Složité romantické vztahy ve válce

Složité romantické vztahy ve válce

Tisk

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vložili své peníze i investoři ze zahraničí. Probírá totiž zajímavé téma z druhé světové války.

 

 

František Sláma je se svými kámoši z letky v komunistickém lágru a musí těžce makat. Je rok 1948 a všichni letci, kteří bojovali za 2. světové války proti Hitlerovi, jsou po osvobození Československa příliš „načichlí demokracií“. A tak už nemají mezi normálními lidmi v novém režimu co pohledávat.

Protože je František celý naměkko z toho jakého vděku se za svou službu republice dočkal, je film provázen dlouhými flashbacky při vzpomínkách na to jak bylo Československo obsazeno bez jediného výstřelu tentokrát Německou armádou. Už na začátku z něj má Německý důstojník děsnou legraci.

„Německý voják by se na vašem místě zastřelil, ale vy jste tak trochu jiná armáda, že?“

tmavomodry svet 1

Je ve svých vzpomínkách ve druhé světové válce. Neměl to tenkrát zase tak těžké. Chodil tajně za hezkou dívkou, která bydlela u nádraží. A i když to po obsazení země neměl nikdo právě lehké, mohlo se mu dařit skvěle. Jenže František dostal příležitost nastoupit do letectva v Anglii. Neváhal tak ani minutu, spálil za sebou všechny mosty a se svým naivním mladším kamarádem Kájou vyrazil vstříc lepším zítřkům.

Shoda zvláštních okolností po dvou po sobě následujících vládních katastrofách, je očividně jedno z mála témat, které by nikdo nevymyslel, pokud by ho nenapsal sám život. Scénárista Zdeněk Svěrák chtěl podle všeho využít svých bohatých zkušeností a napsat něco, co bylo kdysi vážným tématem. Opepřit to hezkými holkami, sprostými vtipy a udělat film poučný. Máme štěstí, že se žádná válka u nás už dnes nekoná, jenže když má člověk s příběhem jen málo společného, možná ho tím zvláštním způsobem nezasáhne.

tmavomodry svet 2

V Anglii se Františkův mladší kámoš Kája vzteká, že musí nacvičovat taktiku leteckého útoku na kole, učit se anglicky a jenom čekat až se dostanou do nasazení. Jsou tam v partě samí Češi a vypadá to, že je takových malých leteckých armád v Anglii z různých zemí více.

Když je válka, tak se děje spousta zvláštních věcí. Lidé mění svůj pohled na svět tam venku za plotem zahrádky a „svým“ lidem pomáhají. Podobná věc se stává i se Susan, které v noci klepe Kája na dveře domu a povídá, že je Československý pilot a sestřelil ho bombardér. Susan mu nabízí večeři, kde složit hlavu a protože je sama, vyspí se s ním.

Kája jí od té chvíle hrozně miluje. Sice je Susan mnohem starší než on, samota v baráku s dětmi však udělá divy. Avšak do té doby než se Susan potkává s Františkem Slámou. Ten je v jejím věku a podle všeho si mají co říct. Františka celou dobu až po konec filmu trápí křivda, kterou se dopustil na svém kamarádovi. Tak jako vždy, se totiž rozhodl dost impulzivně a nevycouval z něčeho, co je mu milé, ale vlastně na škodu jeho blízkým.

tmavomodry svet 3

Zpátky v komunistickém lágru jenom přemítá a poslouchá zkušenosti bývalého důstojníka SS, který mu dělá lékaře. Jakoby vlastně měl skončit přesně tam, kde sám chtěl. František se ve svém životě rozhodoval vždycky podle toho, co mu přijde správné. Šel bránit svou vlast, i když neměl ani tušení, co ji po válce čeká. A nakonec vědomě zkazil radost svému kamarádovi, který ani nevěděl o čem život je.

Film Tmavomodrý Svět je plný rozhodování a rozporuplných osudů. Ve válce se někteří lidé snažili dělat hlavně správné věci, dobré pro nás všechny. Nicméně někdy se může člověk snažit o to nejlepší, a ve výsledku získat spíš to špatné.

tmavomodry svet plakat

Tmavomodrý svět

Válečný / Drama / Akční / Romantický
Česko / Velká Británie / Německo / Dánsko, 2001, 112 min
Režie: Jan Svěrák
Scénář: Zdeněk Svěrák
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Ondřej Soukup, Jaroslav Ježek
Hrají: Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Tara Fitzgerald, Charles Dance, Oldřich Kaiser, David Novotný, Linda Rybová, Jaromír Dulava, Lukáš Kantor, Radim Fiala, Juraj Bernáth, Miroslav Táborský, Hans-Jörg Assmann, Thure Riefenstein, Anna Massey, Viktor Preiss, Petr Burian,Čestmír Řanda ml., Jeremy Swift, Jiří Lábus, Daniela Kolářová, Martin Sitta, Horst-Günter Marx,Anna Veselá, Filip Renč, David Fisher, Jeff Tyler, Martin Dostál, John Comer, Michal Zelenka,Zdeněk Dvořák, Zdeněk Svěrák, Jan Svěrák, Sophie Wilcox
Hodnocení: 95%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nazareth schválili rockument a může do kin!

nazareth rockument 200Rockový dokument, který vám dá nahlédnout do tajů a šíleností, které musí muzikanti cestující napříč zeměmi absolvovat. Režisér Miloslav Šmídmajer se již po třetí v životě rozhodnul o výlet do života slavnýc...


Literatura

Intelektuálové se vyjadřují o svém národu

vymer200Aleš Urválek (*1974) je mladý pedagog Ústavu germanistiky, nordistiky a nederlandistiky Masarykovy univerzity v Brně a okruhem jeho studijního zájmu se stala moderní německojazyčná literatura, dějiny idejí a recepce německé literatury u nás. Publikac...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...