Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

Tisk

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňovaným okolnostem nezůstala Carrie bez zájmu filmařů a její nejznámější verze vznikla v roce 1976 pod vedením Briana De Palmy (Neúplatní, Zjizvená tvář, Oběti války).

 

 

Hlavní hrdinkou filmu je odstrkovaná teenagerka Carrie, kterou šikanují nejen spolužáci, ale i nábožensky fanatická matka, jež takřka všechno považuje za hřích. Proto když Carrie prožije svou první menstruaci (a zrovna ve společných sprchách po hodině tělocviku), vše se jen zhoršuje, poněvadž spolužačky se jí smějí a matka považuje za nečistou. Jenže nikdo neví, že děvče má vzácný dar tzv. telekineze, což znamená, že jen silou myšlenky dovede rozbíjet předměty a různě s nimi pohybovat. A tato „vlastnost“ bohužel vyjde najevo v průběhu maturitního plesu, kde pro ni pár vrstevníků chystá strašlivou pomstu.

film

Adaptovat knihu Stephena Kinga není nic jednoduchého a pokud nenajmete schopného režiséra, většinou se to vůbec nezdaří. Rozsáhlé příběhy, hlubokou psychologii postav a typicky kingovské minispoilery do filmové podoby prostě nedostanete, proto je důležité zaujmout jinak. A v tomto ohledu není Carrie jiná. Scénář se zužuje pouze na osudy utiskované Carrie a ostatní postavy (včetně fanatické matky) víceméně upozaďuje a dost zjednodušuje a rozmáchlý příběh omezuje taktéž v podstatě jen na jediný motiv. Někomu může vadit i to, že s klíčovou telekinezí, která v závěru hraje zásadní roli, se tu zpočátku pracuje spíše násilně a šroubovaně, ale to lze s klidem odpustit.

Režírující De Palma totiž vsadil na atmosféru, která osciluje mezi pohodovou a uvolněnou a hutnou a hodně temnou a funguje po celou dobu. Jeho práce se zpomalovačkami a hudbou, která v případě potřeby zcela utichne, je naprosto famózní. Úvodní scéna ve sprchách a závěrečná na plese jsou ukázkami geniálního řemesla, které se zkrátka neokoukají. De Palma si tu dovolí rozdělit plátno (obrazovku) na dvě poloviny, což je jednak efektní a jednak nesmírně zajímavé a přispívá to k celkovému napětí. 

Zběhlejší filmový divák tu navíc mnohde pozná velkou inspiraci mistrem svého oboru Alfredem Hitchcockem, která je vidět zejména v závěru, jenž už možná malinko zbytečně z výborného thrilleru dělá horor, je místy dost na efekt a hlavně na čtenáře předlohy působí hodně uspěchaně, protože v něm chybí slavný pochod městem. Přesto díky De Palmovu umění nikdy nenudí, což je jedině dobře.

Trailer můžete zhlédnout zde:


 

Výsledek by ale nebyl tak výborný bez výtečného obsazení. Sissy Spacek se pro titulní roli snad narodila a její Carrie je velmi podobná knižnímu předobrazu. Vystihla veškeré aspekty nešťastné postavy a když „zapojuje“ svou schopnost, jde z ní vskutku strach. Stejně tak Piper Laurie jako její matka „ždímá“ ze své role maximum. Obdivuhodnější je to o to víc, že její charakter je, jak už bylo zmíněno v začátku recenze, upozaděn a na rozdíl od filmové dcery tu není nikterak dlouho. Obě herečky se taktéž dočkaly zcela po právu oscarových nominací. Jejich společné scény patří k absolutním vrcholům snímku. Spíše zajímavostí budiž to, že v jedné z menších roliček se tu objeví i tehdy neznámý John Travolta

film1

Ač je Carrie z roku 1976, neztratila ze své působivosti vůbec nic a naopak je ukázkou brilantní staromódní filmařiny, která nepotřebuje příliš efektů (a z dnešního hlediska i hektolitrů krve) a pozlátek k tomu, aby udržela diváka v napětí.

Škoda, že tuzemský distributor, kterým je firma Magic Box, se rozhodl na náš trh uvést DVD zcela holé bez jakýchkoli bonusů, které by se zrovna u tohoto snímku přímo nabízely. Takhle dostanete „jen“ výtečnou záležitost, u níž se rozhodujete maximálně jen o tom, zda si ji pustíte v originále, nebo v lehce nadprůměrném dabingu, a do jejíhož zákulisí už musíte nahlédnout jinde.

Název: Carrie (originální: Carrie)
Žánr: Thriller
Rok vzniku: 1976
Režie: Brian De Palma
Scénář: Lawrence D. Cohen (podle předlohy Stephena Kinga)
Hrají: Sissy Spacek, Piper Laure, Amy Krviny, Nancy Allen, John Travolta
Stopáž: 98 minut
Hodnocení filmu: 80%
Hodnocení DVD: 60%
Na DVD přináší společnost Magic Box

Zdroje k obrázkům: metacafe.com, goodnewsfilmreviews.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Foxfire. Mladá Angelina Jolie exceluje v roli rebelky

foxfireJe to už hodně dávno, co jsem jednou takhle večer po desáté přepínala kanály v televizi v takovém tom módu, kdy uvažujete, zda už jít spát nebo co vlastně... A najednou na mě vykoukla úplně mladá Angelina Jolie ve filmu, co zrovna začínal a byl pro mě neznámý...


Literatura

Krycí jméno TESSERACT – z lovce „cílů“ „cílem“ lovců

kryci jmeno tesseract lovec tom woodJe nájemný zabiják a je dobrý. Moc dobrý. Možná nejlepší na světě. Téměř nikdo netuší, jak doopravdy vypadá, jak se jmenuje a kde žije. Asi proto ho nepřítel tak podcenil. On vystupuje pod mnoh...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid

altDne 3. května vstoupí do distribuce českých kin nekonvenční dokumentární počin režiséra Karla Vachka. S podtitulem filmového románu se vydává pomocí kamery hledat pravdy o mimozemských i zemských civilizacích, reklamokracii a demokracii počítačových...