Nebezpečně omamující jízda Rona Howarda

Nebezpečně omamující jízda Rona Howarda

Tisk

200rushNiki Lauda a James Hunt. Jména, která před pár dekádami vzbudily ve Formuli 1 takový rozruch, že si na své vzájemné rivalitě tito závodníci vystavili schody ke slávě, k níž se ale oba dostali úplně jinými cestami.

 

 

 

První jmenovaný miluje závodění, nadupané stroje, ale pořád se žene za něčím víc. Stále se chce zdokonalovat a předhánět konkurenci, a to s kýmkoli a v čemkoli. Bohužel, jeho otec není stejného smýšlení o F1, nebo celého principu závodění, a proto mladý Niki se rozhodne udělat hrozně riskantní věc, a sice vsadit všechny peníze na jednu kartu. Tak věří svému snu, že je ochoten obětovat vše jen proto, aby vůbec dostal šanci se ukázat. Vyplatí se mu to a do F1 se s jeho inženýrskou myslí dostává, kde všechny okolo sebe nepřestává udivovat svým umem i jeho celkovým intelektem.

 rush

Druhý jmenovaný je jeho pravým opakem. Ne že by to byl nějaký hlupák, ale bere život jako pravý bohém. Závodění také miluje, ale jinak nez Lauda. Doslova ho pohlcuje. Adrenalin a nebezpečí mu je domovem. Když se nesnaží zabít na dráze, obtáhne, co se dá, vypije všechno, co není zavřené a čeká na další šanci dostat se opět na okruh.

Mistr Ron Howard (Čistá duše) sešlápl pedál k podlaze spolu s Danielem Brühlem, Chrisem Hemsworthem, Oliviou Wilde a dalšími, aby nám předvedl životopisný snímek Rivalové o legendárním Nikim Laudovi a musím říct, že se mu to povedlo až nadmíru dobře.

rush1

Akce, holky, rychlá auta, ještě rychlejší auta, nekonečná jízda – to jsou prvky tvořící tento film. Hudba nejznámnějšího mága Hanse Zimmera provází unikátní záběry v průběhu celého filmu, práce kamery na trati je okouzlující, herecké výkony jsou natolik přesvědčující, že zapomenete, kde se nacházíte, a to i při stopáži 123 minut. Vždy, když jdu do kina a vidím, že film má dvě hodiny, tak mám obavy, že tam budou scény navíc, zbytečné, nepotřebné, film zbytečně natahující, jako to bylo například u posledního Riddicka. U tohoto filmu, si nevšimnete, že už je konec a při odchodu domů, až pojedete tramvají, metrem, vlakem, se vám pořád budou promítat nádherné závodní scény z tohoto filmu.

Premiéra: 3. 10. 2013
Originální název: Rush
Žánr: akční, drama, biografický
Stopáž: 123 minut
Režie: Ron Howard
Scénář: Peter Morgan
Kamera: Anthony Dod Mantle
Střih: Daniel P. Hanley, Mike Hill
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde, Natalie Dormer, Pierfrancesco Favino
Hodnocení: 90/100

Zdroj foto: csfd.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Meduna Kočková: Prostřednictvím obrazů chci lidem pomoci přijmout změnu a inspirovat je

meduna 200Markéta Meduna Kočková si v životě prošla spletitou cestou. A právě ta dala podobu její současné tvorbě. I když původně pracovala jako servírka, rozhodla se následovat dětský sen a stát se umělkyní. Za pomocí včelího vosku přenáší na plátna niterní ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...


Literatura

Antistresové omalovánky


omalovanky 200Ráda bych vám představila, řekněme, propracovanější verze dnes velmi populárních antistresových omalovánek. Jedná se o dvě knihy, a to Kreativní omalovánkové techniky a Barevná terapie – Antistresové omalovánky. Obě splňují to, co od...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...