Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

Tisk

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Francii uváděno jako Les salauds dorment en paix. Český distributor se tuto slovní provázanost rozhodl ještě zvýraznit, i když japonský předobraz, u nás uvedený pouze v televizi, málokdo zná.

 

 

Denisová vypráví potemnělý, do nočních pařížských scenerií převážně zasazený příběh o dvojsečném osnování pomsty, protože údajné provinění se posléze ukáže být méně jednoznačné, než se původně zdálo. Protagonistou je tu námořní kapitán Marco Silvestri (Vincent Lindon), povolaný sestrou (Julie Batailleová) žádající jej o pomoc.

Její manžel totiž spáchal sebevraždu a na jeho tragickém osudu měl hlavní podíl nést jeden bohatý a mocný obchodník, u něhož se zadlužil. Marco, v jehož nitru také probublávají jakési potlačované běsy, se nastěhuje do bytu v domě, kde přebývá ničemníkova milenka Raphaelle (Chiara Mastroianniová), a s ženou, jež sama žije s malým chlapcem, naváže dusně napjatý sexuální vztah. Jako kdyby právě tudy mělo započít vyřizování účtů.

film13

Od počátku však Marco obezřetně přijímá sestřiny až maniakálně utkvělá obviňování, která chrlí i na policii a zdravotníky, jako kdyby všichni mohli na rodinnou pohromu, za psychické dceřiny problémy, za hrozící krach rodinné továrny. Poznenáhlu však Marco odhaluje děsivá rodinná tajemství, která chtěla utajit - a když vypluly na povrch, tvrdí naštvanému Marcovi, že mu záměrně nic neřekla, neboť by tyto "zvláštnosti" nepochopil. Avšak hroutí se i Marcova snaha Raphaelle připoutat k sobě...

Denisová natočila obrazově vytříbený příběh (kamera Agnes Godardová zdůrazňuje ponurost jako základní vizuální i významovou hodnotu), posunutý do polohy psychologického dramatu s kriminální zápletkou. Učinila tak bohužel dosti mondénně, vypravěčství se opírá o vynechávání důležitých motivů (například si můžeme jen domýšlet první Marcův telefonický rozhovor se sestrou, který jej přiměl, aby zpřetrhal veškeré pracovní závazky a vypravil se do Paříže).

film12

Příběh se tak mění ve spleť obtížně dešifrovatelných výjevů, u nichž není jistá ani časová posloupnost, ani nejsou srozumitelné některé počiny postav. Příkladem může být nález opuštěného dětského kola v parku, což by mohlo nasvědčovat, že dítě někdo unesl, ačkoli se tak nestalo. Především však uniká bližší rozkreslení složité Marcovy povahy: kvůli sestře obětoval veškeré úspory, i když současně jí začíná opovrhovat. Zpochybňuje její konfrontačně umanuté postoje, vytěsňující vlastní zodpovědnost, a chová se k ní stále odmítavěji.

Jenže vyprávění plyne zdlouhavě, stěží udrží divákovu pozornost a sotva objasní pohnutky jednotlivých postav. Svým artovým vzhledem však dílům tohoto druhu prokazuje spíše medvědí službu, protože primární je tu bezobsažná módnost, která pokrývá jednotlivé postavy i zápletky. Film dokládá, jak zdání (pseudo)uměleckého tvaru doslova diskredituje ty divácky náročnější výpovědi, kterým skutečně na něčem záleží. Pokud by přesto někdo zatoužil po seznámení s tímto dílem i mimo plátna kin, může využít dva dny (28. a 29. listopadu), kdy bude dostupný na internetu jednak na Voyo.cz, jednak na Aerovod.cz.

film11

Parchanti spí dobře (Les salauds)
Režie: Claire Denisová
Scénář: Jean-Pol Fargeau, Claire Denisová
Kamera: Agnes Godardová
Hudba: Stuart Staples
Hrají: Vincent Lindon (Marco Silvestri), Chiara Mastroianniová (Raphaelle), Juliette Batailleová (Sandra), Michel Subor (Edouard Laporte), Lola Crétonová (Justine), Gregoire Colin, Alex Descos
Český distributor: Artcam
Premiéra: 28. listopadu 2013
Hodnocení: 20%

Foto: Artcam


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Febiofest zakončilo dojemné drama Pořád jsem to já

febio plakat 200V pátek 17. dubna byly slavnostně ukončeny Regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a tím i celý 22. ročník této oslavy filmu. U této příležitosti byl promítán také Oscarem ověnčený film s názvem Pořád jsem j...


Literatura

Dojemný příběh z prostředí druhé světové války

Svetla 200Pulitzerovu cenu dostává vždy jeden opravdu výjimečný román. V letošním roce se jedná o knihu Jsou světla, která nevidíme od Anthonyho Doerra. Zasloužil si autor toto čestné ocenění?

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Laktační psychóza

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Malou Scénu ve Zlíně, která si to s koncem ještě rozmyslela a zve vás na představení Laktač...

Film

Bez gravitace může být člověku nevolno

gravitace perexFilm Gravitace (2013) je uváděný jako jeden z nejlepších filmů současnosti. Speciálními efekty a impozantními záběry vesmíru je doslova přeplněný. Až je možná škoda, že se podobných filmů netočí víc.