KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ

KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ

Tisk

KARLSTEJN 200KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ - dvoudenní slavnost vína s bohatým programem v celé obci Karlštejn i přímo na hradě. To všechno za přítomnosti samotného císaře a krále Karla IV.

18. ročník Karlštejnského vinobraní byl ve znamení dobrého vína, sladkého burčáku, skvělého programu a také báječného babího léta. Pro letošní ročník dokonce pořadatele připravili novinku, jízdu historickým vlakem, jež byl tažen parní lokomotivou. Tento skvostný zážitek si mohli dopřát ti, kteříž putovali na hrad z Prahy.

KARLSTEJN 1

Na dvoudenní slavnost vína dohlížel v doprovodu svých dvořanů sám císař a král Karel IV. se svou čtvrtou ženou Eliškou Pomořanskou.

Diváci se těšili z divadélek, do uší jim zněla skvostná středověká či lidová hudba, své dovednosti jim předvedli bubeníci, fakýři, tanečnice, rytíři a šermíři. V celém podhradí bylo možné nakoupit všelijaké zboží z dob minulých, dobře se občerstvit nebo jen tak spočinout a nastavit tvář krásnému počasí. Sobotní večer již tradičně patřil muzikálu Noc na Karlštejně, který je považován za jakýsi zlatý hřeb večera. Inu, nezbývá než popřát a pogratulovat pořadatelům za velmi vydařený 18. ročník a těšit se na rok příští.

KALSTEJN 2

Foto: Rudolf Hojdar
www.karlstejnske-vinobrani.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Neckář - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

neckar 2Na jedinečném festivalu Benátská! s Impulsem, který se bude konat 25. – 28. července 2019 v areálu ve Vesci u Liberce, vystoupí také Václav Neckář i s jeho kapelou Bacily a v doprovodu smyčcového kvarteta! Na co se těší a jaká vystoupení si rozhodně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nakladatelství Argo vydalo první část Masek bohů

Masky bohu perexČemu věřili dávní lidé a jak to ovlivňovalo jejich každodenní existenci, to zajímalo mnohé vědce. Je známo, že od nejstarších dob se vytvářely složité propletence mytologických výkladů, které popisovaly základní tajemství, vnímaná jako m...

Z archivu...


Literatura

Skleněný trůn překračuje hranice svého žánru

skl200Skleněný trůn se stal jednou z nejočekávanějších Young Adult knih v tomto roce. Sarah J. Maas totiž napsala opravdu dobrý začátek nové série, který je v porovnání s konkurenty znatelně odlišný.

...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Kniha následovaná filmem - Hugo a jeho velký objev
ImageOdpradávna se dětské příběhy pokoušejí čtenářovu pozornost upoutat napínavým putováním za tajuplnými poklady, vždyť kdo by neznal romány Stevensonovy nebo Verneovy - a tak můžeme postupovat třeba až k Tintino...