Krušnohoří usiluje o zápis na seznam UNESCO

Krušnohoří usiluje o zápis na seznam UNESCO

Tisk

krus 200Krušnohoří, dvacátým stoletím poničený region, ale také vzácný příklad krajiny po staletí spoluutvářené těžební činností usiluje o zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Koordinátorem přípravy společné česko-saské nominační dokumentace je Národní památkový ústav, který zároveň plní roli odborného konzultanta.

 

Krušnohoří, region na hranicích Saska a České republiky, dnes v povědomí lidí figuruje jako symbol důsledků bezohledné těžby a průmyslové výroby, je historicky výjimečnou krajinou, územím s pozůstatky po osm set let trvající těžbě nejrůznějších nerostů, která formovala jeho podobu i život. Specifické rysy nese urbanismus a architektura horních měst, např. Jáchymova, Horní Blatné, či Krupky, ale i takzvaná živá kultura, umění a umělecká řemesla. S horním podnikáním byly také spjaty pokroky v oblasti vědy a techniky, které přispěly k rozvoji hornických regionů v Evropě i ve světě. Jedinečná kombinace jednotného vývoje po obou stranách česko-německé hranice, odlišností posledního období historie i četné dodnes zachované památky hmotné i nehmotné představují mimořádnou hodnotu, na jejímž základě usilují společně Česká republika a Spolková republika Německo o zápis Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO.

krus 1


V současnosti má Česká republika na Seznamu světového dědictví UNESCO zapsaných dvanáct staveb či lokalit.
Zápis na Seznam světového dědictví UNESCO, nejprestižnější potvrzení hodnoty, které památka může získat, by pro Krušnohoří kromě jistoty zachování místních historických, památkových i přírodních hodnot znamenalo také vzrůst povědomí a zájmu o historii Krušných hor. S ním lze očekávat zvýšení počtu turistů, ale také užší přeshraniční kontakty a obohacení o společné nahlížení na význam a dědictví této specifické kulturní krajiny.

krus 2


Záměr nominovat Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO vyšla z německé strany již v roce 1998. Česká republika se k projektu připojila v únoru 2012.
V lednu 2014 proběhl podpis společné dokumentace nominační dokumentace, která byla předložena Centru světového dědictví v Paříži jako podklad pro další řízení a projednání. V případě pozitivního hodnocení by Krušnohoří mohlo k dnešním asi dvaceti hornickým lokalitám světa, zapsaným na Seznamu světového dědictví UNESCO, přibýt v roce 2016.
Přípravy na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO koordinuje v České republice z pověření Ministerstva kultury Národní památkový ústav, konkrétně územní odborná pracoviště v Lokti a Ústí nad Labem.

krus 3


Seznam lokalit ČR na Seznamu světového dědictví UNESCO
Telč - Historické centrum (zapsáno v roce 1992), Český Krumlov - Historické centrum (zapsáno v roce 1992), Praha - Historické centrum (zapsáno v roce 1992), Žďár nad Sázavou - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (zapsáno v roce 1994), Kutná Hora - Historické centrum, Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci (zapsáno v roce 1995), Lednicko-valtický areál (zapsáno v roce 1996), Kroměříž - Zahrady a zámek (zapsáno v roce 1998), Holašovice - Vesnická rezervace (zapsáno v roce 1998), Litomyšl - Zámek a zámecký areál (zapsáno v roce 1999), Olomouc - Sloup Nejsvětější Trojice (zapsáno v roce 2000), Brno - Vila Tugendhat (zapsáno v roce 2002), Třebíč - Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa (zapsáno v roce 2003).

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Akta Julián

akta julian perexPokud se čtenáři dostala do rukou knížka Případ Pegasus od Regga Loomise, určitě sáhne i po Aktech Julian, která právě vychází.

 

...

Z archivu...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...