Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

Tisk

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dceru Belle (Dianna Agron) i svého syna Warrena (John D’Leo). Co mu ale komplikuje tento sen, je fakt, že na nekalé praktiky rodiny donášel, a proto mu, i jeho rodině, hrozí smrt. Od toho je tady ovšem agent FBI Stansfield (Tommy Lee Jones), který se stará o jejich ochranu. Proto už nějakou dobu Manzoniovi neexistují, protože si změní druhé jméno na Blakeovi a pendlují z místa na místo do doby, kdy se usadí do jednoho krásného městečka v Normandii, kde kvůli jedné neopatrnosti ucítí jejich pach právě ti, které by v životě radši už nikdy na vlastní oči neviděli.

 

Můj velký oblíbenec Luc Besson (Leon, 96 hodin, Kurýr, Angel-A), jenž prorazil brány Hollywoodu s vynikajícím Pátým elementem, se chopil zajímavého tématu knihy, která u nás vychází koncem tohoto měsíce, Mafiánovi od autora jménem Tonino Benacquista a vytvořil svěží akční inteligentní komedii s herci prvotřídního formátu.

Každá postava je něčím specifická. Fred dokáže každou situaci popsat jen jedním slovem, Maggie si zase ráda hraje s ohněm, Belle je pro svou krásu velice žádanou dívkou, ale pod pěkným něžným vzhledem se skrývá agresivní ďáblice a Warren je takový inteligent na všechno.

film1

Luc Besson se mimo jiné podílel i na samotném scénáři k filmu a je to opravdu znát. Kdo je obeznámen i s jeho tvorbou, například i scénář pro Okrsek 13, tak ví, co může očekávat. Přesto kolik má film akce, tak nepůsobí nuceně. Spíš vám legračními průpovídkami maže med kolem pusy, a pak udeří akce. Vše má ale své místo a promyšlenost (vtipně je vložená vsuvka dřívější spolupráce De Nira a Scorseseho), kamera si umí šikovně pohrát s dramatickými scénami. Za zmínku určitě stojí i práce střihu. V akčních sekvencích se totiž nestává, jak je dnes často zvykem, aby nebylo vidět, co dotyční vlastně provádějí – to se děje obvykle u filmů s nezkušenými filmaři nebo u filmů s příšernou choreografií. Tohle na štěstí ten případ není.

film

Premiéra: 14. 11.
Originální název: Malavita
Žánr: akční, komedie, krimi
Stopáž: 111 minut
Režie: Luc Besson
Scénář: Luc Besson, Michael Caleo
Kamera: Thierry Arbogast
Střih: Julien Rey
Hrají: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones, Dianna Agron, John D’Leo
Hodnocení: 85 %

Foto: Le Parisien; en.unifrance.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Bittnerová: „Je důležité vyvolávat hlubší emoce!“

Bittnerova 200Viktor Dyk, Karel Hynek Mácha, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic a další velikáni jsou v příbězích Martiny Bittnerové zajímavým způsobem „polidšťováni“. Spisovatelka a badatelka v jedné osobě nabízí nový pohl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Václav Neckář majitelem Hotelu HVĚZDÁŘ

VN perexNaše redakce dostala pozvánku na předpremiéru českého pořadu Hotel Hvězdář, ve kterém zazněly písně Václava Neckáře v podání dalších nejen českých zpěváků, zpěvaček, nebo herců a hereček. 

...

Literatura

Jónas - muž s nářadím

propast200V knihách se setkáváme s různými hlavními hrdiny. Američtí spisovatelé často píší o úspěšných obchodnících, právnících, lékařích, o obyčejném člověku už se tak často nedočteme. Za to na Islandu se obyčejnosti nebojí, a tak se v románu Nad propastí ...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...