Kráčející skála se vrací domů

Kráčející skála se vrací domů

Tisk

kracejici skala200Kráčející skála (2004) je film jako vystřižený ze staré akční školy. Kdysi dávno nebyly třeba lasery, umělá inteligence ani vesmírné bitvy s mimozemšťany. Akční zážitek uměl zprostředkovat i obyčejný mezilidský problém, který má zde ve své hlavní roli Dwayne Johnson.

 

 

 Chris je voják, který se vrací po velmi dlouhé době zpátky domů. Už na první pohled je to těžká vazba a stojí pevně na svých nohou. Jeho malé městečko se za tu dobu dost změnilo. Lidi, se kterými vyrůstal, jsou už všichni dospělí a každý ve městě přijal nějakou roli. Staří ještě více zestárli a rodí se i nové děti.

Jenže idylka netrvá příliš dlouho, vlastně od začátku dělají Chrisovi vrásky nepatrné informace a kusé scény, kterých je svědkem. Nějaká jeho kámoška vychází z temné uličky a vypadá nervózně. Jeho synovec je divně vztahovačný. Policajti ho chtějí svést domů, vítají se s Chrisem, jako s dobrým známým. Něco zvláštního se tady děje.

kracejici skala1

Postupné objevování nepříjemných faktů je hra, při které si každý divák připadá tak trochu tajemně. Probouzí totiž pocit zodpovědnosti, protože hlavní hrdina se tak ocitá v kůži nezávislé osobnosti. Něco podobného zná každý, kdo přijede ke svým známým nebo k rodině jednou za rok a není s nimi za celou dobu vůbec v kontaktu. I proto je možné Chrisovu roli v příběhu snadno chápat.

V malém městě se toho děje mnohem víc, než se na první pohled zdá. Zatímco Chrisovi dospělí kámoši spolu hrají tvrdý americký fotbal, děti na tribuně kouří trávu a jenom se flákají. Nejlépe se uchytil Jay, blonďatý “indián”, který dostal povolení provozovat kasino. Zve Chrise na přátelskou návštěvu, ale zanedlouho je už jasné, že si Jay Hamilton začal z města dělat své vlastní mafiánské doupě.

kracejici skala2

Celkem dobře tak otevírá oči zjištění, že celá Chrisova generace se musela naučit akceptovat jakési podřadné sociální role. I z místních ženských jsou teď striptérky a barové kurvy… už to není, jako když spolu bývali na hřišti nebo ve škole a museli spolu vycházet jako rovný s rovným.

Po brutální nakládačce, kterou dostal v kasinu, je už jasné, že “Kráčející Skála” Chris Vaughn nebude dál jenom nezúčastněně sledovat, co se kolem něj děje. Normální člověk by se začal přizpůsobovat, chtěl by i s těmi “špatnými” lidmi vyjít, ale někdy, když nemáme co ztratit, nám začne záležet hlavně na tom, co je pro nás důležité.

Po sérii brutálních scén, kdy dává hlavní hrdina do držky celé mafii s obyčejným dřevěným trámkem v ruce, je město opět “čisté”. Každá organizovaná skupina těží z přizpůsobivého chování, které je každému člověku vlastní, a toho se přirozeně zneužívá. Celý život se učíme brzdit svoje vášně, abychom byli součástí něčeho lepšího. Jenomže někdy získáme mnohem víc, když začneme vystupovat sami za sebe.

kracejici skala


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Film JEDNA NOC, otevírající téma sexu po internetu, představuje trailer

jedna noc 200„A co byste pro lásku udělali vy?“ ptá se podtitul nového filmu režiséra Davida Laňky JEDNA NOC. Vypráví příběh jedné osudové lásky, která právě v tuhle chvíli musí dokázat, že obstojí. V hlavních rolích filmu zabývajícího se tématem sexuálních ...


Literatura

Historická detektivka od úspěšné autorky Diany Gabaldon

loed john200Historická detektivka od Diany Gabaldon, autorky světově úspěšné románové série Cizinka, čtenáře nezklame. Přeneseme se do Londýna osmnáctého století, do prostředí bohatých paláců a chudých příbytků, veřejných domů a páchnoucích nebezpečných temn...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Bez kalhot: spojení tance a nahých mužů funguje i na plátně

Jaký je asi svět striptérů? Jak vypadá jejich vystoupení na jevišti si dokáže představit asi každý. Jaký je ale život mužů, kteří se bez ostychu, za nějaký ten úplatek, svlékají, to už je pro většinu z nás větší záhada. Do této doby jsme si s tím mohli tak na...