Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Tisk

Favoritka perexRežisér Yorgos Lanthimos proslulý úspěšnými podivnostmi jako byly filmy Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017) představuje historické drama z doby vlády královny Anny Stuartovny s názvem Favoritka (2018). Dokonalé scény, šokující naturalismus a jistá bizarnost podporují nezapomenutelnou atmosféru filmu, který je právem nominován na několik Oskarů.

Ponurá atmosféra na začátku 18. století na dvoře stárnoucí a nemocné královny Anny Stuartovny (Olivia Colman), která místo vlády utíká do svého zvráceného světa plného marných kompenzací životních traumat, nezvládnutých emocí i jisté nenávisti ke svému vlastnímu tělu, doplňuje dominantní postava favoritky lady Sarah (Rachel Weisz), která nutně přebírá vládnoucí úlohu i péči o churavou duši nešťastné královny.

Favoritka poster

Cesta k získání moci je vždy dlážděna intrikami i velkou ztrátou sebeúcty. Své o tom ví sestřenice Lady Sarah Abigail (Emma Stone), která po ztrátě majetku přijíždí s žádostí o pomoc. Ocitá se v podřízené pozici služebné, ale postupně si získá důvěru a náklonnost královny. Drama tří žen, které hrají svou rozehranou partii a pevně zůstávají ukotveny ve svých rolích, ze kterých není návratu, má hořkou pachuť jedu, vtíravou vlhkost pravých i falešných slz, ostré hrany jizev, zápach sněti se zanícených vředů, ozvěnu zvuků rozkoše a plno chloupků z malých králíčků a krve z postřílených kachen.

Film provází barokní hudba, nechybí ani exhibice roztodivných zábav znuděných šlechticů i s jejich děsivými make upy. Podívaná je to vskutku pozoruhodná, ale určitě ne pro každého. Tato sonda do lidských duší je zvráceným překvapením s dokonalými scénami a detaily. Každý statický okamžik filmu umožňuje proniknutí až na dřeň ve vnímání konkrétního detailu jediné lidské emoce rozpoznatelné z lidské tváře.

Favoritka/ The Favourite

Irsko, Velká Británie, USA, 2018
Režie: Yorgos Lanthimos
Žánr: Drama/ komedie/ historický/ životopisný
Scénář: Deborah Davis, Tony McNamara
Kamera: Robbie Ryan
Hrají: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss, James Smith, Jenny Rainsford, Liam Fleming, Wilson Radjou-Pujalte, Basil Eidenbenz, James Melville, Isaura Barbé-Brown, Alfrun Rose
Stopáž: 119 min

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

The Circle – Sdílet znamená starat se

circle perex„Vědět je dobré. Vědět všechno je lepší.“ Svět je plný neomezených možností. Žádné války, žádné nemoci. Největší high-tech společnost The Circle nezná problém, který by nedokázala vyřešit. Její technologie mají moc změnit svět.


Literatura

Kleptokracie: Jak špinavé peníze ovládají svět

Kleptokracie perexŠokující, pečlivě zpracované a zdroji podložené dílo literatury faktu, v němž oceňovaný investigativní novinář Tom Burgis odhaluje, jak globální kleptokracie korumpuje svět kolem nás. K...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...