Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

Tisk

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, která mi na tuto zásadní otázku odpověděla.

 

Scénář má na svědomí v poslední době čím dál oblíbenější Petr Kolečko, což začíná být zárukou kvality. Jeho scénky při dobrém obsazení musí rozesmát každého mračouna a nejinak je tomu i v případě tohoto internetového seriálu.

Trenér Hrouzek se tentokrát přesune z milovaného Havířova (což trochu opláče) a vrátí se do Slavie. Lví podíl na tom má i jeho tatínek, jedna z nových postav, kterého si zahrál Stanislav Šárský. Z trenérova příchodu ovšem nejsou všichni úplně nadšení, což s sebou přináší řadu pikantních situací. Jeho přítelkyně Deniska si ovšem návrat do Prahy vysnila a je s ním maximálně spokojená. Zůstane to tak i po jejich příjezdu?

Patrik Děrgel měl dostat více prostoru

Předně se seriál dočkal výrazných hereckých posil, ale bohužel i úbytků. Nejdříve začněme u té horší zprávy. Zdeněk Piškula se objeví jen sporadicky a jeho role tedy výrazně ustoupila do pozadí. Stejně dopadla i většina havířovských hokejistů. Místo toho se do popředí dostávají Michal Suchánek v roli slávistického kustoda, který ovšem hraje možná trochu jinou roli, než jste u něj běžně zvyklí. Trochu zklamáním byla pro mě role Patrika Děrgela, který navíc v reálu opravdu hrál závodně hokej. Jeho postavě se nedostalo tolik pozornosti, kolik by si podle mého zasloužil.

O hodně výraznější prostor dostal Václav Neužil ml., kterého jste mohli už vidět i v první řadě. Nejzajímavějším přírůstkem se pro mě ovšem stává Tomáš Dastlík. Toho můžete znát z nekonečného seriálu Ulice, kde ztvárnil roli nevěrníka Martina. Jeho postava je prostě geniální, a především má to slávistický srdce. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na Terezu Vilišovou, která hraje slávistickou manažerku. I ona je velice zajímavým zjevením a vlastně se snaží dokázat, že i žena může být vrcholovou sportovní manažerkou. I když přitom musí trochu skákat přes překážky.

Lagmajer je čím dál lepší herec

Samotné obsazení je tedy výrazně bohatší a samozřejmě ho doplňují i staří známí. Jirka Langmajer je snad čím dál lepší herec a dokazuje to i v tomto seriálu. Trenér Hrouzek dokáže neohroženě sypat jednu vtipnou hlášku za druhou, a přitom se ani nezapotit. Lajna je opět přehlídkou dobrého humoru, který nabídla už ve své první řadě.

Vedle toho se ovšem neváhá ponořit i do daleko vážnějších a hlubších témat jako je nemoc. Občas sice z na první pohled chmurnější situace vybruslí nějakým tím vtípkem, ale zároveň si nebojí vzít na svá bedra i větší zátěž.

Seriál je potřeba brát trochu z nadhledu. Někdy si umí třeba trochu rýpnout do ženského pohlaví. Již zmíněná nová postava manažerky Slavie je toho jasným důkazem. Na první pohled se sice tváří jako velká drsňačka, ale posléze je z výšin shozena zase dolů a ponížena mužským egem. Podobně i stará známá Deniska není úplně nejchytřejším jedincem a jsou na ní názorně ukázány některé špatné vlastnosti žen. Ale k tomuto seriálu to prostě patří.

Velice dobře zpracovaný je samotný závěr, ve kterém se někteří zachovají takovým způsobem, který by od nich nikdo nečekal. Vlastně se dočkáte i určitého ponaučení, které by všechny lidi mělo provázet celým životem.

Ale nebojte se. Lajna 2 je stále především o vtipných momentech a těch se vám dostane opravdu hodně. Některé z hlášek vás dostanou do kolen a přesvědčí každého diváka, že Češi stále umí dělat dobrý humor.

67949625 636521060174892 1740430789696290816 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lajna 2

Seriál ČR, 2019

Režie: Vladimír Skórka

Scénář: Petr Kolečko

Hrají: Jiří Langmajer, Norbert Lichý, Hana Vagnerová, Stanislav Šárský, Zdeněk Piškula, Patrik Děrgel, Tomáš Dastlík, Andrea Daňková, Václav Neužil ml., Igor Bareš, Michal Suchánek

Producenti: Daniel Strejc

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

38. Letní filmová škola: Na jihovýchod do ráje

letni filmova skola 38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ( LFŠ), která se každoročně koná na přelomu července a srpna, je minulostí. Na Slovácko přilákala přes pět tisíc návštěvníků a řadu významných hostů. Pro výroční cenu Aso...


Literatura

Vstoupili jsme do druhého skautského století

altSkautské hnutí (u nás zvané též junáckým) existuje již celé století, jakkoli po několikrát násilně přerváno totalitními režimy - jak nacistickým, tak komunistickým. Oba totiž žádaly, aby veškeré organizace včetně dětských a mládežnickýc...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Machete zabíjí zloduchy

machette perexFilm Machete zabíjí (2013) je brutální akční komedií, ve které hrají velké filmové hvězdy, dokonce i Mel Gibson. Přitom se příběh Mačety (Danny Trejo) zdá na první pohled jako z nízkorozpočtového béčkového filmu. Jenže oprav...