Temný rytíř povstal i na DVD

Temný rytíř povstal i na DVD

Tisk

temny rytir povstal200Završení nové batmanovské trilogie s názvem Temný rytíř povstal nepochybně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co loňský filmový rok nabídl. To, že ho Akademie na Oscarech zcela ignorovala, je věc jiná, a to teď ponechme stranou. Režisér Christopher Nolan tu epicky zakončuje příběh milionáře Bruce Waynea, který chrání svůj rodný Gotham v masce netopýřího muže a pokouší se nastolit v tomto korupcí prolezlém místě spravedlnost.

Soupeřem mu je tentokrát fyzicky extrémně zdatný a zároveň inteligentní muž s maskou, jenž si říká Bane a chce si s Batmanem a Gothamem vyřídit staré účty. Do toho se připlétá ještě Selina Kyle alias Catwoman, jejíž záměry jsou nejasné. Schyluje se k závěrečnému souboji, který možná nezůstane tak úplně bez ztrát.

Temný rytíř povstal na rozdíl od předchozích dvou dílů nefunguje na první zhlédnutí. První hodina je totiž hodně rozmáchlá a precizně buduje atmosféru a prohlubuje vztahy mezi postavami, což se někomu nemusí líbit. Nolan také zvolil záměrně chladný styl a neservíruje takový emoční průvan jako třeba u Temného rytíře. Akční scény jsou opět precizní, stejně jako hudba kombinující staré motivy s novými. Samozřejmostí jsou fantastické herecké výkony – Christian Bale tady je na vrcholu a perfektně odděluje osobnost Waynea od Batmana a se svou postavou se dokonale sžil, Michael Caine tu sice není nikterak dlouho, ale z hlavy jen tak nevymizí (i proto, že on má na svědomí nejvíce emočně pohnutých scén), samozřejmostí je i civilní Gary Oldman a k těm všem se přidává i hvězda budoucnosti Joseph Gordon-Levitt. Samostatnou kapitolou pak je vynikající záporák v podání famózního Toma Hardyho, který vzhledem k tomu, že po celou stopáž nosí masku, musí vše uhrát očima, což se mu daří víc než na výbornou. Nolan sice příliš neumí pracovat s ženskými postavami, přesto jsou Anne Hathaway jako Catwoman a Marion Cotillard taktéž výborné a nelze proti nim nic namítat. Jedinými drobnými výtkami tak pro mě zůstávají snad jen občasné pokusy o vtipné hlášky, které se do celého nolanovského univerza příliš nehodí. To ale na plném hodnocení nic nemění.

temny rytir povstal1

Snímek se u nás dočkal vydání na DVD díky společnosti Magic Box, která odvedla opravdu výbornou práci. V dnešní době, kdy se tyto nosiče stávají jakousi lepší „placatou videokazetou“, se nebojí přijít s poměrně nabušenou dvoudiskovou edicí, která určitě nedělá ostudu. Film samotný najdete na prvním disku a můžete si ho užít jak v originále (který je mimochodem rozmíchán kromě pěti také do dvou kanálů, což potěší hlavně ty, kteří nevlastní domácí kino), tak s dabingem, jenž sice není špatný, Baneovo „huhňání“ a Batmanův chraplák jsou ale v angličtině úplně někde jinde.

Pilířem druhého disku je vynikající takřka hodinový dokument s názvem Batmobil. Projdete si v něm historii batmanových aut a máte tak unikátní možnost konečně vedle sebe porovnat mimo jiné až armádní vzhled Nolanových modelů, lehce surreálných Burtonových vozítek a těch bizarních od Joela Schumachera. Až po zhlédnutí tohoto dokumentu si uvědomíte, jak rozdílné všechny jsou a že de facto vypovídají takřka vše o různých režisérských přístupech k látce s netopýřím mužem.

temny rytir povstal2

Další materiály jsou poté již kratší, ale stejně zajímavé. Dozvíte se třeba něco o průběhu psaní scénáře, o obsazování herců, postprodukci a dalších podstatných věcech. Navíc to není jen ono typické poplácávání po zádech (jemuž se ale zkrátka nevyhneme ani tady), ale zájemce se dozví i mnoho užitečného ze zákulisí natáčení a výroby takového velkofilmu. Nechybí ani galerie plakátů, fotografií a výborných trailerů. Všechny bonusy jsou navíc česky otitulkované, za což rozhodně distributorovi patří dík. Fanoušky tak může mrzet snad jen to, že ani v tomto případě Nolan neporušil své zásady a neposkytl k filmu komentář.

Temný rytíř povstal se na náš trh dostává na DVD, za něž se nikdo nemusí stydět a jehož bonusová výbava je více než uspokojivá a odpovídá požadavkům dlouho očekávaného komerčního trháku. Pokud ho tedy ještě nemáte ve své domácí filmotéce, neváhejte a určitě si ji doplňte. Utracených peněz nebudete litovat.

temny rytir povstal plakat

Název: Temný rytíř povstal (původní název: The Dark Knight Rises)
Režie: Christopher Nolan
Scénář: Jonathan a Christopher Nolanovi
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Morgan Freeman, Michael Caine
Hodnocení filmu: 100 %
Hodnocení DVD: 80 %
Na náš trh přináší Magic Box

Zdroj k fotkám: joblo.com, nouse.co.uk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

nemec200Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když musí tvrďák do školky

policajt ze skolky200Film Policajt ze školky (1990) ve své době ukázal, že i typicky akční hrdina jako Arnold Schwarzenegger musí jednou za život řešit problém, který má většina z nás. I královny musí chodit na zá...


Literatura

25 gramů štěstí: italský bestseller nejen pro milovníky ježků

25-gramu-stesti 20025 gramů štěstí s podtitulem Jak vám maličký ježek může změnit život je další knihou nakladatelství Kazda z edice Živá příroda. Ty jsou určeny všem milovníkům fauny i flory a přinášejí plno zajímavých informací.

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Temný rytíř povstal i na DVD

temny rytir povstal200Završení nové batmanovské trilogie s názvem Temný rytíř povstal nepochybně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co loňský filmový rok nabídl. To, že ho Akademie na Oscarech zcela ignorovala, je věc jiná, a to teď ...