Riddick se opět boří do tmy

Riddick se opět boří do tmy

Tisk

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem Dieselem, který před nedávnem na sebe upozornil dalším skvělým dílem série Rychle a zběsile, kde si opět zahrál spolu s Paulem Walkerem.

 

Náš psanec se, po zrůdné zradě, ocitá na samém dně v boji o holý život. Po nabrání potřebných sil se z něj stává opět silný bojovník. S postupem času však i on musí usoudit, že je na čase planetu opustit, a proto přivolá sám na sebe lovce hlav, aby mohl utéct v jedné z lodí před samotnou temnotou i bloudícími nestvůrami v ní. Pronásleduje ho však minulost v podobě postavy Johnse, s nímž má, zdá se, nevyřízené účty.

film1

Film má vcelku dobrý spád. Možná by mu ale prospělo, kdyby byl o takových 20 minut kratší, protože úvodní sekvence se mi zdála být zbytečně moc natáhlá. A zase naopak. Jakých je posledních 20 minut snímku, takových mohlo být přece jen podstatně více. Pak mám ještě jednu výtku, a to k posloupnosti scénáře, protože jsem si všiml dvou celkem dost zbytečných chyb, které by tam být nemusely. Nebudu je však zmiňovat, protože bych vám musel vyzradit důležité situace z filmu a nechci vás o ně ochudit. Ostatně, když se nad tím zamyslím, tak právě ony nelogičnosti tam možná jsou hozené schválně, aby film mohl být delší. Jestliže ale platí heslo kvalita před kvantitou, myslím, že filmaři se jím tentokrát měli řidit.

film

To ovšem vypadá jako samá negativní kritika a ve výsledku vyznívá tato recenze, jako by byl tento film úplně špatný. Tak to ani omylem! Kromě těchto postřehů je tam totiž také mnoho pozitivního. V novém snímku o vesmírném uprchlíkovi bylo použito na 900 vizuálních triků a bylo opravdu na co se dívat. Nekonečné vesmírné pustiny planety vypadají skvostně spolu s monstry, která je obývají. Akční scény doslova berou dech, ale ne tak, jako krásná těla nahých žen – jednou z nich je i muži velice oblíbená Katee Sackhoff ze seriálu Battlestar Galactica.
Nový Riddick je se svými plusy i mínusy akční biják, jenž nenudí a pořád se jedná o jeden z těch lepších snímků. Nicméně mé hodnocení nemůže být zkrátka vyšší, protože film nedosahuje kvality předchozích dílů a s pomalu klesající úrovní této série se začínám obávat dalších možných pokračování.

Třeba se ale jedná jen o slepou uličku, z níž filmoví tvůrci opět Riddicka vyvedou.

Premiéra: 5. 9. 2013
Originální název: Riddick
Žánr: akční, sci-fi, thriller
Stopáž: 119 minut
Režie: David Twohy
Hrají: Vin Diesel, Karl Urban, Katee Sackhoff
Hodnocení: 70/100

Zdroj foto: imdb.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladislava Mlada Jirásková: Je třeba mít v sobě odvahu

VMJ perexMalířka, apatykářka, žena, která měla v životě štěstí najít sebe samu a vášeň k životu, směr a svou přirozenost. A která dostala šanci napsat voňavý Receptář z barokní apatyky. Jaké je životní štěstí? Nejen na to se jí ze...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dosud neviděný druh očisty na filmových plátnech

200filmS velmi originálním námětem přichází na plátna režisér a scénárista James DeMonaco. S poměrně nízkým rozpočtem představuje svět, o kterém si divák nejspíš nikdy předtím nemyslel, že může fungovat.

...

Literatura

Živí mrtví 26: Volání do zbraně

zivi mrtvi26 200V srpnu vyšel v nakladatelství Crew další svazek příběhů věnovaný Živým mrtvým, nese název Volání do zbraně a značí již 26. díl této tak oblíbené série. Ač se název a de facto i obálka jeví jako všeříkající a až děj odhalující, tyto seši...

Divadlo

Komediomat vyprodal zlínské Studio Z
ImageO partě improvizátorů Komediomat jste si mohli nedávno přečíst v našem rozhovoru. Nyní jsem se na ně opět vydala do Zlína, abych se uvolnila od stresu a nechala si nahnat do očí slzy smíchu.
 
 
...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...