezinárodní účast a je doplněna o doprovodný program, kdy můžete vidět střelce z ručnic, dozvědět se něco o vývoji palných zbraní, spatřit boj městské hotovosti, poslechnout si dobovou hudbu.


„Je potěšitelné, že naše slavnosti již ovlivnili i další města, kdy po vzoru Svatováclavských střeleckých slavností obdobné, střelby pořádají v německém Bernau bei Berlin či pod patronátem místostarostky města ve Strakonicích,“ usmívá se Martin Semerád z pořadatelského sdružení Guardia Broda Bohemicalis .


V neposlední řadě pak návštěvník uvidí celou řadu kuší v akci a seznámí se s různými typy zařízení pro napínaní  kuše a samozřejmě i s dalším příslušenstvím s kušemi souvisejícím to jak na statické ukázce, tak v akci.

Strelecke slavnosti tarasnice


Dále může návštěvník vidět středověkou polní kuchyni a občerstvit se v krčmě U vola. Pro nejmenší jsou pak připraveny středověké hry a soutěže před hradbami.
Přijděte podpořit střelce a nasát neopakovatelnou atmosféru středověkých střeleckých slavností.


Více informací: www.brodahr.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

František Nedvěd: „Jako legenda se vůbec necítím.“

frantisek nedvedFrantišek Nedvěd, který dal světu písně Stánky, Rozchod či Valčíček, brzy oslaví 65 let. Nyní jej můžete zastihnout na turné s bratrem Janem nebo se zaposlouchat do jejich spo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Porodní bába od fjordu Edvarda Hoema

big porodni-baba-od-fjordu-CCP-480410 (2)

Možná si jen těžko dokážete představit dobu, kdy se děti rodily jak na běžícím páse, jedno za druhým. A zatímco dnes máte spoustu starostí se dvěma, dříve jich žena porodila třeba...

Z archivu...


Literatura

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...