Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

Tisk

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.

 

Jistá organizace, podporující Hitlerovu historickou politiku, se rozhoduje poslat vůdci dárek, který by zvrátil průběh druhé světové války. Má jim v tom pomoci i profesionální pilot Karel Bureš, nicméně ten se odletu do roku 1944 nakonec nezúčastní. Karel a Jan jsou dvojčata a spolubydlící. Jeden je pilot a holkař, kterému se vede skoro všechno, na co sáhne a ten druhý zase slušný a hodný ťunťa, kterému se nedaří kromě dobrého vztahu s lidmi zase skoro nic.

alt

Na začátku příběhu se Karel v posteli udusil rohlíkem a jeho hodný bratr Jan se za něj začne vydávat. Je jasné, že pilot Karel vedl mnohem komplikovanější život, a tak se Jan místo něj dostává do svízelné situace v kokpitu stroje na cestování časem. Všichni kolem se s ním baví dost neformálně a ženské po něm neustále vyjíždí, a tak se stydlivý Jan dostává do úplně nových rolí. Jeho vystupování je dost nejisté, ale shodou náhod vypadá při právě probíhající návštěvě Hitlerova tábora vcelku adekvátně. A tak se společně se zločinci v čase dostává do německého obležení. Na místě už nic neprobíhá, jak má. Nový Karel Bureš nemá kromě létání o své práci ani ponětí a na Hitlera nedělá improvizovaný výstup zločinců důvěryhodný dojem.

alt

Rozhoduje se tedy vrátit v čase a svého bratra zachránit. Už ví, že se při snídani opaří čajem a jeho bratr se vzápětí udusí rohlíkem. Nic ale nejde tak, jak má. Jan se totiž při každé příležitosti snaží napravovat cokoliv, co udělal jeho bratr v minulosti špatně. Ke svému chování ale zrovna kritický není.

V porovnání se zločinci a třeba takovým Hitlerem je postava Jana Bureše velmi mírumilovná, jemná a solidní. Možná byl v té době podobný postoj celkem ve zvyku, protože se ve filmu moc nezpochybňuje. Na druhou stranu narážíme na každém Honzově kroku na jeho impotenci a neschopnost přizpůsobit svůj život vlastním touhám a to už o něčem vypovídá.

alt

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...


Literatura

Čekání na lásku aneb jak se žije modelce s fotbalistou

cekani-na-lasku kniha 200Nakladatelství BB/art pokračuje v plánu vydávat své úspěšné tituly v nové brožované podobě. Tentokrát se na řadu dostal román pro ženy Čekání na lásku (Angel Uncovered, 2008, česky 2009...

Divadlo

Mladá krev a staré kosti divadelní tradice v příští sezóně HaDivadla

hadivadlo200Brněnské HaDivadlo se ve své 39. sezóně 2013/2014 chystá obrátit svoji pozornost k protipólu dvou postav hrdina – monstrum v klasických dramatických textech. Divadlo se navrátí k ikonám české i světové divadelní tradice, jako j...

Film

Co zosobňují Oscary

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i ...