Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu

Tisk
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci navštívit od 21. března. Konec festivalu nabídne 28. března Bánská Bystrica.



„Je to poprvé v historii festivalu, kdy se nám podařilo připravit projekce mimo hlavní město v takovém to rozsahu. Považujeme to za důležité zejména proto, že postavení gayů mimo Bratislavu je přeci jen jiné. V hlavním městě je jistá anonymita, lidé otevřeněji hovoří o své jinakosti. V menších městech se naopak setkávají s častější diskriminací.“ Hodnotí situaci ředitelka festivalu Zita Hosszúová.

Během festivalu se objeví na plátnech kin více než 15 filmů. Jde o výběr snímků z posledních tří ročníků festivalu, které nebyly většinou uvedené v běžné slovenské distribuci kin. Bonusem je adaptace románu Virginie Woolfové – Orlando, film režisérky Sally Potter uvidí diváci v Trenčíně a v Bratislavě. Dramaturg festivalu zařadil i film Modlitby za Bobbyho režiséra Russela Mulcahyho, který přijde osobně uvést oceňovaný americký producent Daniel Sládek. Hlavní roli ztvárnila Sigourney Weaver a byl nominovaný na cenu Emmy v roce 2009.

Image

Mezi dalšími snímky se objeví i německý film Coming Out (Heiner Carow), švédský snímek Láska je láska režiséra Lukase Moodyssona anebo britský Stonewall režiséra Nigela Finche. Detailní program a další informace najdete na ffi.sk.

Zdroj foto: ffi.sk



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Běžící muž nechce umřít

200 muzFilm Běžící muž (1987) je odrazem možné budoucnosti, která by nás jistojistě čekala, kdyby byli ti u moci jen o trošku sehranější a chytřejší. Arnold Schwarzenegger byl tenkrát mladík ve své nejlepší kondici. Skvěle se proto hodil na chlapa, který má utí...


Literatura

Kuchařka Markéty Hrubešové pro vytížené ženy

kucharka tak varim jaPopulární herečka je dobře známá svou vášní k vaření. Zúčastnila se i pořadu VIP Prostřeno. Zároveň v roce 2011 vydala kuchařku pod názvem Tak vařím já, kde prezentuje své recepty. Kuchařka je urč...

Divadlo

...Až přestaneš Krakatit

krakatit200V prosinci letošního roku měl v divadle Inspirace premiéru poměrně netradiční projekt. V zahraničí velmi úspěšné Pantomimické duo MIMeGRAM (Tomsa Legierski a Radim Vizváry) přizvalo ke spolupráci studenta DAMU, režiséra Ja...

Film

Na skok na festivalu Jeden svět Zlín

jeden svet 20Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět Zlín se zde konal už podruhé díky neziskovce Asociace DICE. My jsme navštívili jeho zahájení včetně projekce filmu Normální autistický film.

...