Mise: mistrovství Norska v patchworku

Mise: mistrovství Norska v patchworku

Tisk

nazapadZ letošní Severské filmové zimy jsme vám představili film Heavy trip o víceméně úspěšné finské kapele, která nakonec putuje za svým snem. Jako druhý vybíráme norské drama, ve kterém otec a syn podnikají misi - dopravit se společně na norské mistrovství v patchworku a uctít tak památku na jejich manželku a matku. A na to, že jsou to dva muži, jde jim to společně hůř než na bláznivé horské dráze.

 

Kasper je sice učitel hudebky, ale to mu nebrání žít celkem nespoutaný život plný alkoholu. Pozdní příchody se mu ale nakonec vymstí. Podle starého pořekadla, že všechno zlé je k něčemu dobré, se díky volnému času může věnovat otci Georgovi, který není schopný se sám postavit k samostatnému životu bez své milované manželky.

A tak se pánové rozhodnou, že odcestují na ostrov Ona, kam Irene ještě stihla zaslat svou patchworkovou deku a alespoň symbolicky se tak mistrovství zúčastní. Kasper vyjíždí jako pravý motorkář v kožené bundě, Georg podle svého zvyku v dámských šatech.

Dámské oblečení na muži přináší po cestě spoustu zajímavých chvilek, ale ukazuje se, že jsou lidé poměrně dost tolerantní. Včetně Kari (Anne Krigsvoll, kterou jste mohli v rámci festivalu vidět například ve filmu Ženy v příliš velkých pánských košilích), která kdysi byla Georgovou přítelkyní a po cestě naše duo zachraňuje střechou nad hlavou.

Během putování se k našim dvěma gentlemanům přidává ještě mladičká Vilde, kterou Kasper zachraňuje po velmi neuváženém rozhodnutí jejich kamarádek. Film nám představuje lásku v různých podobách - tu, která musí překonat různé překážky i tu, která se teprve rodí.

nazapad2

Na západ je roadmovie spojující pravou severskou filmovou náladu - drama, absurdní situace, které vás rozesmějí a momenty romantiky, které vás totálně rozněžní. Milý a dojemný snímek o životě, ztrátě a lásce – píšou organizátoři festivalu a já musím stoprocentně souhlasit.

Program festivalu: http://www.sfklub.cz
 
Na západ/Rett vest
drama, komedie
Norsko, 2017, 83 min
Režie: Henrik Martin Dahlsbakken
Scénář: Henrik Martin Dahlsbakken
Hrají: Iben Akerlie, Benjamin Helstad, Henrik Mestad, Bente Børsum, Marte Germaine Christensen, Ine F. Jansen, Ingar Helge Gimle, Bjørn Myrene, Inga Ibsdotter Lilleaas, Tuva Børgedotter Larsen, Anne Krigsvoll, Reidar Sørensen, Trine Wiggen, Per Schaanning, Birgitte Victoria Svendsen, Philip Dahlsbakken, Eva Petershagen Åsbø
Hodnocení: 95 %
Foto: http://www.sfklub.cz/na-zapad


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Inherent Vice – drama, u něhož nevíte, co je skutečnost a co jen sen

inheren200V současném Hollywoodu už je jen velmi málo ryze osobitých a nekonvenčních tvůrců, o nichž by se dalo takřka s jistotou říct, že patří mezi ty kultovní. Jedním z nich je nepochybně rodák z Californie Paul Thomas Anderson, který sbíral největší uz...


Literatura

Máme svobodu věřit čemu chceme

Malá paměťMalá paměť, to je nejnovější literární dílo známého spisovatele, dramatika a také humoristy Benjamina Kurase, které autor napsal během svého jarní karanténou způsobeného „uvěznění“ v Praze. Nejedná se o...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...