Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí

Tisk
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. Ani zdaleka to však nevystihuje pravou podstatu snímku

 




Jde v něm totiž o mnohem víc, než jen o mafiánské bossy, temné prostředí nebo okázalé násilí. Jde hlavně a především o přátelství. To je téma, které dalo celému filmu podobu, které se postaralo o napětí od začátku až do konce.

Dlouholetí přátelé, které pojí společná minulost z prostředí podsvětí, se opět po dlouhé době setkávají. Zatímco z Janka (Tomasz Schuchardt) je mladý voják, Michal (Wojciech Zieliński) se od základu změnil – má velkou prosperující společnost, manželku (Natalie Rybicka), novorozené dítě. I když se minulosti snaží uniknout, ta ho stejně dostihne. Svůj život si musí den po dni vykoupit, ale konec se nezadržitelně blíží. A Janek mu nemůže nijak pomoct, ačkoli by pro přítele udělal cokoli. Michal chce stihnout jediné – křtiny svého dítěte, jehož kmotrem se má stát právě jeho nejlepší přítel.



Lži, přetvářka, strach, láska, bezmoc. I když se může zdát, že tolik zdánlivě nesourodých pocitů nemůže jeden film obsahovat, Křtiny jsou tím vším doslova prosyceny. A navíc spolu úzce souvisí. Láska, strach o své blízké, to vše nutí hlavního hrdinu lhát vlastní rodině.

Janek musí řešit dilema mezi vlastním bezpečím a přátelstvím. Má se snažit pomoct kamarádovi, i když ví, že by to mohlo stát život i jeho? Nebo dbát hlavně na své bezpečí? 

Zpočátku možná někdo může mít pocit, že Tomasz Schuchardt v roli Janka trochu přehrává a nepůsobí věrohodně, opak je ale pravdou. Jde o kontroverzní postavu, nejdříve poněkud nesympatickou, ale v závěru snad i obdivovanou. A jako k takovému se k Jankovi přesně toto chování hodí. Divák má tedy možnost si ho oblíbit a začít s ním soucítit až v průběhu filmu.

Nezanedbatelná je i práce kamery, která se postarala o autentičnost a rozhodně přispěla k dramatičnosti celého filmu. Například mírně zpomalené záběry scény, v níž Michal mlátí bývalého kumpána, vyhrocenost okamžiku jen podtrhují (i když úprava není nijak markantní).

Film ve svém průběhu nabírá rychlý spád, který vyvrcholí v samém závěru. Divák prožívá peklo s dvojicí přátel až do konce, který je stejně náhlý, jako překvapivý. Na své si přijdou i příznivci otevřených konců, které nutí diváka k dalšímu přemýšlení.

Image

Jedná se o psychologické drama, které nikoho nenechá na pochybách, že režisér Marcin Wrona své profesi rozumí. Po Mojí krvi jsou Křtiny jeho druhým režisérským celovečerním snímkem. Film získal několik ocenění nejen v Polsku, ale i na mezinárodním poli. Mimo jiné se stal i vítězem Febiofestu 2011.

S představitelem Michala, Wojciechem Zielińskim, spolupracoval Wrona už na svém debutu Moja krew. Student herectví Tomasz Schuchardt si díky němu naopak po účinkování v divadle zahrál první velkou filmovou roli. V roli Michalovy manželky Magdy se představila Natalie Rybicka, která tu zosobňuje lásku a rodinnou soudržnost.

Režie: Marcin Wrona
Scénář: Dariusz Glazer, Grzegorz Jankowski, Grazyna Trela
Kamera: Pawel Flis
Hudba: Marcin Macuk
Střih: Piotr Kmiecik
Hrají: Wojciech Zieliński, Tomasz Schuchardt, Natalia Rybicka


Zdroj foto: filmeurope.cz

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jaký význam mají mýty v našem životě?

Uvahy 200Přemítáním o mýtech si tříbily mysl leckteré osobnosti tuzemské i světové kultury. Nyní se mezi ně zařadil David Jan Novotný, když vydal sborník studií Úvahy o mýtu. V osmnácti kapitolách se hravě přehoupl od biblických témat k souča...


Literatura

Naučte se rozpoznávat nejznámější souhvězdí

Najdete souhvezdi 200Najděte souhvězdí snadno a rychle je název nové knihy od Klause M. Schittenhelma, která vyšla v nakladatelství Grada. Na obálce je napsáno, že je ideální pro začátečníky, tak neváhejte a pusťte se do objevování noční oblohy i vy...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...