Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

Tisk

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se bude živě na webu a sociálních sítích EKOFILMu a ministerstva životního prostředí. Úvodní beseda bude veřejnosti přístupná jak online, tak fyzicky – z důvodu omezených kapacit je potřeba se registrovat. Fyzický program pro školy byli organizátoři nuceni zrušit bez náhrady. 


„Při rozhodování, jak se popereme s opatřeními, jsme si zrušení festivalu vůbec nepřipouštěli, byť nemůže proběhnout v původně plánované podobě. Úvodní besedu za účasti významných akademických i politických hostů, opening koncert Kapitána Dema, většinu diskuzí i besed a slavnostní vyhlášení však budeme živě vysílat na webu i sociálních sítích. Díky online streamu se tak bude moct EKOFILMu zúčastnit kdokoli z celé republiky, ne jen lidé, kteří budou aktuálně v Brně,“ popisuje produkční festivalu Pavlína Vidnerová ze společnosti Key promotion.

Organizátoři zvou zejména na úvodní besedu, která se bude konat v EKODÓMu na brněnském náměstí Svobody a bude veřejnosti přístupná. Pro veřejnost a novináře je k dispozici celkem 50 míst a rezervovat místo je možné na stránce úvodní besedy na https://www.ekofilm.cz/event/91/.

Na besedě bude ministr životního prostředí Richard Brabec spolu s rektorkou Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou, marketingovou konzultantkou Pavlínou Louženskou či děkanem Fakulty technologie ochrany životního prostředí Vysoké školy chemicko-technologické Vladimírem Kočím diskutovat o tom, jak dosáhnout v naší spotřebě dlouhodobé udržitelnosti. Účast na besedě přislíbil i ředitel komunikace maloobchodního řetězce Albert Česká republika Jiří Mareček. Debata se dotkne Zelené dohody Evropské unie, našich spotřebních návyků, oběhového hospodářství a možností byznysu se těmto trendům přizpůsobit. Moderátorem besedy bude prezident festivalu Ladislav Miko.

ekofilm1 

„Letáky, akce a slevy na nás křičí na každém kroku, padají na nás ze schránek a neopouštějí nás, ani když si chceme v klidu odpočinout. Znělka letošního EKOFILMu těchto stereotypů využívá k tomu, aby otevřela otázku, zda Je spotřeba potřeba. Celý festival jsme letos zasvětili debatě, jaké jiné přístupy k ekonomice a spotřebě máme a kde se už teď můžeme inspirovat,“ popisuje kreativní ředitel festivalu Karel Hrivňák ze společnosti Key promotion.

Kromě projekcí zůstává z doprovodného programu zachován i fotografický workshop Jana E. Svatoše, který proběhne v pátek 16. října v brněnské zoologické zahradě.

Další částí doprovodného programu, která se do online prostředí nepřesouvá, je výstava Není zvěř jako zvěř. Bude probíhat už od 5. října na brněnském Moravském náměstí a končit bude 25. října.

46. ročník nejstaršího evropského filmového festivalu s ekologickou tematikou EKOFILM se koná opět v Brně, ve dnech 14. – 17. října 2020.

Více informací: www.ekofilm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Koubková: „Dobrá muzika je prostě dobrá muzika, je jedno, do kterého stylu patří“

Koubkova Jana 200K Janě Koubkové právem patří spousta přívlastků; je jedinečná (nejen) jazzová zpěvačka, skladatelka, moderátorka, která na pódiu i v rádiu skvěle komentuje jednotlivá čísla; a má mimořádný básnický talent, jímž komentuje veřejné dě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Reklamy světem vládnou

do Pod znackou Bata 200Když se zahledím na dnešní půlminutové reklamy (zvláště pak ty na čisticí a prací prostředky), jímá mě stud nejen za všemu přizpůsobivé tvůrce, ale i za hospodyňky, které se nechávají tímto paskvilem oslovit. Jinak si nedo...


Literatura

„Žižkov je fakt dobrej“

vsichni-sou-trapny 200V nakladatelství HOST vyšla kniha Simony Bohaté s názvem Všichni sou trapný pojednávající o radostech a strastech pražského Žižkova v časech normalizace.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

duchnadzlato 200Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby v televizi neběželo velké množství pohádek. Vedle každoročně hojně reprízovaných a všemi generacemi milovaných pohádek, přichází Česká televize vždy s alespoň jednou novou pohádkou. Tentokrát se ...