Seriálová sezóna: Revolution

Seriálová sezóna: Revolution

Tisk

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný seriál tvářící se zcela vážně a výjimečně. Vítejte ve světě, který už zapomněl, jaké to je mít energii!

 

 

Blackout. Téma, které není tak nepředstavitelné. Po celém světě ze sekundy na sekundu vypadla veškerá energie. Planetou zavládl zmatek a panika. Zdá se, že není nikdo, kdo by uměl výpadek nejen vysvětlit, ale ani zvrátit. Za několik týdnů začíná být obyvatelstvu jasné, že se buď musí naučit na ‚nové‘ planetě žít, nebo to vzdát. Příroda si začíná existovat svým vlastním tempem a lidstvo se ubírá neskutečnou rychlostí zpátky do středověku. Vlády se bortí, nastupují samozvaní diktátoři a společnost se vrací zpět k jakýmsi desátkům a ke kořenům, které ale už moderní člověk značně těžko hledá. Bezpochyby úžasný prostor pro vytvoření ohromného nového světa, nových pravidel a lidských hodnot. Zkrátka se jedná o skvělý námět. Přestože post apokalyptická témata bývají častým terčem scenáristů i režisérů, nikdy se tajemné ‚poté‘ následující po děsivé (jakékoliv) katastrofě nepřestane stávat zajímavým mezníkem fantazie fanoušků nejen sci-fi záležitostí.

Režie se ujalo duo John Favreau a Charles Beeson. První jmenovaný má zkušenosti i před kamerou (například trilogie Iron Man, Star Wars či Drtivý dopad) i se scenáristikou. Zkrátka se zdá, že celý filmový svět je jeho domovem a ve všech rolích se cítí dobře. Charles Beeson je oproti němu „jen“ režisér televizních filmů a seriálů. Scénář je z pera Erica Kripkeho, který se dostal do povědomí díky kultovně sepsaným Lovcům duchů. K ruce si přizval Anne Cofell Saunders (například Smallville) a především J. J. Abramse, režiséra dnes už legendy Ztraceni. Slibují tato jména skutečně dobrou podívanou? Nic bohužel není se zárukou, ani když si Kripke dovolil inspirovat se Pánem prstenů.

Revolution by mohlo mít v podtitulu uvedeno rodinné drama mimo civilizaci a na úvodním plakátu portrét polorozpadlé a nesourodé rodinky. Od začátku se projekt soustředí na vzájemné pokrevní i milostné vazby a vojenské taktiky. Už v úvodním dílu vynechává logické souvislosti, šetří s tempem i napětím, ale nevynechává plytké dialogy. A především představí takřka žalostné herecké obsazení. S dalším dějem se klíčové postavy rozrůstají a začíná jich být přespříliš na to, aby dostaly větší prostor k hloubce osudů i k větším projevům. Díky tomu tvůrci pohřbili snad jediný herecký talent - Elizabeth Mitchell (Lost, V), její okrouhané charisma v divákovi nevyvolá takřka nic.

revolution1
Podobně je to i s ústřední dívčí hrdinkou. Tracy Spiridakos získala díky seriálu příležitost ke skutečnému zviditelnění. Pětadvacetiletá rodačka z Kanady se do té doby dostala pouze k vedlejším či epizodním roličkám v jiných seriálech. Zde tvůrci vsadili hodně na její talent i přirozenou krásu. Bohužel o obojím lze snadno pochybovat již po pilotním dílu. Její nevýraznosti lze konkurovat jakoukoliv hvězdičkou z jiného seriálového obsazení, o umění herectví bohužel také nelze takřka ani diskutovat. Po většinou vypadá, jako že by se ráda rozplakala či si trucovitě sedla do kouta a čekala, až ‚blackout‘ jednoduše skončí. I přesto se snaží na diváky z obrazovek působit rozhodně a příliš okatě dává najevo, že nosí svou hlavu a svůj rozum. Pořád ale vypadá jako umanuté dítě, které nemělo čas dospět.

Do opozice jí postavili tvůrci známější tvář. Billy Burke se zapsal do povědomí díky Twilight ságám a zde představuje rádoby ‚správňáka‘, strýce Tracy, který naopak vždycky přesně ví co dělat, kam jít a co říct. Při tom všem neprojevuje ani špetku emocí, jediné, co neskrývá, je to, že ví o velkých tajemstvích (a tak nikdo nemůže být moc překvapen).

Před několika týdny produkce NBC oznámila, že Revolution je už zařazen do plánů na příští rok, fanoušci se tedy dočkají druhé série. Otázkou ovšem zůstává, o čem bude následující řada pojednávat, protože již nyní spoilery i upoutávky naznačují ve velkém finále rozuzlení téměř veškerých „záhad“. Navíc je notně diskutabilní i divácký zájem. Nyní sledovanost značně posilovala reality show vysílaná NBC před premiérovým dílem a pro druhou sezónu tomu tak nebude. Recenzenti nešetří kritickými komentáři a stejně tak jsou rozpačité i reakce diváků. S každou další vydanou epizodou klesá zájem a negacemi na adresu tvůrců se příliš nešetří.

Myšlenka seriálu je bezesporu výborná. Jen kdyby tvůrci nevynechali logiku mezi událostmi, dokázali vytvořit smysluplné flashbacky a upustili od patosu, s jakým řeší vztahy mezi hlavními hrdiny. K tomu jiné obsazení, duchaplnější dialogy a odpovídající práci maskérů… To už bychom ale mohli seriál třeba i přejmenovat.

revolution2

Revolution
/Sci-Fi/ USA/ 2012/ NBC/
Režie: John Favreau, Charles Beeson
Scénář: Eric Kripke
Hrají: Tim Guinnee, Elizabeth Mitchell, Billy Burke, Tracy Spiridakos, Daniella Alonso a další
Hodnocení: IMDB: 6,4 z 10
ČSFD: 58 %
Kultura 21: 50 %

Zdroj foto: www.facebook.com/revolution


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mobil a jeho tajemství: Film ZNÁMÍ NEZNÁMÍ odkryje pravou tvář každého z nás

Znami neznami 200Filmová komedie, která se zapsala do Guinnesovy knihy rekordů, míří do českých kin. Příběh party přátel odkrývá tajemství, která mezi sebou skrývají. Snímek ZNÁMÍ NEZNÁMÍ přichází do kin 31. března 2022.

...

Literatura

Mýtné – co je jednou moje, to už nevydám

mytne 200Mladý pár si vyrazí na svatební cestu do kempu, do oblasti močálů a tak trochu do území nikoho. Není tu pořádně signál, ale novomanžel Titus to bere právě jako dobrou věc – odpočinout si od moderní doby a techniky. Jeho žena Melanie, si to vůbecnemy...

Divadlo

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...

Film

Maniak

maniak plakat200Psychologický thriller s názvem Maniak rozhodně není filmem pro slabší povahy. Jedná se o novodobé podání stejnojmenného filmu z roku 1980, které v sobě nese odkaz na Jacka Rozparovače. Premiéra tohoto temného příběhu bud...