Jak naši předkové smilnili v době temna

Jak naši předkové smilnili v době temna

Tisk

Sex 200Vysokoškolský profesor Jaroslav Čechura, o jehož knize Neklidný život obyčejné ženy - viz ZDE  - jsme nedávno psali, nachystal objemný svazek přitažlivě nazvaný Sex v době temna. Popisuje v něm sexuální chování - přesněji řečeno smilnění mimo svátost manželskou - poddanského obyvatelstva na jihu Čech v průběhu 17. a 18. století, jmenovitě na panství knížat ze Schwarzenberku.

 

Před soudy, z jejichž záznamů autor čerpá, se takové nezákonné počínání, porušující hned dvě přikázání z biblického desatera, ocitalo zpravidla v okamžiku, kdy nezůstalo bez následků. Tresty bývaly citelné: peněžité pokuty, kajícné stání před kostelem, nucené práce, věznění, výprask karabáčem. Jen někdy byl hříšníkům, pokud oba byli nezadaní, povolen sňatek.

Čechura sexuální posedlosti našich dávných předků rozčlenil do řady přehledných kapitol (kdo, kdy, kde, v jakém věku...), zamýšlí se i nad tím, do jaké míry byly hříšné intimnosti sledovány vesnickou pospolitostí a jak byly vnímány. V úvodu knihy pojednává o zahraničních průzkumech tohoto tématu, přibližuje, kde se písemné doklady o dávných sexuálních prohřešcích na jihu Čech nacházejí (v třeboňském archivu, nyní již do značné míry digitalizovaném).

Nebyl ovšem první, kdo tyto prameny zužitkoval - už dříve tak učinil Pavel Matlas v knize Shovívavá vrchnost a neukáznění poddaní? (recenze viz ZDE). Zatímco Matlas se pokoušel načrtnout jistý výklad nežádoucího sexuálního chování, Čechura se spokojuje s podrobným líčením popisovaných událostí, aniž by se však uchyloval k obsáhlému přetiskování původních (většinou německy psaných) protokolů, jak to učinil Matlas.

Popisuje veškeré okolnosti, které se sexuálními přečiny souvisely, všímá si reakcí okolí na (nechtěné) těhotenství, dotýká se rovněž nestandardních forem sexuálního chování - zdá se však, že homosexuální styky nebo styky se zvířaty se nevyskytovaly, případně je soudní spisy neznamenaly, což ovšem nedokládá nulový výskyt.

Sex obalka

Naznačuje, že život poddaného obyvatelstva se pasivně neobtáčel jen kolem (robotní i nerobotní) práce, kolem zbožnosti, kolem ustálených rituálů. Dovozuje širokou škálu mezilidských vztahů, které zahrnuly i hříšné podléhání pohlavnímu pudu. Domnívá se, že i při práci mohl zřejmě ne až tak udřený muž smyslně pohlédnout na vnady dívky či mladé ženy, jež se ocitla v jeho blízkosti. A v řadě případů se nejednalo o pouhý chtíč nebo dokonce násilí, ale zjevně planula také láska.

Jenže obecnější nárys mentality lidé té doby nevznikl, Čechura své vyprávění zahlcuje jednotlivostmi - a navíc lze vznést dotaz, zda soudní spisy vypovídají o běžné každodennosti nebo naopak dokládají výlučnost shrnutých případů. A rovněž si dovolím vznést dotaz, proč se badatelé soustředí téměř výhradně na šlechtické velkostatky, pomíjejíce města jako vrchnost, rovněž vlastnící množství poddanských vsí (v jižních Čechách např. Písek). Zajímalo by mě, zda se životní podmínky na těchto panstvích nějak lišily, zda se tamní poddaní chovali stejně nebo odlišně.

Nicméně Čechurou zprostředkované postřehy mají leckdy až rozmarně humornou příchuť: příjmení některých hříšníků se zdají být přímo návodná, natolik odpovídají jejich skutkům - najmě když svedená žena se jmenovala Šoustalová a její milenec Zmrhal...

Jaroslav Čechura: Sex v době temna.
Vydalo nakladatelství Rybka Publishers, Praha 2015. 656 stran.

Hodnocení: 80%

Foto: kniha

www.rybkapub.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Závodná: „Tu a tam se nad příběhem usmívám, nebo mi tečou slzy.“

jitka zavodna 200Jitka Závodná (*1975) o sobě říká, že je obyčejnou ženou, jakými jsou čtenářky jejich knih. Psát začala pozvolna a nenápadně, kdy uložila do postele dítko a měla velikou chuť napsat pár vět o příbězích, které kdysi zaslechla, a kterým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Návrhářka z Paříže ukazuje nezlomnou vůli a vnitřní sílu ženy

big navrharka-z-parize-rXv-489325 (2)Pokud máte chuť na silný ženský příběh z poválečné doby, pak sáhněte po románu Návrhářka z Paříže od Georgie Kaufmannové. Knihu vydalo nakladatelství Ikar a určitě může být příjemným čtením pro počínající dlouhé podzimní veče...

Z archivu...


Literatura

Co nového ve slovenském filmu
ImageVe srovnání se Slovenskem máme ve vydání filmové literatury co dohánět. Tak třeba bratislavské vydavatelství Drewo a srd nabízí v knižní edici časopisu Vlna - Filmodrom hned dvě teoretizující publik...

Divadlo

Láska ke třem pomerančům: komedie plná vitamínů

laska ke trem pomerancumDivadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede zcela novou kouzelnou pohádku plnou vitamínů na Malé scéně ABC. Hru podle nového překladu scénáře Carla Gozziho zrežír...

Film

Hvězdná pěchota

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti ...