Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

Tisk

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražského zahajovacího večera prožijete komorní drama v české premiéře.

 


Minulý rok mohli diváci vidět kromě jiného i ztřeštěnou litevskou komedii Litva, do toho! Tentokrát se ale tato země představí v komorním dramatu manželů, kteří přišli o dítě a rozhodli se pro adopci. Měli se setkat s dokonalou holčičkou, která by jim nahradila dcerku, o kterou přišli, ale čeká na mě dvanáctiletý Saša.


Tvůrci využívají retrospektivy, aby osvětlili divákům, jak se Jurga s Tomasem dostali až k okamžiku schůzky se Sašou.


Jurga a Tomas chtějí chlapce hned odmítnout, ale ředitelka dětského domova je přesvědčí, aby se Sašou mladý pár strávil alespoň den. Nakonec se tak stane. Strhne se ale čtyřiadvacet hodin plných nečekaných, náročných a vyhrocených situací.

sasa


Saša se se svými novými opatrovateli vůbec nemaže. Co bychom ale chtěli po dítěti, kterému zemřela matka, a jeho vlastní otec ho odvrhl. Saša se kvůli traumatickému dětství projevuje agresivními sklony a destruktivním chováním. Jenže na opačné straně je pár dospělých lidí, které také postihla tragédie a se kterou se ani jeden nedokázal vyrovnat a nedokázal o situaci ani společně komunikovat.


Během krátkého okamžiku se vše dostává na povrch, exploduje a krystalizuje. Film je plný intenzivních pocitů a nálad. Soucitu k oběma stranám představovaného dramatu. Jak tento zápas asi skončí?


Pokud vás článek o filmu nalákal, během slavnostního zahájení  festivalu v pražském kině Lucerna ve čtvrtek 14. 11. 2019 (od 18 hodin) se můžete setkat s herečkou Gabijou Siurbytė a režisérem Ernestasem Jankauskasem.


Rádi také připomínáme, že všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky, vhodnými pro neslyšící a ve větších městech (Praha, Brno, Ostrava) i anglickými titulky.


Program festivalu najdete na stránkách sfklub.cz

Byl tady Saša/Čia buvo Saša
Drama
Litva, 2018, 96 min
Režie: Ernestas Jankauskas
Scénář: Birutė Kapustinskaitė
Hrají: Jelena Kirejeva, Dalia Michelevičiūtė, Valentin Novopolskij, Donatas Šimukauskas, Viktė Šimukauskienė, Gabija Siurbytė, Jonas Trukanas, Danguolė Ragazinskaitė
Hodnocení: 90 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ 65. pole

Pole perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s kolegy různých nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na skok na festivalu Jeden svět Zlín

jeden svet 20Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět Zlín se zde konal už podruhé díky neziskovce Asociace DICE. My jsme navštívili jeho zahájení včetně projekce filmu Normální autistický film.

...

Literatura

Purpurové doteky

marketa harasimova2Děsivá souhra náhod spojí minulost se současností a dokonale zamíchá lidskými osudy… Detektivní příběh plný erotického jiskření, napínavých zvratů a překvapení. To jsou Purpurové doteky mladé nadějné spisovatelky Markéty Harasim...

Divadlo

Městské divadlo Brno oslaví Velikonoce hudbou

Velikonocni koncert200Proslulé pěvecké hvězdy, věhlasní hudebníci, monumentální orchestr i vynikající pěvecký sbor – to vše dohromady vytváří jedinečný Velikonoční koncert, který pro diváky připravuje Městské divadlo Brno.

...

Film

Aerofilms uvede žhavou novinku jednoho z největších filmařů současnosti On se bojí

aerofilms 200Distribuční společnost Aerofilms představuje horkou novinku, 20. dubna uvede do kin film režiséra Ariho Astera On se bojí. Nový snímek originálního filmaře, který se řadí k nastupujícím hvězdám Hollywoodu a mezi jehož přední fanoušky se řadí mj...