Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Tisk

Basen bukowski200V březnu 2013 padne v Olomouci poslední klapka nového nezávislého filmu na motivy jedné z básní Charlese Bukowskeho. Své místo v hereckém ensemblu našli jak osobnosti z krajských divadel, tak mladí herci a neherci. Tento mladý český film se snaží dokázat, že filmová tvorba má své místo v současném uměleckém vyjadřování. Jeho tvůrci v něm nabízí svůj pohled na vlastní generaci a její nenalezené ideály.

 

Koncem roku 2011 Tereza Kovářová přišla s námětem inspirovaným poetikou a náladou „Skoro úplně vymyšlené básně“ Charlese Bukowského. Myšlenka ukázat samotu mladých lidí ztracených ve hře na lásku se promítla na příběhu spisovatele Henryho a jeho obdivovatelky.

Na jaře 2012 tak začal vznikat mladý český autorský film s prvky melodramatu. „Komu záleží na nějaké lásce, když je tolik možností, jak se bavit? Zamilovat se? Jen to ne, co když to bude výsměch. Vždyť láska se dá i předstírat, ne? Tak co je teda lepší – žít svůj život tak, jak se nepovedl, nebo si ho představovat, žít ideu?“ říká o filmu Tereza.

Basen bukowski3

V hlavních rolích se představí Petr Kubes z Moravského divadla Olomouc, Katarina Petrtylová, Marta Bačíková ze zlínského divadla, dále pak Mikuláš Čížek, Ondřej Doležal a Jakub Kubíček. Kromě Olomouce, kde se většina filmu odehrává, štáb zavítal i do Ostravy a Prahy. Natáčení probíhá ve čtyřech etapách od srpna 2012. Poslední etapa natáčení čeká filmaře v březnu 2013 opět v Olomouci. U tamějších obyvatel nalezli velkou podporu a pomoc.

Tvůrčí jádro kolektivu se utvořilo při studiích na Fakultě multimediálních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Díky podpoře děkanky Jany Janíkové mají mladí filmaři možnost postavit se na vlastní nohy a podniknout svůj první větší projekt ve vlastní produkci.

Basen bukowski

Film vzniká pod záštitou primátora města Olomouce, Martina Novotného. Bude dokončen v červenci 2013 a v létě ho čeká série regionálních projekcí v malých kinech.

„Filmem se snažíme ukázat, že stojí za to podporovat tvorbu lidí, kteří se chtějí vyjadřovat bez ohledu na komerční stránku své práce. Snažíme se ukázat, že lze natočit uměleckou výpověď mladých lidí kvalitně, profesionálně a sdílně i v nízkorozpočtových podmínkách. Chceme povzbudit lidi v tvorbě, diváky k vnímání a probudit český film k životu jak na straně autorů, tak diváků,“ dodává producentka Petra Ptáčková.

Basen bukowski2

Tvůrci vystoupili i na veřejném pitchingu v rámci Famufestu, jehož záznam můžete shlédnout v archivu České televize:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/203580-sledujte-na-webu-ct24-famufest-pitching-session/

Teaser filmu můžete shlédnout zde:

{vimeo}50993707{/vimeo}

Více informací naleznete na www.basen-film.cz a na www.facebook.com/basen.film

Autor fotografií: Filip Kartousek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (2.část )

Brabec perexVyprávění Vladimíra Brabce pokračuje a vy se dozvíte, jak se stalo, že nocoval na italském hřbitově mezi nebožtíky, že chystá knihu, proč ho naštval Sir Thomas Sean Connery, o čem si popovídal s Mastroiannim a proč Jack Lemmon nepřijel do Karlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...


Literatura

Takové maličkosti jsou exkurzem do lidského nitra i do společnosti odvrácené tváře

big takove-malickosti-Vo5-510971 (2)Na malém prostoru útlé knihy se autorce povedlo něco velkého a vcelku jedinečného. Dokázala úspornými slovy vyjádřit vánoční atmosféru, společenskou krizi i zneužíván...

Divadlo

Moderní zpracování klasického příběhu

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má ...

Film

Cyrano – nadčasový příběh o srdceryvném milostném trojúhelníku

cyrano 200Fanoušci dobrých filmů se mají na co těšit! Nové zpracování nesmrtelné love story s názvem Cyrano, ve které exceluje jedinečný Peter Dinklage vstoupí na konci měsíce do kin. Nešťastně zamilovaný hrdina, skvělý šermíř a básník Cyrano z Bergeracu v jeh...