Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

Tisk

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.

 

 

Erotika v zemích bývalé Jugoslávie

Čtvrtý ročník festivalu představí ojedinělý náhled na sexualitu a tělesnost skrze kontroverzní pohled balkánské kinematografie. Během tří festivalových dní tak diváci budou moci zhlédnout 12 projekcí vybraných snímků, z nichž většina bude uvedena ve své české premiéře. Jednotlivé filmy představí nejen stěžejní tvůrce, ale i debutující autory srbské a chorvatské kinematografie.

Dramaturgický program PNF se zaměří na kontroverzní přístup k erotice v komunistických zemích bývalé Jugoslávie, kde sex po dlouhá léta představoval tabu a byl spojován s násilím, prezentován jako něco nečistého a vulgárního, řízeného animálními pudy. Jan Gál, hlavní dramaturg přehlídky, dodává, že „toto prudérní přesvědčení bylo poprvé vyvráceno až na konci 80. let, kdy byl pohlavní styk poprvé na západě Balkánu zobrazen coby projev citu a něhy.“ Návštěvníci tak získají jedinečnou možnost seznámit se s odlišnými postoji k sexualitě a nahotě od počátku sedmdesátých let minulého století až po současnost.

Jugoslávská černá vlna

Přehlídka představí dva snímky Dušana Makavejeva, W. R. – mysteria organismu (1971) a Sladký film. První zmíněný film svou sexuální otevřeností útočil na upjatost komunismu a způsobil, že byl Makavejev donucen odejít do exilu a pokračovat ve svém díle v zahraničí. Snímek Sladký film z roku 1974 nešokoval svým politickým postojem, ale zvráceným obsahem. Mezi dalšími promítanými filmy bude například temné drama Lordana Zafranoviće Kousnutí anděla (1984), pojednávající o komplikovaných vztazích dysfunkční rodiny žijící v izolaci, či zakázané erotické drama Boštjana Hladnika Maškaráda (1971).

Balkánská tvorba

Současnou balkánskou tvorbu zastoupí mimo jiné syrový dokumentární snímek Mladena Djordjevice o srbském pornoprůmyslu Vyrobeno v Srbsku (2005), „dekameronská“ povídková antologie 7 seX 7 (2011) debutující režisérky Ireny Škorić nebo drama Klip (2012) z prostředí srbské mládeže režisérky Majy Miloš.

Všechny filmové projekce na přehlídce jsou ohodnoceny speciálním ratingem. Snímkům je podle specifických kritérií uděleno třístupňové měřítko, jež zohledňuje například množství a délky erotických scén ve filmech. Diváci se tak nemusí obávat, že by v kinosále viděli něco nepatřičného.

pnf logo 1
Doprovodný program

Mimo filmových projekcí se diváci mohou již tradičně těšit na prezentace, přednášky a diskuze s umělci a mediálními odborníky. Program přehlídky také doprovodí koncert ostravské skupiny Wolf Trap.

Organizace

Festivalové centrum se nachází v Divadelním sále Domu kultury v Mladé Boleslavi na adrese Dukelská 1093, doprovodný program se poté odehraje v klubu U-Turn Pub na Pražské bráně 111.

Návštěvníci se mohou akreditovat přes webový formulář na stránce http://www.netradicnifilm.cz/cs/akreditace do 24. září. Do tohoto data mají možnost koupi akreditace na celý festival za zvýhodněnou cenu 200,- Kč. Základní cena je potom 250 korun. Zlevněné akreditace především pro studenty a držitele průkazu ZTP jsou 200 korun na místě a 150 Kč při nákupu do 24. září. Dále je možno zakoupit si jednorázové vstupné na přednášu, projekci či koncert za 50 korun.

Soutěžit o lístky můžete zde: http://www.kultura21.cz/souteze/7654-soutez-pnf

Více informací na: www.netradicnifilm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

První myšlenka na psaní přišla v okamžiku, kdy jsem si přečetl Harryho Pottera

Aleš NovotnýAleš Novotný je mladý spisovatel, který se hodně zaměřuje na psaní pro mladé. Jak sám uvádí, je to zřejmě proto, že sám psal už od třinácti let a spousta jeho prvních spisovatelských pokusů vzniklo právě v období jeho vlastního dospívání. Přečtět...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mobil a jeho tajemství: Film ZNÁMÍ NEZNÁMÍ odkryje pravou tvář každého z nás

Znami neznami 200Filmová komedie, která se zapsala do Guinnesovy knihy rekordů, míří do českých kin. Příběh party přátel odkrývá tajemství, která mezi sebou skrývají. Snímek ZNÁMÍ NEZNÁMÍ přichází do kin 31. března 2022.

...

Literatura

Kruh se vždycky uzavře

may200Peter May, Skot žijící a pracující ve Francii, je českým čtenářům už velmi dobře znám. Velkého (a zaslouženého) úspěchu se dočkala jeho trilogie z Vnějších Hebrid s názvem Skála – Muž z ostrova Lewis – Šachové figurky. Jako nadšenou čtenářku Mayových románů ...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Fichtelberg vypráví příběh mladého rytíře

Fichtelberg nataceni 00Do konce října natáčí režisér Šimon Koudela podle vlastního námětu a scénáře film Fichtelberg. Vypráví příběh mladého rytíře – sirotka, který se hnán touhou po lásce a uznání vydává na cestu, odkryje kriminální k...