Jihočeský kraj připravil projekt Jižní Čechy husitské 2015

Jihočeský kraj připravil projekt Jižní Čechy husitské 2015

Tisk

Jizni Cechy-200Připomenout místa a města spojená se životem a působením mistra Jana Husa i s obdobím husitského hnutí je hlavním cílem projektu Jihočeského kraje pro rok 2015 nazvaného Jižní Čechy husitské vyhlášeného u příležitosti letošního 600. výročí Husovy mučednické smrti.

  Husitský jih, to je více než 20 míst a měst, která si budou letos připomínat husitskou tradici a vyprávět o událostech, které se staly součástí nejen českých, ale i evropských středověkých dějin.                                                           

Jihočeský kraj připravil při příležitosti tohoto výročí na 70 akcí. Například přednáškové cykly, konference, sympozia, oslavy, komponované a scénické prohlídky, koncerty, muzikál, historické festivaly, divadelní představení či rekonstrukce bitev. Pro turisty bude vydán i cykloprůvodce po husitských místech. V rámci projektu se uskuteční rekonstrukce bitvy u Sudoměře na Písecku ve dnech 28. a 29. března. Od 30. května se otevře nově zrekonstruovaný Památník mistra Jana Husa v Husinci v jeho rodném domku a od 30. června nová expozice v Památníku Jana Žižky v Trocnově. Pietní vzpomínkový akt k 600. výročí Husova upálení se uskuteční 5. července u jeho pomníku v Táboře. V tomto husitském městě nebude chybět ani tradiční historický festival zaměřený na husitství s názvem Táborská setkání ve dnech 11.–13. září.

  Jizni Cechy 1                                                                                                                      

Výběr hlavních akcí projektu Jižní Čechy husitské 2015:                                                               

29. 3. 2015, Sudoměř - Rekonstrukce bitvy u Sudoměře. Historický festival, rekonstrukce bitvy u Sudoměře na památném bojišti, dobový trh, vojenský tábor, historická vystoupení. 

26. 4. 201, Tábor - Kostel sv. Filipa a Jakuba. Slavná bohoslužba ke cti sv. Mistra Jana Husa                                                                                                                                       

1. 5. 2015, Sezimovo Ústí - Kozí Hrádek. Otevření turistické sezony na Kozím hrádku         

30. 5. 2015, Husinec - znovuotevření Husova rodného domku; nová expozice v památníku Mistra Jana Husa.      

         Jizni Cechy-2                                                                                                                             

31. 5. 2015 - dálkový pochod a cykloputování Husitským krajem                                                 

14. 6. 2015, Písek - Dotkni se Písku 2015: Husitská epopej (městská slavnost s historickou scénou).                                                

31. 7. 2015, Tábor -  Husitské muzeum, výstava Zač bojovali husité                                        

28. 9. 2015, Kostel sv. Václava v Písku. Zpřístupnění unikátní fresky upálení Mistra Jana Husa ze 2. poloviny 16. století.

31. 10. 2015, Tábor - Husitské muzeum, výstava Jan Hus 1415/2015.                                               

31. 12. 2015, České Budějovice - Jihočeské muzeum, Mistr Jan Hus a kostnický koncil (výstava).
                                                                                                                                                                                         
Foto: autor
Zdroj: Krajský úřad Jihočeského kraje


www.krajjihocesky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přednáškový cyklus na téma dokumentace, výzkum a ochrana památek

NPU200Tradiční cyklus přednášek, který pořádá Národní památkový ústav v Českých Budějovicích, zahájil svůj jarní turnus. Setkání se konají vždy od 17 hodin v pondělí ve čtrnáctidenních intervalech v přednáškovém sále na Senovážném náměstí.

...

Z archivu...


Literatura

KOMIKS TICHOŠLAP mě donutil kreslit

Tichoslap 200Kvůli muži svého srdce dělají ženy častokrát podivuhodné věci, natož jedná-li se o neobvyklého superhrdinu! Když se mi dostal do rukou komiksomán Tichošlap autorů Sylvy Lauerové a Jiřího Cardy, stále jsem přemýšlela, jak recenzi tentokrát p...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Francis Veber vzpomíná na slavnou éru francouzské kinematografie

altJak probíhalo natáčení dnes již kultovních francouzských komedií Uprchlíci, Otec a otec či Blbec k večeři? Jaký je ve skutečnosti Pierre Richard, Gérard Depardieu nebo již zesnulý Lino Ven...