Šokující příběh zmizelých dětí odhaluje srbské drama Stehy

Šokující příběh zmizelých dětí odhaluje srbské drama Stehy

Tisk

stehy perexŠvadlena Ana před mnoha lety ztratila svého prvorozeného syna. Prý umřel krátce poté, co se narodil. Ana tomuhle tvrzení uvěřila, protože neměla důvod nevěřit. Když se však objevilo několik náznaků, že by její chlapeček mohl být naživu, nezávahala a pustila se do pátrání. To, co bylo na začátku jen pouhým podezřením, se proměnilo na děsivou jistotu.

 


Ana bojuje s úřady i policií, snaží se získat co nejvíc informací o tom, co se vlastně stalo, ale zdá se, že je to prohraný boj. Má však štěstí a dostane se jí nečekané pomoci od jedné chápavé úřednice, která jí prozradí zajímavé skutečnosti. Dospívající kluk, který má stejné rodní číslo jako její údajně zesnulý syn žije nedaleko od Any. Je zde vícero náznaků, že je to její ztracený syn… je to však opravdu tak?

Film Miroslava Teržice Stehy byl oceněný na letošním Berlinale a vychází ze skutečného případu, který poslední roky hýbe Srbkem. V průběhu 70. a 80. let tu beze stopy zmizelo hned po narození několik stovek dětí. Rodičům bylo oznámeno, že děti zemřely, ale o tom, že by jejich mrtvá těla byla pitvána nebo pohřbena, neexistují žádné důkazy. Tyhle případy mají I další společné rysy – týkaly se prvorozených dětí mladých párů, ke zmizení docházelo hlavně o víkendech a službu během nich vykonávali vždy stejní lékaři. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o podvody organizované mafie, která děti prodávala adoptivním rodičům.

stehy 2 zdroj artcam.cz

Režisér vychází se skutečného případu švadleny Drinky Radonjič. Tu náhodou potkal v době, kdy zvažoval natočení filmu o zmizelých dětech. Film je tedy částečně její příběh a částečně fikce. Roli matky ztvárnila herečka Snežana Bogdanovič. Její herecký výkon je pro film hodně důležitý, protože v pomalu plynoucím příběhu se často objevuje záběr na její tvář, ve které se zračí obrovské množství emocí – bolest, naděje a její následná ztráta, odhodlaní i touha.

Film je opravdu minimalistický a ukazuje marný boj ženy, která se snaží zjistit pravdu. Bojuje nejen s úřady, ale i se svými nejbližšími, kteří si myslí, že už by se neměla vracet do minulosti. Když objeví kluka, který by mohl být jejím synem, sleduje tuhle stopu a vypadá to, že získá odpovědi na své otázky. První půlka filmu se lehce táhne, ale druhá nabízí několik neotřelých dějových zvratů. Žádnou akci však nečekejte, Stehy jsou pečlivě propracovaným dramatem, které má za cíl upozornit na případy, z nichž se dosud nevyřešil jediný, a které skládá poklonu matkám, jenž jsou nuceny žít s nehojící se ránou v srdci. Je depresivní, přesvědčivě ukazuje čeho jsou lidé schopni a nutí k zamyšlení.

Film do českých kin přináší distribuční společnost Artcam.

stehy zdroj - artcam.cz

STEHY/Šavovi
Srbsko / Slovinsko / Chorvatsko / Bosna a Hercegovina, 2019
Režie: Miroslav Terzič
Scénář: Elma Tataragič
Žánr: drama
Kamera: Damjan Radovanovic
Hrají: Snežana Bogdanovič, Marko Bačovič, Jovana Stojiljkovič, Vesna Trivalič, Ksenija Marinkovič, Bojan Žirovič, Jelena Stupljanin, Dragana Varagič, Igor Benčina, Pavle Čemerikič, Rade Markovič
Producenti: Uliks Fehmiu
Střih: Milena Z. Petrović

Hodnocení: 80%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GR...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nebezpečně omamující jízda Rona Howarda

200rushNiki Lauda a James Hunt. Jména, která před pár dekádami vzbudily ve Formuli 1 takový rozruch, že si na své vzájemné rivalitě tito závodníci vystavili schody ke slávě, k níž se ale oba dostali úplně jinými cestami.

...

Literatura

Globální dějiny a postliberální společnost.

globalni dejiny perexKniha profesora Ivo T. Budila (*1965) by mohla být považov...

Divadlo

O klucích aneb Jsem kuchta

jsem kuchta 3perexO klucích aneb Jsem kuchta se jmenuje komedie německého dramatika Davida Gieselmanna, kterou připravil pro podzimní sezónu režisér, někdy i autor, a vlastně spíš muž mnoha rolí, také třeba ředitel Domu dětí a mládeže v Praze 10, R...

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...