27. Dny evropského filmu proběhnou v červnu

27. Dny evropského filmu proběhnou v červnu

Tisk

def 200Dny evropského filmu (DEF) proběhnou od 16. do 23. června. Jsou tak prvním filmovým festivalem, který se po rozvolnění vládních opatření v našich kinech uskuteční.

 

 

Hlavní část programu DEF se bude jako obvykle konat v Praze, Brně a poprvé také v Ostravě. Následně se DEF přesunou v rámci festivalových ozvěn do dalších 6 měst Česka. DEF se zaměřují výhradně na současný evropský film a v roce 2020 představí přes 40 filmů z téměř 30 evropských zemí. Program se přitom neorientuje jen podle konkrétních zemí - DEF představují evropský film pomocí témat a žánrů. Jednotlivé programové sekce mají široký tematický záběr, který má evropský film ukázat coby živý, překvapivý a pokud možno i zábavný organismus. Vedle prověřených dramatických žánrů se DEF letos zaměřují i na sci-fi, horory, avantgardu nebo dokumenty. Nabízí oceňované animované snímky, filmy pro rodiny s dětmi i filmy starých mistrů.

„Mám radost, že se dnes vrací diváci do kin a věřím, že se situace u nás bude i nadále vyvíjet tak dobře jako doposud. Těším se na další uvolňování opatření, které nám snad umožní uspořádat v druhé půlce června téměř plnohodnotný ročník festivalu. Zahraniční hosty pozveme k diskuzím alespoň virtuálně a navíc jsme pro diváky po projekcích připravili tematické debaty s českými ekology, cestovateli, ekonomy, hudebníky, komiky, novináři či politology,“ uvádí ředitelka Barbora Golatová.

Zahajovacím filmem festivalu je duchařské dobrodružství Extra Ordinary - instruktorka z autoškoly musí zkrotit nadpřirozenou moc, která se rozpíná po irském venkově. Debut Mikea Aherna a Endy Loughmana rozpustile boří všechny žánrové hranice a nechává za sebou nevídanou komediální spoušť. Zahajovací snímek, který posbíral ceny na mnoha žánrových sci-fi festivalech, je součástí nové sekce STRACH A SNY. V ní se DEF soustředí na žánrový mix, na vzrušení a na emocionální filmový zážitek. K vidění bude také syrová německá krimi Svobodná země od Christiana Alvarta (Berlínští psi), remake španělské Mokřiny, diváckého hitu 23. DEF. V předpremiéře DEF promítnou další irský film, horor Malgorzaty Szumowské Další jehňátko (Film Europe) o nevydařeném kultu. Ivana Hrozná je název rumunsko-chorvatského snímku, kde se v energickém balkánském rytmu z dramatu stává absurdní komedie, do níž režisérka Ivana Mladenović obsadila sebe samu i svou rodinu.

DEF 1 Extra Ordinary

V tradiční sekci HVĚZDY DEF nabízí novinky od uznávaných režisérů a snímky, které vyhrály na slavných festivalech. V české premiéře promítnou břitké francouzské politické drama Dospěláci v místnosti (Adults in the Room) od Costy Gavrase, které popisuje nedávnou řeckou dluhovou krizi očima ministra financí Yanise Varoufakise. Nizozemské psycho Instinkt s Carice van Houten vyhrálo cenu Piazza Grande v Locarnu, bulharský Otec zase zvítězil v Karlových Varech. České Nabarvené ptáče (Bioscop) po účasti na benátském festivalu excelovalo při udělování Českých lvů. V předpremiéře DEF uvedou novou, vizuálně podmanivou verzi Pinocchia v režii italského režiséra Mattea Garroneho. Hlavní roli filmu, který u nás distribuuje Bohemia Motion Pictures, ztvární Roberto Benigni.

Další novinkou v programu DEF je sekce BEZ RODIČŮ, která nabízí filmy vhodné pro děti a teenagery. Ty první kromě Pinocchia může zaujmout česká premiéra lotyšského animovaného tajemství Daleko, které vyniká uhrančivou atmosférou bez jediného slova. Film získal loni na festivalu v Annecy cenu Contrechamp Award. Příběhy pro dospívající zastupuje jak křehké letní přátelství Země nezaslíbená - švédský snímek, který vyhrál na festivalu ve Zlíně, tak filmy, které reflektují život na sociálních sítích: italský Likemeback a maďarské FOMO.

DEF 2 Daleko

Naopak tradičně se DEF věnují aktuálnímu dění v Evropě – sekce K VĚCI tentokrát pod názvem DO DIVOČINY podtrhuje soužití s přírodou. Promítne rakouské zamyšlení nad osudem pokusných zvířat Space Dogs, syrový norský dokument Kam se muž vrací diváky zavede do drsné severské krajiny, zatímco slovinské Příběhy z kaštanových lesů hledají sentiment v opuštěném kraji na italském pomezí. Film vyhrál cenu pro nejlepší debut na tallinském festivalu Black Nights. To španělské žhářské drama Až bude oheň vyhrálo rovnou sekci Un certain regard na festivalu v Cannes.

DEF se dlouhodobě zajímají také o spojení filmu a hudby. V sekci FILM A HUDBA si připomeneme objevný český dokument The Sound is Innocent. Hranou tvorbu pak zastupuje excentrický portugalský muzikál Technoboss anebo britské sociální drama Ray a Liz od slavného fotografa Richarda Billinghama.

Jako každý rok, i letos DEF vrátí do kin několik starších filmů podpořených programem MEDIA. V sekci MEDIA - ABSURDNÍ SVĚT představí ironické komedie, okouzlující Turné, režijní kus herce Mathieu Amalrica o zákulisí burlesky; suchý severský humor zastupuje Druhá strana naděje od Akiho Kaurismäkiho, oceněná Stříbrným medvědem za nejlepší režii na Berlinale 2017 nebo retro Komuna o pokusu žít život plný vzájemnosti a radosti od dánského režiséra Thomase Vinterberga. Americké drama Přežijí jen milenci, které natočil Jim Jarmusch podle vlastního scénáře, získalo v roce 2013 v Cannes cenu za nejlepší soundtrack.

DEF 3 Preziji jen milenci

DEF sledují také nové trendy a v tomto roce obohatí alternativní obsah o Brainz VR Cinema, filmy ve virtuální realitě. Nabízí výběr hraných i dokumentárních VR filmů, které přinesou dosud nepoznaný audiovizuální zážitek, který umocní debata s tvůrci. „Virtuální realita je místo, kam se aktuálně přesouvá tvůrčí fantazie,“ říká nový festivalový dramaturg Šimon Šafránek a dodává: „v rámci festivalu uvedeme svědectví z fukušimské nukleární katastrofy Po spadu anebo snímek TX Reverse, který sugestivně ohýbá čas i prostor. Českou VR tvorbu zastoupí v sekci Film a hudba Brainz Music House: Tata Bojs, Kafka Band a I Love You Honey Bunny. Tyto tři jedinečné kapely vás pozvou do svých studií.“

def 3

Aktuální informace a kompletní program 27. Dnů evropského filmu najdete zde: dnyevropskehofilmu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Seděl režisér Roy Andersson na větvi a rozmýšlel o životě?

holub 200Švédský režisér Roy Andersson (viděli jsme od něho např. Písně z druhého patra a Ty, který žiješ) se zařadil mezi tvůrce festivalově ceněných filmů, jejichž samoúčelnost tvarová i syžetová, zahlcující významotvornou složku, vystupuje stále silněji do ...


Literatura

Šťastná to kniha!

babicka host perexDávno, dávno je již tomu, kdy byla Babička Boženy Němcové vydána poprvé. Od té doby se objevila v tolika různých provedeních, že snad ani samotná literární historie nezná jejich přesný počet. A letos vychází znovu. Tentokrát v moder...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Bresson o Bressonovi aneb režisér sám o sobě
Bresson perO francouzském režiséru Robertu Bressonovi dlouho kolovalo mylné datum narození: nepřišel na svět v roce 1907, jak lecjaké příručky tvrdily, nýbrž o šest let dříve – a dožil se bezmála stovky. Většinu z jeho celkem 13 celovečerních filmů jsme mo...