Když draka a jeho jezdce pojí společné vědomí

Když draka a jeho jezdce pojí společné vědomí

Tisk

Eragon 200Mimořádný úspěch "fantasy" filmů, velkolepých epopejí z rodu Pána prstenů a nejnověji Hobita, uspíšil vznik dalších obdobně zacílených děl. Vyznačují se touž realizační rozmáchlostí zvláště při bitevních výjevech, trikovou atraktivitou i stejně ohromivou malebností přírodních scenerií. Do popředí vystupuje i motiv předurčení, kdy před mladičkým hrdinou vyvstává těžký úkol, který bude muset splnit. Tato charakteristika rovněž platí pro Eragon.

 

Přirozeně se odehrává v blíže neurčených mytických časech, kdy stateční bojovníci, jacísi rytíři své doby, jezdili nikoli na koních, nýbrž létali na mluvících dracích (dračicích) - a spolu vytvářeli s mírnou nadsázkou řečeno jedno tělo a jednu duši. Jenže po zajisté dočasném vítězství Zla byli draci i se svými jezdci téměř vyhubeni. Posledního zachovaného dračího vejce podobajícího se modrému kameni se ujme, nic netuše, prostinký rolnický chlapec Eragon, jediná naděje všech, kteří dosud nesklonili šíji pod nadvládou zla, jak se posléze ukáže.

Film vznikl na motivy stejnojmenného románu Christophera Paoliniho (narozen 1983) a stejně jako předloha by se měl rozrůst do rozměru tetralogie. Jenže z Eragona se nestal předpokládaný hit a další díly prozatím nevznikly. Paolini začal své příběhy spisovat už v patnácti, ve dvaceti se pyšnil prvním vydaným titulem – a po velkém čtenářském ohlasu začal přidávat další, Eldest, Brisingr a Inheritance. Všechny vyšly také česky, spojeny do cyklu nazvaného Odkaz dračích jezdců. Sjednocujícím prvkem se tu stává vskutku magický pospolitost draka a jeho jezdce, kteří jako by splývali v jednu bytost.

Eragon knihy

Paolini postupně rozvíjel jednotlivé tematické okruhy, od víceméně privátního, učednického zakotvení úvodní knihy se Eragon dostává do trojího závažného postavení: jednak prochází náročným výcvikem, jednak proniká stále hlouběji do tajů svého původu a jednak právě s ním se pojí veškeré naděje na konečné vítězství nad Zlem. Vědomí odpovědnosti na něho tíživě doléhá.

Eragon1

Paolini svůj vrstevnatý fantasy svět, podobně jako Tolkien v Hobitovi a Pánu prstenů, zabydlel svéráznými postavičkami, trpaslíky i elfy. Přidal několikrát zopakovaný motiv putování i střetů během něho, samozřejmě nechybí ani motiv kouzelného meče, ukovaného speciálně pro Eragona. Čtyři tlusté svazky obsahují na dva a půl tisíce stran, rozvlekle se sunoucí text však spíše prozrazuje fanouškovské nadšení nežli svébytný autorský počin.

Také odborník přes vizuální efekty Stefen Fangmeier, který se ujal filmového přepisu úvodní části jako dosud svého jediného režijního pokusu, vykazuje hlavně zahlcení kvapným nakládáním s obvyklými žánrovými stereotypy, aniž by bylo patrné hlubší souznění se zvoleným tématem. Proto výsledek připomíná průmyslově vyrobenou umělohmotnou látku s barvotiskovým obrázkem - namísto pečlivě a s rozmyslem utkaného koberce.

Eragon3

Příběhu i jeho postavám schází potřebné charisma, jen mechanicky napodobují jinde osvědčené vzory. Scenárista Peter Buchman si neláme hlavu s uvěřitelným rozvíjením zápletek, stačí mu, když se zápletky šílenou rychlostí řítí vpřed, aby vyvrcholily bitevní řeží. Jistěže let na dračím hřbetě, jedna z dominant vyprávění, neskrblí vizuálními atrakcemi, avšak celkové seskládání jednotlivých událostí připomíná naivní leporelo.

Titulního hrdinu, zprvu zbrklého a málo uvážlivého, jen pozvolna přijímajícího vědomí odpovědnosti nejen za sebe, představuje Edward Speleers. Půvabnou elfku, zachraňovanou z moci zlých sil, si zahrála Sienna Guilloryová. Jako někdejšího dračího jezdce, jenž Eragonovi nyní předává cenné rady a provází jej v sebepoznávání, poznáme Jeremyho Ironse. Z dalších známých osobností si povšimneme například Roberta Carlyla nebo Johna Malkoviche. Žádný z nich však vyprávění nevtiskl výraznější osobitost, ostatně celé vyprávění podléhá osvědčeným klišé svého žánru, aniž jako jakkoli vybočilo z jeho hranic.

Eragon8

Eragon
USA-2006, 104 minuty
Námět: Christopher Paolini. Scénář: Peter Buchman.
Režie: Stefen Fangmeier. Kamera: Hugh Johnson.
Hudba: Patrick Doyle. Střih: Roger Barton.
Hrají: Ed Speleers (Eragon), Jeremy Irons (Brom), Sienna Guilloryová (Arya), Robert Carlyle (Durza), John Malkovich (Galbatorix), Garrett Hedlund (Murtagh), Djimon Hounsou

Hodnocení: 50%

Uvádí Prima Family v sobotu 12. ledna 2013 ve 22.20

Eragon obalka

KNIHY:

Eragon vydalo nakladatelství Fragment v roce 2004 (poslední dotisk 2012) v překladu Olgy Machútové.

Eldest vydalo nakladatelství Fragment v roce 2006 (poslední dotisk 2012) v překladu Olgy Machútové.

Brisingr vydalo nakladatelství Fragment v roce 2009 v překladu Olgy Zumrové.

Inheritance vydalo nakladatelství Fragment v roce 2012 v překladu Olgy Staníčkové.

Hodnocení: 60%

Zdroj foto: Prima FTV, Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...


Literatura

Leichenberg – nejnovější hustý týpek Oskara Fuchse

leichenberg 200V březnu jsem si v nakladatelství Epocha vyhlédla nejnovější knihu Oskara Fuchse s názvem Leichenberg. Jeho třetí kniha nese všechny rysy z předešlých příběhů, ale přidává i další – poněkud nečekané - prvky.

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

Film S tebou mě baví svět slaví čtyřicáté narozeniny

s tebou me bavi svet 200Každý rok se těšíme, až jej budou o vánočních svátcích vysílat. Film o rodinné výpravě na chalupu v beskydských horách, kde děti zažívají zimní dobrodružství spolu s jejich tatínky. Řeč je o nepřekonatelném díle Marie Poled...