Letošní rok vyhlášen Evropským rokem industriálního a technického dědictví

Letošní rok vyhlášen Evropským rokem industriálního a technického dědictví

Tisk

Pamatky technika 200Rok 2015 bude impulsem pro oslavu evropského průmyslového dědictví. Ukáže široké laické i odborné veřejnosti hodnotu, význam a často jedinečnost tohoto dědictví a jeho šanci pro budoucnost. Jedním z hlavních cílů Evropského roku industriálního a technického dědictví je podpora kontaktů a spolupráce mezi sdruženími a dobrovolníky napříč kontinentem, například pomocí budování partnerství měst nebo pomocí společných přeshraničních projektů.

 


Řada celoevropských projektů byla vyhlášena v průběhu zahajovací schůzky v Bruselu počátkem března; mezi tématy jsou například takové stavby jako tovární komíny, mlýny, ohrožené industriální památky, ale i další ohrožené technické památky.     

 Pamatky technika 1

Hlavním tématem Dnů evropského dědictví v letošním roce bude industriální a technické dědictví. Rozsáhlé výstavní projekty, bilance architektury konverzí uplynulých desetiletí, mezinárodní setkání k novému využití opuštěných průmyslových budov a areálů, umělecké intervence a živé akce v industriálním prostředí, alternativní cíle industriální turistiky, to jsou je některá témata, které připravuje platforma Industriální stopy, která byla u nás u vzniku hnutí za záchranu a nové využití průmyslového dědictví. Už bezmála dvě desetiletí propojuje nejrůznější odborné a zájmové, profesionální i amatérské aktivity. Nyní se Industriální stopy stávají průsečíkem akcí, jimiž se Česká republika hlásí k Evropskému roku průmyslového dědictví, k tématu, které pro rok 2015 doporučila Rada Evropy. O ohroženém dědictví se dnes mluví více, než v minulosti. Také se toho mnoho děje. Doporučení Rady Evropy je proto především významným signálem k proměně celospolečenských hodnotových kritérií. Stejně důležité sou i popularizace a osvěta, zmiňuje Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví při FA ČVUT, zakladatel platformy Industriální stopy a člen rady TICCIH (Mezinárodní organizace pro ochranu průmyslového dědictví). 

     Pamatky technika 2

Nástupem do Roku průmyslového dědictví bude přehledová výstava inspirativních příkladů proměny a nového využití bývalých továren a průmyslových areálů realizovaných u nás v letech 2000 až 2015, doplněná obrazovou publikací uzavírající řadu Industriální topografie.    

Samostatnou kapitolou budou aktivity plánované v rámci programu Plzně 2015 – Evropského hlavního města kultury. Pořadatelé k tomu využijí především mimořádný potenciál industriálních objektů v Plzni a Plzeňském kraji pro umělecké intervence a pořádání kulturních akcí. Připravují se itineráře pro putování po industriálních stavbách kraje. Aktuálním příkladem současné architektury konverzí se stane bývalý pivovar Světovar, jehož přestavba bude dokončena právě v roce 2015.   

Na řadě akcí bude platforma Industriální stopy spolupracovat se zahraničními partnery, včetně Mezinárodní komise pro ochranu průmyslového dědictví, nebo prostřednictvím České komory autorizovaných inženýrů a techniků i zemí Visegrádské čtyřky. Polsko, Slovensko i Maďarsko mohou nabídnout velmi podnětné ukázky využití technických památek.

Pamatky technika 3

Akce chystané na rok 2015 jsou příležitostí a výzvou pro stovky sdružení, majitelů industriálních památek, města, obce, místní iniciativy a umělecká seskupení. Zajímavé budou i pro investory a developery, kteří rozpoznali hodnoty, jež stojí za to chránit a stavět na nich další rozvoj.                 

V souvislosti s projektem 2015 – Rok průmyslového dědictví projde významnou proměnou rovněž hlavní informační a komunikační nástroj, webový portál www.industrialnistopy.cz. Stránky získávají přehlednější podobu, stávají se skutečnou platformou, kde je možné nalézt informace nejen o průmyslových budovách, o jejich aktuálním stavu, proměně, ale především zprávy o akcích, aktivitách, událostech, které se k Industriálním stopám hlásí. V podstatně větší míře budou zveřejňovány informace o ohrožených budovách a objektech, plánovaných akcích a událostech vztahujících se k ochraně, popularizaci a prezentaci průmyslového dědictví, včetně významnějších zahraničních událostí.

Pamatky technika 4

 

ilustrační foto autor
zdroj: www.industrialnistopy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dějiny Skandinávie v češtině

dejiny skandinavie perexZatížení náloží knih, především detektivek a thrillerů, ze severu Evropy nám dává jisté obeznámení s tímto koutem světa. Ale měli bychom se také seznámit s historií zemí, které jsou dnes v různých průzkumech a žebříč...

Z archivu...


Literatura

Typická rodina. Je silnější jejich láska, nebo touha navzájem se pozabíjet?

Jablka ze stromu nepadaji perexČtyři dospělí sourozenci Delaneyovi stojí před neřešitelným dilematem. Jejich matka se ztratila a je velká pravděpodobnost, že s tím má co do činění jejich otec.

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Mobilstory

200 mobilstoryO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na moderní hru si zajděte do Divadla Radka Brzobohatého na představení s názvem Mobilstory...

Film

„Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“


Atentat perexJe pět minut po půl jedenácté dopoledne 27. května 1942. Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor, sedí na předním sedadle otevřeného Mercedesu a jede do úřadu. Je to pro něj den jako každý jiný. Netuší ale, že v ostré zatáčce...