Evropské miliardy pomáhají českým památkám

Evropské miliardy pomáhají českým památkám

Tisk

Zamky Veltrusy 200Na českých památkách se dokončují rozsáhlé stavební a restaurátorské práce hrazené z evropských peněz, které umožnil Integrovaný operační program (IOP) 5.1 „Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví“. V rámci tohoto programu bylo k dispozici 5, 7 mld. Kč ze Strukturálních fondů, což s prostředky státního rozpočtu činilo celkem 6, 7 mld. Kč. Na šest projektů v celkové hodnotě 1,8 mld. Kč dohlíží Ministerstvo kultury. Pět z projektů realizuje Národní památkový ústav a jeden Národní technické muzeum. Zástupcem projektů, které přešly přímo pod Ministerstvo pro místní rozvoj je například klášter Teplá.


Mezi šest projektů patří Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži, Kuks – Granátové jablko, Schola naturalis ve Veltrusech, Národní centrum divadla a tance ve Valticích, Centrum obnovy památek architektury 20. století a Centrum stavitelského dědictví v Plasích.


Jako první z těchto projektů bylo dokončeno Národní centrum zahradní tvorby v Kroměříži s obnovenými cennými zahradami. Květná zahrada i celý areál Arcibiskupského zámku, byla zapsána v roce 1998 na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.


K závěru se blíží také projekt Kuks – Granátové jablko. Jeho podstatou je vzorová památková obnova areálu Hospitalu Kuks, unikátního barokního komplexu F. A. hraběte Šporka s výjimečně kvalitní sochařskou výzdobou M. B. Brauna a komponovanou barokní krajinou a jeho adaptace na kulturní a edukační využití. Stavební práce, které započaly v květnu 2010, jsou v závěrečné fázi; na listopad 2014 je plánováno jejich ukončení. Během práce na projektu prošel Hospital komplexní obnovou, jejíž součástí jsou restaurátorské práce na nástěnných malbách. Součástí obnovy areálu je i rehabilitace zahrady.

Zamky Kuks1


Další projekt zahájený v lednu roku 2010 má za cíl vzorovou obnovu areálu zámku Veltrusy, staveb a zámeckého parku, kde bude obnoveno tradiční ukázkové hospodaření a ověřovány tradiční hospodářské a zemědělské postupy. V provozu je od jara letošního roku mj. oranžerie a schodiště hlavní zámecké budovy, probíhají práce na dalších četných objektech areálu a výsadba historického sadu ovocných stromů z 18. a 19. století.

Zamky Veltrusy1


Ve fázi rozpracování je projekt Národní centrum divadla a tance, spočívající ve vybudování experimentálního divadelního komplexu na zámku ve Valticích. Jádrem projektu je rekonstrukce / výstavba repliky zdejšího pozdně barokního divadla, používané jako experimentální dílna pro tuzemské i zahraniční soubory, a adaptace dalších prostor areálu (zámecké jízdárny, domu zahradníka). Stavební práce byly kvůli rozsáhlým archeologickým výzkumům zahájeny v dubnu 2014, ukončení projektu je plánováno na květen 2015. Probíhají stavební úpravy vlastního divadla, renovace historických prvků a restaurování sochařské výzdoby.


Posledním projektem NPÚ, jehož dokončení je plánováno v nejbližších týdnech, je Centrum obnovy památek architektury 20. století, který spočívá v ukázkové komplexní obnově areálu vily Stiassni v Brně Pisárkách, vyzkoušení postupů obnovy moderní architektury a vytvoření badatelské a dokumentační platformy pro oblast tzv. architektonické moderny a její památkové ochrany.  Stavební obnova byla zahájena v červnu 2010, dokončuje se v těchto dnech, a poznatky z ní budou zhodnoceny na odborné konferenci konané 11. listopadu 2014, která projekt uzavře.
Hlavním cílem projektu realizovaného v letech 2009–2014 je technicky rehabilitovat a optimálně využít národní kulturní památku, areál bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích.
Národní památkový ústav, největší příspěvková organizace MK ČR, kromě jiného zajišťuje


správu více než 100 státních hradů, zámků a dalších typů památek, které patří k nejvýznamnější součásti nemovitého památkového fondu ČR. Na pěti ze spravovaných památek v tuto dobu probíhá vzorová stavební obnova a adaptace na budoucí využití – celkově za 1 370 milionů Kč.

Zdroj: tisková zpráva MK ČR a NPÚ
Foto: autor

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Teď už jen sklízíme z bohaté úrody celoživotní inspirace

houser200Mám ráda české autory, ostatně, tohle už jsem říkala několikrát. Nejen proto, že domácí produkci tak nějak nejlépe rozumím, ale v neposlední řadě i proto, že jsem sama autorka. Ráda se nechávám inspirovat a obohacovat názory zkušenějších a úspěšných sp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jedna zatracená pohroma za druhou

Jodi Taylor

Pod zdánlivě nevinnou rouškou Svaté Marie probíhá tak trochu jiný historický výzkum. Tamní zaměstnanci v žádném případě nepřipouštějí, že by šlo o cestování v čase, místo toho zkoumají „významné ...

Z archivu...


Literatura

I smrt může být uměleckým dílem

smrt jako umeni 200V nakladatelství Metafora vyšel první díl nové detektivní série Policajtka a mystik s názvem Smrt jako umění.

 

...

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

27. Dny evropského filmu proběhnou v červnu

def 200Dny evropského filmu (DEF) proběhnou od 16. do 23. června. Jsou tak prvním filmovým festivalem, který se po rozvolnění vládních opatření v našich kinech uskuteční.

...