Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

Tisk

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show. Pořad o životě jednoho člověka, který se vysílá 24 hodin denně.

 

Truman je už na začátku filmu představený spíš jako projekt než člověk. Žije v umělém městě s herci a ani neví, že je hvězdou natáčení nejkomplexnější reality show všech dob… vlastně už od svého narození. Aby byla iluze dokonalá, ze všech stran se na něj valí zprávy o nebezpečí létání nebo plavby lodí. Když bude chtít zůstat ve městě, reality show může pokračovat.

Nejzajímavější je, že se jeho přátelé – herci snaží upozorňovat na značky různých produktů, aby jim v pořadu dělali reklamu. Trumanovi to vůbec nepřijde divné, stejně jako spousta dalších věcí. Jeho chování v podstatě připomíná dvanáctileté dítě. Jenom vtipkuje, drží dveře ostatním a bere věci tak, jak k němu přicházejí.

truman show
Na druhou stranu Truman by vycestovat chtěl, podívat se na Fidži, po světě a tak. Myslí si, že díky cestování objeví spoustu zajímavých věcí. Jde však o první klíček pochybností, díky kterému se začíná rozhlížet kolem sebe a zvažuje, jak ven z města. Jedna herečka mu ztropila kdysi scénu, vzpomíná na ni. Další den v autě omylem ladí místo další stanice vysílačku nějakého hlídače, který právě o něm mluví a tak se k němu náhodně dostává víc a víc informací, až je začíná sám vyhledávat. Jak to tedy je, co to mělo znamenat?

Na úloze herců a komparsistů je nejzajímavější, že se před Trumanem opravdu jenom mihnou a tím je práce většiny z nich hotová. Tedy když nepočítáme jeho manželku nebo stánkaře, se kterým vždycky prohodí aspoň pár slov. Představit si tak kolosální mraveniště různých nepodstatných detailů, náznaků a titěrností, které plní svou funkci, ale jsou pro iluzi reálného života nezbytné, je celkem fascinující. Také to nabízí spoustu příležitostí, jak cestování Trumanovi překazit, nebo mu znesnadnit nahlédnutí pod pokličku celé show.

truman show jim carrey

Takže náhodou ve studiu potkává svého starého otce, který měl údajně zemřít. Tahají ho pryč náhodní kolemjdoucí a Trumanovi se do cesty z ničeho nic pletou právě probíhající sportovci a cestující na zastávce. Ve skutečné civilizaci tam venku se však nakonec dozvídá, jak se věci mají. Jeho režisér mu poté dává na výběr. Dilema sladké nevinnosti a pokračování v show anebo krutou realitu vnějšího světa.

Truman show by se dala velmi snadno přirovnat i k dnešní realitě, protože dokud se člověk nezajímá o vlastní prostředí, které jej obklopuje, velmi často se zaběhne ve snůšce polopravd a iluzí, které kolem sebe vytváří každý z nás. Nemusí jít nutně o politické machinace a povídačky na nejvyšší společenské úrovni, věci bývají mnohdy mnohem prostší. Někdy jsou organizované, někdy méně. Každopádně největší výhrou je nenechat se tím moc ovlivnit, a přitom umět být šťastný.

truman show plakat

Truman Show / The Truman Show
USA / 1998 / 102 minut
Žánr: Komedie / Drama
Režie:  Peter Weir
Scénář:  Andrew Niccol
Kamera: Peter Biziou
Hudba: Philip Glass, Burkhard von Dallwitz
Hrají: Jim Carrey (Truman Burbank), Laura Linney (Meryl Burbanková / Hannah Gillová), Noah Emmerich (Marlon), Natascha McElhone (Lauren / Sylvia),  Ed Harris (Christof) a další
Distributor: Paramount Pictures
DVD v ČR distribuje MagicBox

Zdroj foto: MagicBox


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mezinárodně oceňovaná loutková pohádka Malý Pán se dočká pokračování. V kinech se objeví v prosinci

maly pan 200Oblíbený loutkový film na motivy úspěšné knihy Velká cesta Malého Pána od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha se v letošním roce dočká pokračování. První díl sklízel ocenění na českých i zahraničních festivalech. Snímek o dalších dobrodružstvích Malého...


Literatura

Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel pro opravdové nadšence do Hvězdných válek

star wars encyklopedie 200V nakladatelství CPress vyšla další kniha určená fanouškům fenoménu Hvězdných válek – Star Wars. Například po Atlasu bytostí a tvorů je tu Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel.

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Racek Jonathan Livingston: svoboda je cennější než cokoli jiného
ImageV úterý 6. března 2012 nabídne Česká televize všem zájemcům o emotivně hluboký zážitek snímek Racek Jonathan Livingston. Jeho příběh má u nás hluboké kořeny: před třemi desítkami let zaujal návštěvníky Lyry Pr...