Kníže Břetislav I. navštíví Chrudim

Kníže Břetislav I. navštíví Chrudim

Tisk

bretislav 200V sobotu 10. ledna si královské věnné město Chrudim připomene 960. výročí úmrtí českého knížete Břetislava I. a zároveň i první písemné zmínky o městě, neboť kníže Břetislav zemřel na hradě Chrudimi 10. ledna 1055 při své výpravě do Uher, jak píše ve své kronice kronikář Kosmas.


 Vzpomínková akce se uskuteční na Žižkově náměstí, kam zavítá kníže Břetislav osobně se svou družinou a navštíví dobovou tržnici s řemeslnými výrobky, medovinou a místními specialitami.  Místo akce nebylo zvoleno náhodně, neboť právě zde stával chrudimský hrad, který zanikl již ve 14. století.

bretislav 1


 Na Žižkově náměstí se rovněž nachází i socha knížete Břetislava, kterou vytvořili hořičtí sochaři A. Myslivec a A. Sešina v roce 1881. Oba zmiňovaní jsou též autory i sousedící sochy českého krále a římského císaře Karla IV.


 Břetislav byl nemanželský syn knížete Oldřicha a jeho družky (prosté selské ženy) Boženy. Narodil se někdy mezi lety 1002 až 1005. Oženil se s Jitkou ze Svinibrodu, kterou unesl z kláštera. Dobyl Moravu, kde vládl od roku 1029, českým knížetem byl v letech 1034 až 1055. Je známý svou válečnou výpravou do Polska a přenesením ostatků sv. Vojtěcha z polského Hnězdna do Prahy a vyhlášením prvního známého českého zákoníku – tzv. Břetislavových dekret.

bretislav 2

Akce: Kníže Břetislav v Chrudimi
Místo konání: Žižkovo náměstí v Chrudimi
Datum: sobota 15. ledna 2015 od 9 hodin


Zdroj foto: www.chrudimsobe.cz
www.chrudimsobe.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR - MUZIKÁLOVÝ HEREC TOMÁŠ LÖBL

lobl200Jak vypadá běžný rok muzikálového herce a které inscenace v divadle Kalich má nejradši Tomáš Lobl?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Naše hrady a zámky – objevované i opěvované

hrad perexZlatý relikviář z Bečova, karlštejnská vrata, Masarykovu závěť a další umělecké a historické poklady lze až do poloviny března příštího roku  obdivovat v Jízdárně Pražského hradu. Výstava prezentuje poprvé na jednom místě a v jednom čase přes 600...

Z archivu...


Literatura

Nedokončený příběh. Minulost a současnost, dvě lásky a jeden rukopis

Nedokončený příběhPokud máte chuť na opravdu vášnivý příběh a milujete prolínání časových rovin, pak sáhněte po románu Nedokončený příběh od Rebeccy Yarros, který vydalo nakladatelství Grada. Půjde o jeden nedopsaný rukopis a dvě lásky, z nichž k...

Divadlo

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theater...

Film

Nymfomanka - recenze

"200nymfJakmile Dánsko nabídlo našim kinematografickým chtíčům otevřený pohled do mysli jednoho z jejích podivuhodných režisérů, s příchozí Melancholií či Antikristem se naše pocity vesměs různily. Možná a nejspíš právě proto, že na emoce dokáže hrát souvisl...