Ledové Království je o dvou princeznách

Ledové Království je o dvou princeznách

Tisk

Frozen perexLedové Království (2013) je zvláštní směs nejoblíbenějších a nejpozitivnějších žánrů. Animovaná pohádka je zároveň muzikál, komedie i dobrodružná akce, plná nebezpečí a nečekaných zvratů. Předlohu pro pohádku napsal Hans Christian Andersen, což je navíc předpokladem i dobrého příběhu.

 

Pohádka Ledové Království je zasazená do tradičního prostředí někdy ve středověku. Uprostřed města stojí velký hrad a zemi vládne spravedlivý král. Princezna Elza a její sestra Anna si spolu odmalička v tom neskutečném přepychu hrály. Dařilo se jim skvěle, jenže Elza byla už v té době trošku jiná. Silou vlastní vůle umí kolem sebe všechno proměnit v led. Taková schopnost se jistě hodí, když si chce někdo zasáňkovat v obýváku, jenže Elza ledovým proudem myšlenek jednoho dne zasáhne svou sestru a málem ji zabije.

Frozen2

Už od začátku je zřejmé, že i když je film určený i pro ty nejmenší, zabývá se poměrně vážnými tématy. Elza je po zbytek svého dospívání zavřená ve svém pokoji a snaží se svou kouzelnou schopnost kontrolovat, utajit před poddanými, a hlavně se držet stranou od své sestry, aby ji už víckrát neublížila.

Jakoby všechno, co člověk řekne nebo udělá, mělo mít na toho druhého negativní vliv. Některé děti se už od mala potýkají s vlastním vnitřním světem, kterému nerozumí a Elzin příběh jim docela surovým způsobem vysvětluje, jak by mohly dopadnout.

Naštěstí je její sestra Anna veselá, naivní a vytrvalá. Pořád ji klepe na dveře, prozpěvuje si a ve hradě nadšeně poskakuje až se obě princezny časem proměňují v krásné slečny, připravené na vdávání.

Celá pohádka je protkaná dechberoucími počítačovými animacemi, zpíváním a hudbou, které i v českém jazyce stojí za poslech. Autoři si dali očividně práci nejenom s příběhem, ale vším, co k filmu patří. Až bychom mohli dnešním dětem závidět, jejich pohádky jsou nejen poučné, vypadají hlavně skvěle.

Frozen3
V sérii následujících událostí se dostává Elza už jako dospělá ze svého pokoje a na velké slavnosti způsobuje nehodu, utíká pryč a na celé království sesílá sníh a mráz uprostřed léta. I když je celé obyvatelstvo proti ní, Anna ji jako jediná rozumí, a tak se ji vydává hledat.

Lidé mají ve zvyku věci zveličovat a jednat přehnaně, když s nimi někdo nesouhlasí. Když jsou naštvaní nebo se člověk dotkne jejich hrdosti, neberou na nic ohledy, a když jich je na jednom místě víc, jakoby se neustále píchalo do vosího hnízda. Prosazování ohleduplného chování a zásadovosti se kdysi dávno rozmohlo právě z podobných důvodů. Jenže to mívá taky za následek ztrátu osobního kouzla.


Ledové království/Frozen/Ľadové kráľovstvo

Frozen

Animovaný / Muzikál / Fantasy / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 2013, 102 min
Režie: Chris Buck, Jennifer Lee
Předloha: Hans Christian Andersen (kniha)
Scénář: Jennifer Lee, Shane Morris
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff, Alan Tudyk, Eva Bella, Ciarán Hinds,Santino Fontana, Jennifer Lee
Hodnocení: 100%

Distributor: Magicbox

Blu-ray k dostání:
www.magicbox.cz/blu-ray/ledove-kralovstvi-blu-ray

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha + pobočka Dittrichova

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Minisérie Černobyl připomíná jednu z největších tragédií v dějinách lidstva

cernobyl 200Až se zanedlouho bude bilancovat filmový a seriálový rok 2019, ve výčtu toho nejlepšího se určitě u mnoha fanoušků a publicistů objeví minisérie Černobyl, která je koprodukcí televizí HBO a Sky. Přitom nejde o nijak strhujíc...


Literatura

Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

zahrada plna zivota 200Zahrada plná života je útlá novinka, která vyšla v nakladatelství Grada. Zjistěte díky ní, jak přilákat do zahrady užitečné živočichy i vy!

 

...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...