Rytíři nebes

Rytíři nebes

Tisk
ImageFilm Rytíři nebes, který u nás nevyvolal téměř žádné reakce, je povedeným válečným filmem na pomezí dramatu, komedie a romance, který vypráví skutečný příběh několika amerických letců, kteří odjeli bojovat proti Němcům do Francie ještě předtím, než se USA zapojily do války.




Letku tvoří povahově odlišní, ale vesměs sympatičtí mladíci v čele s drzým “kovbojem” Rawlingsem (okouzlující James Franco). Svou úlohu ve válce si zprvu všichni představují dost idylicky a nejvíc je zajímá zábavné pilotování zbrusu nových letadel. Ale velmi rychle zjistí, že ve vzduchu půjde všem o život, a to při každé akci. Na náladě jim nepřidává ostřílený Cassidy, drsňák, který ve vzduchu likviduje jednoho Němce za druhým.

Když navíc hlavní hrdina potkává krásnou Francouzku, která vychovává tři děti svého zemřelého bratra, začíná pro něj v této válce jít o mnohem víc.

Image


Film zdařile obchází téma války a příběh se tak může zaměřit na jednotlivce, kteří mění svůj pohled na svět tváří v tvář smrti. Postavy tvoří zábavnou skupinku, ve které nikdy nechybí příležitost ke vtipu, ale ani k dojemným promluvám. Drama funguje jak mezi nepřáteli, tak mezi vojáky, kteří stojí na stejné válečné straně. Letecké bitvy jsou napínavé, ale sympaticky komorní. Když se k tomu navíc přidá půvabná dívka a roztomilá jazyková bariéra mezi ní a Američanem, stačí to na divácky přitažlivý dvouhodinový příběh.

Kouzlo filmu tkví hlavně v lehkosti zpracování. Scénář poctivě vykreslí každý charakter postav, jejichž předobrazem byli skuteční lidé. Takže na konci filmu se dozvíme i to, jak poutavý životní příběh každého z vojáků skončil. Mladí vojáci jsou perfektním nepopsaným listem pro životní zkušenosti, kterých jim válka dopřeje bohatě.

Image



Tvůrci se moudře rozhodli nepříjemná témata jen nakousnout, a zdůraznit ta příjemnější. Proto je hlavním hrdinou mladík, který si získá náklonnost všech na základně včetně skeptického Cassidyho. Je dost rázný a lidský, aby pomohl nejednomu kamarádovi najít správnou cestu. Milostný příběh, který s Francouzkou prožívá, je originální a roztomilý. A jeho letecké schopnosti se rovnají jeho dokonale frajersky gentlemanskému vystupování. Je dokonale kladným hrdinou, a vůbec nevadí, že jeho postava nemá žádné temnější stránky. Jediným momentem, kde jeho morální čistota trochu utrpí, je skvělá scéna, ve které odpraví hlavního nepřítele s velmi tuhým kořínkem. Ale je to tak vtipný moment, že mu to jedině přidá na sympatii.

Dokonce i velitel je v tomto filmu nekonfliktní muž, který vychovává své piloty jako učitel na základní škole.

Image



Technicky film není na svůj žánr nijak oslnivý, ale retro stylizace včetně trochu improvizovaného ovládání letadel, se v důsledku hodí k příběhu mnohem víc, než rozmáchlá a přehnaně akční podívaná typu Pearl Harbor.

Problém je, že film jako Rytíři nebes dnes už nikoho neohromí. O to víc ale potěší.

Naopak zklamáním je DVD, naprosto bez bonusů.

Rytíři nebes (Flyboys)

Akční, válečný, dobrodružný, drama / 139 minut / 2006 / Francie, USA
Režie: Tony Bill
Hrají: James Franco, Martin Henderson, Mac McDonald, Jean Reno a další
Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DD 5.1
Titulky: česky
Obrazové formáty: 16:9
V prodeji od: 25. 1. 2012
Zdroj foto: MagicBox, Popron

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Adamem Chroustem

chroust 200Nedávno vyšla dlouho očekávaná biografie Dr. Miloslava Stingla (* 19. prosince 1930, Bílina), českého cestovatele, etnografa a spisovatele. Jde o naprosto výjimečného muže s pozoruhodnými zážitky a zkušenostmi. Například zažil blokádu Kuby, mlu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mobil a jeho tajemství: Film ZNÁMÍ NEZNÁMÍ odkryje pravou tvář každého z nás

Znami neznami 200Filmová komedie, která se zapsala do Guinnesovy knihy rekordů, míří do českých kin. Příběh party přátel odkrývá tajemství, která mezi sebou skrývají. Snímek ZNÁMÍ NEZNÁMÍ přichází do kin 31. března 2022.

...

Literatura

Jednu dceru ztratil. O druhou se rozhodl bojovat až do konce

Devcatko a nacista perexNěmecko, rok 1943. Hans je důstojníkem posádky SS v malém městečku Osnabrück. S válečnou politikou Říše nesouhlasí, ale protože žije spokojený život, který nezměnily ani boje, nechává si své názory pro sebe.

...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...