Bez gravitace může být člověku nevolno

Bez gravitace může být člověku nevolno

Tisk

gravitace perexFilm Gravitace (2013) je uváděný jako jeden z nejlepších filmů současnosti. Speciálními efekty a impozantními záběry vesmíru je doslova přeplněný. Až je možná škoda, že se podobných filmů netočí víc.  

 

 

Ryan (Sandra Bullock) je úspěšná lékařka na své první misi do vesmíru. Matt (George Clooney) zase zkušený astronaut, který půjde brzy do důchodu. Příběh jim oběma začíná idylicky, vznášejí se ve skafandrech společně se svými kolegy kolem vesmírné stanice, opravují ji, vyměňují si vysílačkami vtípky a názory na počasí tam dole. Přitom se dozvídáme, že na oběžné dráze kolem Země není žádný vzduch, nešíří se zvuk a nic zde nemůže v žádném případě přežít.

gravitace2

Vesmír je nekonečný prázdný prostor, kde se dohromady vlastně nic neděje, akorát semtam něco proletí. A když už, letí to vážně rychle. Dostávají dopředu echo o blížících se úlomcích z jiné družice a všem je jasné, že se musí evakuovat. Po epických scénách, kdy je celá stanice drcena na malé kousíčky, se spolu Ryan a Matt ocitají sami ve vzduchoprázdnu.

„Půl Severní Ameriky přijde o Facebook.“ Kroutí hlavou Matt.  

Protože je Ryan ve vesmíru nová, neustále podléhá panice, jenom Matt, i přes tenčící se zásoby kyslíku, zachovává chladnou hlavu. Úspěšná lékařka má v tak nebezpečné situaci asi o čem přemýšlet. Když se celý život chodí hezky po zemi do školy a do práce, nikdy se neklopýtne, člověk si neuvědomí jak si svůj život zjednodušujeme, posouváme ho mimo realitu tak, by byl co nejsnesitelnější a nejdůstojnější. Jenže na záchod musí každý a ve vesmíru taky každý může zemřít.

Něco podobného si možná Ryan uvědomuje, když z posledních sil lapá po dechu, aby se vyškrábala na sousední vesmírnou stanici. Její kolega se musel odříznout, a tak zůstala úplně sama. Scéna, kdy se zadýchaná už úplně bez kyslíku dostává do přechodové komory je tak realistická až běží mráz po zádech.  

gravitace3

Ryan je totiž jednou z žen, které se raději vzdají a zemřou, než aby začaly přemýšlet nad děsivými muky, která je teprve čekají. Nic není jednoduché a v momentě, kdy se Ryan konečně nadechuje kyslíku, její strastiplná cesta teprve začíná.

Kdysi dávno se muži starali o ženy jako o svůj majetek, ženy neudělaly nic bez jejich svolení a všichni žili spokojeně. Ještě dávno předtím si ženy přisvojily role bohyň a tahaly za provázky společenských pravidel, dokud nebylo všechno jak má být. Nestává se však často, že by se člověk octl v absolutním vzduchoprázdnu a bez naděje.

Gravitace  *  Gravity  *  Gravitácia  

gravitace1

Drama / Thriller / Sci-Fi  USA / Velká Británie, 2013, 91 min  
Režie: Alfonso Cuarón  Scénář: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón  
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Steven Price  
Hrají: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Paul Sharma, Amy Warren, Orto Ignatiussen,Basher Savage  
Distributor: Magicbox
Hodnocení: 100%  

Blu-ray k dostání: http://www.magicbox.cz/blu-ray/gravitace-blu-ray

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc už sbírá materiál na novou desku, kterou by chtěl natočit příští rok

vlady200Textaře a zpěváka Vladyho Gryce znají hlavně příznivci české populární hudby. I když pochází z Ostravy a během let procestoval řadu zemí, nakonec zůstal v Berlíně. Přesto se do Česka pravidelně vrací. Natáčí tu písničky případně sbírá ceny - například „zl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopyte...


Literatura

Cynthia D´Aprix Sweeneyová: Polštář
polstarCelý život se těšíte na to, až se vám cca někdy po čtyřicítce trochu či výrazněji finančně uleví větší částkou, která bude uvolněna ze svěřeneckého fondu. Zalípnete tím vysokou svých dvojčat! Zachráníte dům! Splatíte dluhy! Jenže najednou zjistíte, ž...

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Letní filmová škola zveřejnila denní program. Dalším hostem festivalu bude Lav Diaz

LFS23 newsletter – 2 (2)Hostem 49. Letní filmové školy Uherské Hradiště bude filipínský režisér, držitel Zlatého lva z Benátek Lav Diaz, který převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. V rámci doprovodného programu vystoupí Davi...