Útisk, charita a vyloučení: jak se 19. století stavělo k sociálním problémům

Útisk, charita a vyloučení: jak se 19. století stavělo k sociálním problémům

Tisk

utisk200V Plzni se každoročně pořádají setkání věnovaná problematice 19. století - a přednesené příspěvky pak zpravidla vycházejí knižně, v posledních letech zásluhou nakladatelství Academia. Tato chvályhodná tradice se odvíjí více než tři desetiletí a jejím nejnovějším výhonkem je sborník Útisk - charita - vyloučení.

 

 

 

Zařazené texty nejsou nijak obsáhlé, většinou nepřesahují deset tiskových stran, takže je lze spíše považovat za jakési glosy k té či oné konkrétní záležitosti. Díky takové stručnosti se do brožované knihy vešlo na tři desítky článků. Editoři je rozčlenili do několika tematicky spřízněných oddílů: první se zabývá dobovými sociálními vizemi a utopiemi, hojná pozornost se věnuje církevní reflexi sociální otázky, ale také se vyskytne zájem o Masarykovy německy vedené debaty s ranými marxisty.

V druhém oddílu nalezneme články, které přibližují sociální každodennost i (sebe)reflexi chudoby. Některé úvahy jsou docela podnětné, třeba o dětské práci nebo o vaření polévek pro chudé (hle, odkud dnes pramení podobné předvolební akce). Probírá se houstnoucí stávkové hnutí i zničující podmínky námezdné práce, které také vedly k odporu.

utisk 1

 

Zmíněna jsou i některá literární díla, která ostudné sociální poměry zmiňují, ať již tak činí v humorné, satirické poloze (jako u Haška v souvislosti s vařením polévky pro chudé) nebo na pomezí tragiky (Arbesův Advokát chuďasů s motivem sociálního vydědění či Nerudovi Trhani, kteří se odehrávají na stavbě železnice). Škoda jen, že autoři zvolená témata nesledovali dál a nezajímali se o jejich filmovou a televizní podobu, jakou získala v povídkovém projektu Haškovy povídky ze starého mocnářství, v melodramatu Advokát chudých či několikerých přepisech Trhanů. Zde by se naskytla také otázka, jaké obrazy minulosti se nám vlastně uhnízdily v paměti.

Třetí oddíl obsahuje texty věnované charitě, svépomoci, zkoumající tehdejší sociální politiku a všímající si, jak úřady řešily rostoucí bídu i nezaměstnanost, hrozící přerůst v násilné výbuchy bezmoci. Čtvrtý oddíl zahrnuje příspěvky pojednávající o rozličných podobách nerovnosti a sociálního vyloučení. Dovíme se o zacházení s duševně nemocnými, o stavbách chudobinců.

Problesknou zmínky o "padlých ženách", které se neubránily sexuálním svodům, jeden pisatel se dokonce zabýval motivem sociálně, věkem, ale třeba i tělesně či mentalitou nerovného páru v dobových karikaturách. Závěrečné textíky se vztahují k okraji společnosti, a to spíše v prostorovém než sociálním smyslu. Počteme si zde o záměru vybudovat muzeum pro Rakouské Slezsko, ale také se dovíme, co všechno obnášel postrk a kdy docházelo k jeho uplatnění.

utisk 2

 

Závěrečné slovo, které loňské plzeňské sympozium uzavíralo, pak přináší postřehy, které se týkají celého 19. století - třeba v tom smyslu, že ještě nekončilo, že jeho odkaz si v kladném i záporném smyslu slova stále neseme s sebou, najmě koncept třídní nerovnosti, aktuální i dnes, i když naproti tomu některé jevy, které kdysi byly vnímány jako všední a normální by dnes pobuřovaly (a opačně). A vznáší stále aktuální otázku: "Jak vlastně pojmenováváme základní problémy nerovnosti majetkové na straně jedné a morální na straně druhé." Já bych doplnil - jak takové nerovnosti byly vnímány v minulosti a jak je vnímáme dnes?


Zdeněk Hojda, Marta Ottlová, Roman Prahl (eds.): Útisk - charita - vyloučení. Sociální 19. století.
Vydalo nakladatelství Academia, Praha 2015. 392 stran.
Hodnocení: 80%

Foto: kniha

http://uhv.upce.cz

http://www.academia.cz/utisk-charita-vylouceni.html

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Steampunk tarot

steampunk perexJestli má nějaký tarot ambice stát se naprosto průlomovým, pak je to překvapivě i zcela logicky tento. Překvapivě proto, že o stylu zvaném „steampunk“ jsem do loňského roku naprosto nic netušila, o to více mě začal fascinovat. Opravdu to ...

Z archivu...


Literatura

Stojí Francisco úplně sám proti inkvizici?

Sám proti inkvizici, perexUž když jsem po nové knize nakladatelství Vyšehrad sahala, bylo mi jasné, že nepůjde o úplně jednoduché čtení. Sám proti inkvizici je román, se kterým vás chci seznámit ještě dříve, než se pročtu až na poslední z 528 stran. Proč? A pora...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...