Gladiátor je taky sportovec

Gladiátor je taky sportovec

Tisk

200filmFilm Gladiátor (2000) byl ve své době jedním z nejlepších filmů vůbec. Více než dvouhodinové drama, které kombinuje zručné švihání mečem a citové vydírání, je výsledkem nejenom značné filmové evoluce, ale taky té společenské. Russell Crowe v něm totiž hraje otroka, který musí vystupovat v aréně.

 

 

 

Kdysi dávno, ještě než mezi sebou navázaly národy mezinárodní spolupráci, mělo největší cenu území a moc spravovat jeho obyvatele. Úspěšná země tak byla nejen velká, ale hlavně početná. Disponovala velikou armádou a pleněním sousedních zemí si zajišťovala bohatství a klid za zdmi svých hranic.

Generál Maximus je většinu svého života na cestách. Vede Římskou armádu od vítězství k vítězství, ale po poslední bitvě se vrací domů. Na rozdíl od svého císaře a jeho ambiciózního syna totiž po moci zrovna netouží. Je výborný vůdce a bojovník, dokonce tak dobrý, že začíná cítit za své vojáky zodpovědnost, namísto toho, aby se bál, že o svůj vliv přijde.

f

Jenže mít v politice podporu takového generála je stejně významné, jako ji nemít. A tak nechává nový císař popravit jeho i s rodinou. Nyní už bývalého generála odvážejí polomrtvého jako otroka na prodej. Dostává se tak do arény gladiátorů.

Maximův nový šéf je bývalý gladiátor, který si sám vyzkoušel, jaké to je, stát v aréně a vychutnávat si jedno vítězství za druhým. Padesátitisícový dav Římanů skanduje a sleduje tu krvavou show pro pobavení. Lidský život, stejně jako ve válce, zde nemá žádnou hodnotu, protože pokud člověk zemře, nedojde k žádné ztrátě.

f1

Také proto tehdejší staří a moudří muži hleděli s odstupem na svou situaci a přemýšleli, jaký význam má pro člověka žít a zase zemřít, když jediný, kdo pocítí jeho ztrátu, je člen vlastní rodiny. Nedokázali se smířit s myšlenkou, že by byla lidská existence tak bezvýznamná a snadno nahraditelná. A tak začali pracovat na morálních pravidlech, z nichž některé se dochovaly dodnes.
Maximus se však umí bít a umí se postarat sám o sebe. Proto se brodí potoky krve, až se mu nakonec daří úspěšně se postavit tváří v tvář císaři, který jeho rodinu nechal zlikvidovat.

Říká se, že odhodlání a vůle zmůže mnohem víc, než když se člověk jenom přizpůsobí dění okolo. Většina z nás nedokáže využít svůj potenciál, protože je mnohem pohodlnější své štěstí hledat v maličkostech. Jenže tyto maličkosti vznikly pouze z odhodlání ostatních lidí a jen ty hloupější z nich motivuje dobrý úmysl.

f2

Gladiátor
Akční / Dobrodružný / Drama / Historický
USA / Velká Británie, 2000, 149 min (SE: 171 min)
Režie: Ridley Scott
Scénář: David Franzoni, John Logan, William Nicholson
Kamera: John Mathieson
Hudba: Hans Zimmer, Lisa Gerrard
Hrají: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, John Shrapnel, Tomas Arana, David Hemmings, Ralf Moeller, Spencer Treat Clark, Tommy Flanagan, Sven-Ole Thorsen, Omid Djalili, Tony Curran, David Bailie, Giorgio Cantarini, Allan Corduner, David Schofield
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...


Literatura

Kniha Čtyři ženy a jeden pohřeb představuje čtyři milostné příběhy

Čtyři ženy a jeden pohřebKniha Čtyři ženy a jeden pohřeb začíná pohřbem hlavní postavy a celá tato událost vede k setkání jeho manželky Melanie se čtyřmi jeho bývalými milenkami. Odtud se celý příběh rozvíjí do čtyř vyprávění ...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Film o Michalu Marošim se blíží dokončení, autoři prosí o podporu na střih a propagaci

marosi 200Film o českém bikerovi Michalu Marošim se už blíží do cílové rovinky, ale k dokončení mu pořád ještě chybí desítky, možná stovky hodin práce. Autoři se nyní obracejí na veřejnost s žádostí o podporu.

...