Temný rytíř povstal: Legenda končí

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Tisk

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakonec jsem odcházela z kina nadšená, což je u mne nevídané.

 

Film je završením batmanovské trilogie režiséra Christophera Nolana. Příběh začal v roce 2005 filmem „Batman začíná“, pokračuje v roce 2008 hitem „Temný rytíř“ a pravděpodobně se chýlí k závěru nejnovějším filmem „Temný rytíř povstal“ v roce 2012.

Znovu vidíme na plátech strážce pořádku z Gothamu – Batmana, netopýřího muže. Režisér Chris Nolan natočil tak nejlepší filmy, které o temném rytíři ve městě Gotham vůbec vznikly. Sledujeme s napětím příběh, přes den miliardáře Bruce Wayneho a v noci strážce pořádku Batmana, kdy po něm jde policie i mafie ještě osm let po uvěznění  Jokera (Jack Nicholson, již zemřelý Heath Ledger), kdy se stal z Bruceho Wayneho - Batmana  psanec, který se ukrývá ve svém domě. Vzal na sebe vinu za smrt státního zástupce Harveyho Denta a lež nějaký čas fungovala, protože zločinnost v Gothamu byla zásluhou Dentova zákona proti organizovanému zločinu potlačena na minimum. Zákon spočíval v tom, že zločinci nemohli být ani po osmi letech propuštěni z vězení na podmínku. Ale jakmile se v Gothamu objeví zlý a záhadný  terorista s podivnou maskou na hlavě- Bane (Tom Hardy), rozhodne se Temný rytíř zachránit své milované město za každou cenu. Na scénu přichází i  Catwoman - kočičí žena. Maskovaný terorista Bane (v překladu kletba, zhouba, zlo) nahání, na rozdíl od Jokera – anarchisty, strach svou brutalitou a je rovněž velmi  inteligentní,  dále najdou  i  mrtvého chlapce ze sirotčince, jenž byl  z kanálu města vyhozen mrtvý na ulici.  Bruce Wayne má totiž nadaci, které zasílá peníze na podporu dětí, jež jsou opuštěné, bezprizorní, zejména ty v sirotčinci. Ale peníze mizejí neznámo kam.

Temný rytíř povstal Bane

Jedním z úkolů Batmana je, zjistit kam a proč. Čekají nás dech beroucí akční scény a intimní emoce, vzrušení i legrace. Setkání se zlodějkou drahocenných perel Catwoman Selinou Kylen i jejími otisky v jeho domě nastartuje jejich vzájemný vztah, kdy si Batman uvědomí, že jeho osamocený život už trvá příliš dlouho, vztah, který Batmanovi ubírá něco z jeho temnosti. Setkání Batmana s další ženou, krásnou Mirandou Tate, která je členkou představenstva společnosti Wayne Enterprises, což je firma založená rodinou Bruce Wayneho, je rovněž zdařile provedeno. Uslyšíme prima dialogy, jako např.: „Jsem ráda, když mi někdo otevírá dveře!“ Opravdu vtipné, protože galantnost mužů je, nejen v této zemi, považována za harassment. Miranda podporuje Bruce v úmyslu, použít jeho zdroje na zlepšení Gothamu prostřednictvím projektu na ochranu životního prostředí.


Jenže i když si Bruce Wayne oblékne svůj netopýří plášť a začne používat jako dopravní prostředek Netopýra, který létá jako vrtulník i tryskové letadlo, není to pro zločince Banea vůbec žádnou překážkou. Ten vyhrožuje, že vyhubí město, všech 12 milionů lidí v něm žijících, pomocí bomby, kterou nechal násilně, pod pohrůžkou smrti, vyndat z reaktoru, který opečovává sám Lucius Fox (Morgan Freeman). Fox navíc vybavuje Batmana neustále vyvíjenými hračkami, počínaje pláštěm, přes auto Tumbler až po motorku Bat-Pod, která Batmanovi umožňuje manévrovat v ulicích Gotham City.   Policejní důstojník John Blake (Joseph Gordon – Levitt), se svým smyslem pro spravedlnost a jednáním zcela odlišuje od ostatního policejního sboru, včetně jejich nadřízených.  V závěru filmu se proto chystá následovat svůj vzor – Batmana. 


Loajálního sluhu Alfreda, který slouží  Brucemu Waynemu od jeho narození, opět ztvárnil vynikající  Michael Caine, který samozřejmě udělá v průběhu filmového příběhu chybu a svého chráněnce, bohužel, opouští, protože mu nevěří, neboť je frustrován tím, že se Bruce od Batmana nedokáže oprostit.

Film začíná akcí ve vzduchu, kdy Bane rozehraje svou násilnickou kampaň smrtících únosů.  Bane je stvůrou s mimořádnými fyzickými schopnostmi, ale i se silně poškozeným vnitřním světem a většinou tváře zakrytou maskou, kterou na rozdíl od Batmana nenosí proto, aby skryl svou identitu, ale aby se ochránil před bolestí způsobovanou následkem dávných zranění.  Prostřednictvím masky do něj proudí léky potřebné k odvrácení agonie, coby hrozícího důsledku jeho násilné minulosti. Jeho život na té masce totiž závisí a jeho gorilí postava působí na diváky i fyzicky. Toto monstrum chce zlikvidovat město Gotham včetně policejního oddělení, vedeného komisařem Gordonem, kterého už řadu let užírá tajemství. Zločin je sice v Gothamu na historickém minimu, ale Gordon sám moc dobře ví, že je to jen klam. A nedokáže říci pravdu.  

Pokud jde o scény, kdy Batman a Bane spolu bojují, jsou pro nás, diváky, velkolepou podívanou. Zajímavá je inspirace všem dobře známou katastrofou, která se udála 11. září v roce 2001, kdy Batman prolétává svým tryskáčem několika mrakodrapy a rovněž je tak zapaluje.  

Temný rytíř povstal Kočičí žena Selina Anne Hathaway

Závěrem

Hvězdné obsazení dvojrole Bruce Wayna a Batmana  (Christian  Bale), role Alfreda  (Michael Caine), role  Mirandy Tate (Marion Cotillard) a role Kočičí ženy Seliny Kylen (Anne Hathaway) bylo velmi zdařilé a přispělo ke zvýšení  úrovně, jinak zcela banálního, příběhu boje zla s dobrem. V každém případě mi neuniklo, že pokud se společnost nepostará o sirotky a bezprizorní děti, kdy je vyhazuje z dětských domovů tehdy, jakmile dosáhnou 16 let, dostanou se tyto dosud nedospělé děti na cestu zločinu, obrátí se proti společnosti a nakonec to odnese společnost sama.

Pár slovíček o obleku Batmanově

Batmanův vícevrstvý oblek je složen z celkem 110 různých kusů, z nichž každý musel být během natáčení vyráběn znovu a znovu. Základ je vytvořen z polyesterových ok, jaká jsou používána i při výrobě oblečení pro armádu nebo pro vrcholové sportovce, a to kvůli jejich vzdušnosti a nasákavosti.  Na tento základ se připevnily individuálně vytvořené kusy flexibilního uretanu, takže vzniklo na těle brnění. V oblasti nohou, krku a břicha byly dodány další ochranné vrstvy z panelů tvořených silnými karbonovými vlákny. Kukla vznikla s pomocí odlitku hercova obličeje a následně byla uzpůsobena tak, aby Batmanovi padla perfektně.  Dále vznikalo deset různých verzí Batmanova ikonického pláště, které se lišily délkou a tvarem – od kratších verzí použitých v akčních scénách až po dlouhou verzi připomínající paraglide, která při roztažení vytvořila Batmanova křídla.  A podle slov herců, jakmile si Christian Bale tento oblek oblékl, hned bylo všem jasné, že před sebou mají Batmana.
 
Film „Temný rytíř povstal“ má premiéru 26. července 2012 a do našich kin jej uvádějí společnosti Warner Bros. Pictures a Legendary Pictures.

Po skončení projekce filmu jsme seděli dál jako zařezaní, ba omráčení, a vnímali nekonečný sloupec těch, kteří se na filmu podíleli. Nouze o zajímavá překvapení nebyla, film má zdravé koule, doporučuji jej shlédnout.  

Temný rytíř povstal plakát 
Pár údajů o tvůrcích filmu:

Režie: Christopher Nolan
Scénář: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Producenti filmu: Emma Thomas, Christoper Nolan, Charles Roven  
Výkonní producenti: Benjamin Melniker, Michael E. Uslan, Kevin De La Noy, Thomas TUll
Koproducent:  Jordan Goldberg
Tvorba Batmana:  Bon Kane
Hudba:  Hans Zimmer
Autorka kostýmů: Lindy Hemming
Tvůrci vizuálních a zvláštních efektů: Paul Franklin, Chris Courbould
www.warnerbros.cz


S kamerou s technologií  IMAX, umožňujících promítání filmů ve formátu 15/70 mm, se natáčelo na třech kontinentech, včetně amerických měst Pittsburgh, New York a Los Angeles a včetně dalších měst v Indii, v Anglii a ve Skotsku
Výstava fotografií z pozadí natáčení celé trilogie o Temném rytíři se koná od 20. července do 2. srpna 2012 na piazza Anděl City v Praze.

Zdroj foto:  Warner Bros. Pictures, Legendary Pictures


Poslední zpráva – pod čarou

Je to rok po Breivikově útoku, kdy 20. července 2012 došlo k další tragické události. Stalo se to v Denveru v multikině Century 16 Theatre během premiéry filmu „Temný rytíř povstal“. Podle poslední zprávy do kina vtrhl student medicíny James Holmes a začal střílet nepříčetným způsobem po divácích zcela náhodně. Jednou z obětí je i čtyřměsíční miminko. Zabil tak tucet osob a zranil dalších 58. Motiv jeho činu zůstává neznámý. Střelec, který měl obarvené vlasy na červeno, se policistům po zadržení představil jako Joker. Na útok se dlouho připravoval. Opatřil si zbraně, munici a byt prošpikoval výbušninami.

Na představení měl vrah lístek, ale sál opustil. Předstíral, že mu někdo volá. Do sálu se pak už vrátil plně ozbrojen v neprůstřelné vestě a protistřepinové ochraně s maskou, helmou a rukavicemi. V rukou měl poloautomatickou pušku AR-15, brokovnici a dvě pistole. Do davu hodil dva plynové granáty a zahájil palbu. Podle některých svědků začal střílet ve chvíli, kdy se střílelo i na plátně, takže nebylo hned jasné, o co jde. Některé projektily pak prostřelily stěny a zranily i diváky ve vedlejším promítacím sále.

 „Všechny zbraně i munici, kterou Holmes měl, vlastnil legálně," citovala agentura Reuters prohlášení policejního šéfa Dana Oatese na tiskové konferenci.  Šest tisíc nábojů nakoupil podle policie během posledních několika měsíců přes internet. V minulosti neměl problémy se zákonem, byl pouze zadržen za rychlou jízdu. Patrně nemá ani vazbu na žádnou teroristickou skupinu. Motiv jeho činu je stále neznámý.

Policie v rámci vyšetřování navštívila útočníkův byt a našla v něm mnoho nástražných zařízení, některé pasti obsahovaly výbušniny. "Něco takového jsme ještě neviděli," vyjádřil se o komplikované konstrukci z trhavin a zápalných chemických látek, kterou měl mladík ve svém bytě, policejní šéf Dan Oates. Podle něj jde o komplikovanou past, ve které jsou i „věci, které vypadají jako minometné granáty“. Útočníkův byt je natolik prošpikován nastraženými výbušninami, že policie dospěla k závěru, že je nemůže bezpečně zneškodnit. Rozhodla se proto použít k jejich odpálení robota, akce je plánována na dnešek. Policie pro jistotu uzavře sousední ulice. Evakuován už byl dům, v němž se nachází útočníkův byt, i několik sousedních budov.

Ohlasy ve světě jsou různé. Například distribuční společnost nového Batmana oznámila, že ruší premiéru snímku v Paříži. 

Podle mého názoru to však vůbec není vina nového filmu o Batmanovi, v Americe se totiž střílí všude, nejen v multikinech. Zběsilý vrah si jen našel záminku, aby projevil svou nenávist k současné společnosti, ve které žije. A my začínáme být z těchto teroristických akcí mírně otupělí. Navíc zbraně do rukou dosud nezletilého 19letého muže nepatří!

Zdroj info: ČTK


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

jeskyne zapomenutych snu herzog artcamDistribuční společnost Artcam a Levné knihy přinášejí nejen zájemcům o dějiny pravěku a výtvarného umění na DVD „meditativně hypnotický“ dokument německého režiséra, ...


Literatura

Jaká je detektivka od oblíbené autorky podcastu?

NeodpovidejNeodpovídej... je detektivka od Lucie Bechynkové, která se proslavila podcastem Opravdové zločiny a také několika nebeletristickými knihami.

...

Divadlo

Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

romeo julie 200Česká verze francouzského muzikálu Romeo a Julie z pera Gérarda Presgurvice bude v prvním muzikálem, který bude koncem září uveden v multifunkčním sále Forum Karlín v Praze.  Muzikál režíruje Libor Vaculík, který je v tomto případě součas...

Film

Jupiter vychází do problémů

jupiter 200Film Jupiter vychází (2015) je velmi povedený mix ze světa sci-fi. Kromě toho, že se zde pořád něco děje a divák se nenudí ani na chvíli, je v hlavní roli navíc ženská hrdinka (Mila Kunis), která tenhle svět chápe po svém.