Druhý nejstarší pražský most se dočká opravy

Druhý nejstarší pražský most se dočká opravy

Tisk

Viadukt200Správa železniční dopravní cesty opraví Negrelliho viadukt; půjde o druhou celkovou opravu mostu v jeho historii, dlouhé přes 160 let. Viadukt vede z Karlína do Holešovic a je jedním ze čtyř pražských železničních mostů přes Vltavu.  Oprava se dotkne mostu v celé jeho 1110 metrové délce. Most čeká výměna kamenů, sprárování či demolice a opětovná výstavba mostních objektů. Výměnou projde také železniční svršek, zabezpečovací zařízení i trakční vedení.

 

 

Rekonstrukce druhého nejstaršího stojícího pražského mostu souvisí s modernizací koridorového úseku do Bubenče i kladenské dráhy. Z ní by v budoucnu měla odbočovat trať na letiště. Výhledově by po mostě mohlo jezdit až dvanáct párů vlaků za hodinu.

Viadukt je v provozu od roku 1850; s délkou 1 110 metrů a 49 oblouky to byl po 60 let nejdelší most Evropy.

Viadukt2

 

Negrelliho viadukt je po Karlově mostě druhý nejstarší dosud stojící most přes Vltavu v Praze. Jeho stavbu si vyžádalo pokračování Severní státní dráhy z Prahy do Drážďan. Viadukt překlenuje karlínské údolí a dvě vltavská ramena, která rozděluje  ostrov Štvanice. Na projektu se podíleli ing. Jan Perner a Alois Negrelli, Lessepsův spolupracovník na stavbě Suezského průplavu. Se stavbou viaduktu se začalo roku 1846; dokončen byl v roce 1850, kdy po viaduktu projel první pravidelný vlak.

Viadukt3

 

Ve své době to byla největší železniční stavba v Evropě; pracovalo zde 3000 dělníků. Materiálem  byla česká žula, pilíře měly pískovcové obklady. Délka viaduktu byla 1130 m, šířka 9 m. Viadukt měl 90 oblouků. Železniční trať vedoucí po viaduktu byla od počátku dvojkoldvojkolejná. Most nejenže odolal vltavským povodním, ale unese i obrovský vzrůst váhy dnešních souprav.

viadukt5

 

V letech 1952-1953 došlo k odstranění tří oblouků nad Křižíkovou ulicí v Karlíně. Byly nahrazeny betonovými nosníky. V roce 1981, se totéž opakovalo nad Bubenským nábřežím. Dodnes je Negrelliho viadukt důkazem, že i technické dílo může mít vysokou estetickou úroveň. Most je již od roku 1958 na seznamu kulturních památek.

zdroj: Tisková zpráva Správy železniční a dopravní cesty, www.szdc.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zámkem až do Betléma

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Moje únorová hvězda: Vilmos Apor

Vilmos Apor200Přestože únor je nejkratším měsícem v roce, o osobnosti v něm není nouze. Nejstaršímu z nich, Mikuláši Koperníku, polskému astronomovi, matematikovi, ale i právníkovi a lékaři by bylo letos 540 let. O 91 let později se narodi...

Z archivu...


Literatura

Zuby nehty

zuby200Nejraději si čtu večer před usnutím v posteli. A tak jsem si tam vzala i tuhle knihu, abych si zpříjemnila chvilky těsně před spánkem. Je pravda, že už samotná obálka na mě působila dost děsivě hned na první pohled, i přesto, že je ta kresba na ní jedn...

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

Poznejte Carlose Santanu zblízka. Život slavného muzikanta přiblíží hudební dokument, který uvidíte i v českých kinech

Carlos SantanaLegendární kytarista Carlos Santana, který má na kontě i vystoupení na Woodstocku, naposledy hrál v České republice před dlouhými deseti lety a není moc pravděpodobné, že by se k nám šestasedmdesátiletý muzikant v blízké době vrátil. Nyní maj...