Kolik možných cest vede k umění…

Kolik možných cest vede k umění…

Tisk

Vera Beranova 200O smyslu a úloze umění snad nikdo nepochybuje, a to ve všech jeho podobách a na všech úrovních. Exkurz do minulosti by byl téměř bezbřehý.

 

 


Antika bývá považována za určitý vzor, kdy umění bylo součástí každodenního života. Musíme si však uvědomit, že se více méně týkalo jen jedné desetiny například obyvatel Athén, tedy svobodných občanů. Jinak se obklopoval uměním například barokní šlechtic a jinak jeho poddaný. Pozornému čtenáři jistě neunikne otázka, co lidové umění… Právě rozvoj lidového umění je dokumentem doslova bytostné potřebnosti, a to každého člověka potkávat se s uměním ve všech podobách. My však žijeme dnes, i když poučení historií jistě nikoho nezabije. Měli bychom si uvědomit, kolik možných cest vede k úvahám, smyslu a poslání umění v našem světě. Je to například jejich nová možná podoba zprostředkovaná médii.  Prostřednictvím médií vnímáme umění mnohem častěji, dokonce někteří jej vnímají jen takto nepřímo, zprostředkovaně. Na jedné straně je to jistě velká výhoda, snadnost, rychlost. Avšak?

Dalším typickým momentem našeho současného vnímání umění  je jistý sklon k fragmentárnosti. Už nemáme trpělivost vyslechnout celou skladbu, přečíst celou knihu. Příčin je jistě několik. Starší ročníky si jistě vzpomenou na rukojeti, tedy jisté výtahy z literatury, které zodpovědní pedagogové pokládali za velkou neřest a nutili nás číst například celého Jiráska a nezískávat informace o jeho tvorbě pouze z nějakých výtahů. Dnešní výuka má vlastně většinou charakter jistých rukojetí, a to v různých předmětech. Právě u uměleckého díla  je to velmi nebezpečné a vlastně takový výtah je jen výkladem uměleckého díla a nemůže podat opravdové umělecké poselství.  My sice o románu víme takzvaně vše podstatné, kdo s kým a podobně, ale vlastně nevíme nic, protože jsme nebyli v kontaktu s autorem. Tento přístup jisté fragmentárnosti, v podstatě neúcty k původnímu autorskému záměru, můžeme dnes vidět  například u dramatické tvorby. A tak se ptáme: Kterou svou hru, kterou svou operu by aspoň trošku poznal autor v současném provedení?

Vera Beranova

Jistě, že každá doba a každý interpret má právo na vlastní projev, ale není v tom neustálém předělávání skrytá spíš neschopnost něco nového vytvořit, vymyslet? Čtenář se mnou nemusí souhlasit, ale z dějin umění víme, že jsou léta umělecky plodná a léta neplodná, rozmělňující, opakující, často se snahou takzvaně zkritizovat to předcházející bez nabídky něčeho nového. Není naše doba právě typická právě těmi léty neplodnými? Důležité je uvědomit si, co vlastně považujeme za umění. A to jak z hlediska kvality, tak také z hlediska nových možných forem přístupu k němu. V tom klasickém slova smyslu asi není dnes umění přístupné těm nejširším vrstvám. Porovnejme jen ceny vstupenek, ceny knih. Je tu však celá a v podstatě bezbřehá nabídka možných uměleckých zážitků, které se nám  nabízí prostřednictvím různých mediálních kanálů.

Jaký je tedy odraz  umění v naší společnosti? Na jedné straně je to umělecká kritika, na straně druhé pak jakési veřejné mínění, estetické klima.  Přes množství všech možných soutěží, žebříčků nebo anket  je hodnocení umění a uměleckých výkonů velmi relativní. Tato relativnost vychází z jednoho prostého faktu, a tím je skutečnost, že většina dnešních kritérií, podle kterých se hodnotí umění, nemá s estetickými kritérii nic společného. Jakou úlohu zde hraje reklama, je naprosto zřejmé,  řídí se naprosto jinými  pravidly, než je seriózní přístup k hodnocení umění. Přesto si musíme uvědomit, že význam umění pro jedince a celou společnost je nezastupitelný. Umění, tedy to pravé, nepodbízivé, autentické, je jedním z podstatných kanálů, který nám podává  naprosto nezaměnitelné informace o každém z nás, a tím také o celé naší společnosti. Ve svých důsledcích má možnost měnit nás a s námi i náš svět.

Věra Beranová
Autorka je česká estetička a kunsthistorička

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Součková svému okolí říká: „Já nelžu, jen spisovatelsky fabuluju.“ A taky: „Cokoli řeknete, můžete najít v mých knihách.“

zuzana souckova 200Zuzana Součková je česká spisovatelka, která žije se svým manželem a pejskem v západočeském Stříbře. Těsně před padesátkou se rozhodla začít běhat a psát. Od té doby inspiruje své okolí i čtenáře. Říká o sobě: „V den, kdy jsem pochop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

MDŽ a duševní potrava ženy

Vagina perexMáme tu opět 8. března a každá žena má právo volně dýchat i v daleko větším rozsahu než pouze v nejbližším okolí levého žebra Adamova, má právo se samostatně rozhodovat, pracovat nebo se klidně flákat s nohama na stole. Vážení gentlemani, karafiáty nechte v kvě...

Z archivu...


Literatura

Strom duchů s kořeny v minulosti i současnosti

Strom duchů, perexBritskou spisovatelku Barbaru Erskinovou naprosto zbožňuji. Lépe řečeno, ne přímo paní autorku, ale její knihy. Bývají napěchované tajemnem, dobrodružstvím, akcí, láskou, ale i historicky podloženými fakty. Už předem jsem věděla...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Méďa aneb když plyšáček ožije

Film Meda plakatKdo má rád americké filmy, může se jít podívat na nový americký film Méďa, a jakmile ho zhlédne, nemusí ani přemýšlet, o čem vlastně ten film je. Hlavně, že se zasmál, až padal na opěradlo sedadla před sebou. Naví...