Dobřichoviské vily na zámku v Roztokách

Dobřichoviské vily na zámku v Roztokách

Tisk

Roztoky200Unikátní výstavu Dobřichovické vily – sídla pražské honorace připravil Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště středních Čech ve spolupráci se Středočeským muzeem v Roztokách u Prahy a Státním okresním archivem Praha-západ ve výstavním sále roztockého zámku. Výstava vychází z publikace Letní rezidence Pražanů. Dobřichovice a vilová architektura 19. a 20. století, vydané Národním památkovým ústavem. Výstava je na zámku v Roztokách přístupná do 20. září. Pozoruhodná architektura, zastoupená souborem více než 30 vil postavených mezi lety 1880–1945, se tak nyní představuje široké veřejnosti.

 

Kvalitní současné fotografie od tří uměleckých fotografů, plány vil i dobové fotografie či pohlednice přiblíží návštěvníkům mimořádnou hodnotu letoviska na pravém břehu Berounky v Dobřichovicích, proslulého i v zahraničí svou výstavností již na počátku 20. století. Značná pozornost je věnována také zahradnímu umění, které tvořilo nedílnou součást zdejší vilové architektury, a opomenuty nebyly ani osobnosti majitelů jednotlivých vil.

Záměrem autorského kolektivu je v následujících letech postupně představit i jiné význačné vilové lokality na našem území.  

Roztoky1

                                                                                                            

Zámek a jeho historie

Areál roztockého zámku svědčí o bohaté historii a složitém stavebním vývoji. Koncem 13. nebo počátkem 14. století vznikla na vltavském břehu tvrz. Na sklonku 14. století byl postaven na místě starší hradby nový palác s kaplí, sevřený dvěma věžemi. Z kaple se dodnes dochoval arkýř.

roztoky3

 

Na přelomu 16. a 17. byla tvrz přestavěna na renesanční zámek, který byl upraven v 18. století do dnešní podoby. Od 19. století vyrůstal anglický park se vzácnými a cizokrajnými stromy. Stavební úpravy areálu zámku pro potřeby muzea se realizovaly koncem 50. a v průběhu 60. a 70. let. Generální rekonstrukce zámku, zasaženého povodní v létě roku 2002, proběhla v letech 2011–2012. V roce 2014 byl zámek s novými historickými expozicemi zpřístupněn veřejnosti. Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy patří mezi nejmladší regionální muzea. V roce 1957 vzniklo Okresní vlastivědné muzeum se sídlem v zámku v Roztokách u Prahy. Poprvé byly zámecké prostory zpřístupněny veřejnosti v roce 1961. Od roku 2001 je zřizovatelem muzea Středočeský kraj. 

Otevírací doba muzea: celoročně středa až neděle 10 – 18 hodin

podle podkladů Národního památkového ústavu (www.npu.cz) a Středočeského muzea Roztoky u Prahy (www.muzeum-roztoky.cz)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Ludvíková: „Nejsem sériový vrah, jsem jen spisovatelka. Asi si to budu muset nechat napsat na schránku.“

jitka ludvikova 200Jitka Ludvíková se narodila v roce 1981 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Šeď právnického života si zpestřuje psaním knížek, které jsou plné laskavého humoru, jenž přináší čten...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

PAMÁTNÍK TICHA na zdevastovaném nádraží Praha – Bubny

Bubny perexPAMÁTNÍK TICHA je projektem revitalizace nádraží Bubny. Realizátorem záměru je obecně prospěšná společnost Památník Šoa Praha o.p.s. V současnosti jsou jejími hlavními aktivitami vývoj architek...

Z archivu...


Literatura

Wendy Kennedy, Tom Kenyon: Velký experiment

 

veČerví díry existují? Jak je doopravdy silná naše vůle? Jsme opravdu šlechtitelským pokusem mimozemských civilizací? No, připravte si k této knize velkou zvědavost a sem tam ochotu něco odložit stranou, abyste se k tomu možná po přečtení dalších stránek za...

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...