ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

Tisk

3kino perexPražská kina ATLAS a EVALD přivítají ve dnech 1. - 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3KINO, který se snaží českým divákům přinést to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky – z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. V průběhu osmi dnů představí více než 40 filmů a 30 hostů ze 4 zemí. Festival zahájí premiéra road movie Trenérova dcera (Polsko 2018) polského režiséra Łukasze Grzegorzka, který film osobně uvede. Snímek spatříme v předstihu, v polských kinech se objeví až napřesrok.

 


Přehlídka 3Kino přivítá i mnoho zahraničních hostů. Polsko tu zastoupí populární herec Olgierd Łukaszewicz, který v české premiéře představí dlouho očekávaný film Jako pes s kočkou režiséra Janusze Kondratiuka, ve kterém ztvárnil jednu ze dvou mužských hlavních rolí. Příběh inspirovaný skutečnou událostí je hořkosladkým obrazem rodinných vztahů. Snímky Vzpomínka na léto a Joanna doprovodí herečka Urszula Grabowská, která si za výkon v dramatu Joanna, ve kterém ztvárnila ženu toužící po dítěti a návratu ztraceného partnera v druhé světové válce, odnesla cenu Polské filmové akademie „Orel“ (polská obdoba Českých lvů) pro nejlepší herečku v hlavní roli. Ve filmu Vzpomínka na léto režisér Adam Guziński za pomoci zámlk vytváří subtilní obraz vstupu do teenagerského věku, kdy se zdá, že nenápadná událost položí stín na celý další život a doposud silný vztah matky se synem dostane trhliny.

3Kino 2018 WebNew


Drama Milost Jana Jakuba Kolského se odehrává v těsně poválečném Polsku. Sedmnáctiletý vnuk Janek v něm vypráví příběh prarodičů, kteří tou dobou přišli o syna. Kolski, který uvede českou předpremiéru, se zaměřil na sílu a odvahu rodičů a na boj o obnovení důstojnosti a rovnováhy po ztrátě syna. Objevem festivalu a polské kinematografie této sezóny je snímek Vztek, který představí mladý režisér Michał Węgrzyna. Ve zdánlivě nenápadném filmu je hlavní hrdina během krátké doby konfrontován s řadou nečekaných a nebezpečných situací, které převrátí jeho život. Již podruhé navštíví festival 3Kino režisér a kameraman Adam Sikora se svým nejnovějším režijním počinem Autsajder, ve kterém se student umění Franek náhodou zaplete do praktik děsivého totalitního zřízení.


Vítězný titul letošního národního festivalu v Polsku – Pawlikowského Studená válka – se již několik měsíců promítá v tuzemských kinech, takže jej už nespatříme. Avšak na přehlídce  BOHUŽEL CHYBÍ i ty v současnosti nejpodstatnější polské tituly. Mám na mysli jak  Klerus od Wokciecha Smarzowského, jehož šokující Volyň nedávno uvedla Česká televize a jenž nyní mapuje odvrácenou, temnou tvář tamní katolické církve (a během několika týdnů přilákal na dva půl milionu diváků!), tak podobně laděný Návrat od Magdaleny Lazarkiewiczové.Jako dílčí náplast  za nenaplněná očekávání však může posloužit rozsáhlá retrospektiva polské kinematografie.


Zájemci si tak mohou připomenout důležité počiny, natočené v průběhu její existence.  Nejstarší z nich – Dybuk - sahá až do meziválečného období a čerpá ze staré židovské legendy o zlém duchu, ovlivňujícím osudy živých tím, že do jednoho nic netušícího  nešťastníka vstoupí. Jen doplním, že stejné téma se polští tvůrci rozhodli v posledních dvaceti letech přinejmenším hned dvakrát znovu zpracovat. Zakázané písničky zase dokládají umělecké znovuzrození po druhé světové válce. Dočkáme se ovšem i ceněných sociálních příspěvků Kazimierza Kutze Sůl černé zeměPerla v koruně, které mapují hornické nepokoje ve Slezsku. A konečně upozorním aspoň na komorní  drama Agnieszky Hollandové Osamělá žena, přinášející krajně pesimistický náhled na tísnivé poměry vládnoucí v polské společnosti, jak se odrážejí v bezvýchodném osudu jedné úplně obyčejné ženy. Nebylo divu, že tento snímek skončil po vyhlášení výjimečného stavbu na několik let v trezoru.

3Dkino The-Dybbuk-W

Dybuk


Českou kinematografii zastoupí předpremiéra filmu Chvilky, který vypráví o lásce, bolesti, oddanosti, ale také o naději, že člověk dokáže svá zranění přeměnit v sílu. Snímek citlivě zachycuje nástrahy rodinného života, které komentuje s humorem, pochopením a neobyčejně vyvinutým citem pro situace. Debatovat s diváky budou jeho tvůrci: debutující režisérka Beata Parkanová a hlavní představitelka herečka Jenovéfa Boková. Slovensko je zastoupeno biografickým snímkem Varga režisérky Soni Maletz o nedávno zesnulém slovenském hudebníku Mariánu Vargovi. Z maďarské produkce se objeví hned čtyři novinky letošní sezóny.


Pozoruhodný je maďarský snímek Genesis, který se věnuje vražedným útokům na Romy, k nimž v Maďarsku došlo před několika let lety. Podobně jako u nás již známé drama Jen to jen  vítr také Genesis nahlíží do mentality obětí i každého, kdo se ocitl v kontaktu s pachateli - ať již je to naivně zamilovaná dívka nebo obhájkyně jednoho z obžalovaných. Nejdrsnější maďarský snímek posledních dvaceti let Kojot pojednává v téměř westernovém duchu o hledání svého místa na světě, v romanci Rozkvetlé údolí se mladý milenecký pár ocitá i s ukradeným nemluvnětem na útěku, touží po svobodě a najít svoje místo na slunci. Maďarskou čtveřici pak uzavírá snímek Řezník, kurva a jednooký muž o řezníkovi, který umírá pro lásku k uprchlé prostitutce. Režisér János Szász ho zahalil do černobílého hyperrealistického až manýristického hávu a nechal vyniknout dobovou atmosféru ve všech chytrých i nechutných detailech.

3kino Genesis-Milan-Csordas-CRGenesis-w

Genesis


Přehlídku 3Kino nepromarněte, protože uvádí díla, která v českých kinech – a tím méně v televizi - sotva spatříme. Ne vždy se jedná o počiny opravdu špičkové, ale přinejmenším jsou zajímavé tím, jak se zvážněle i skrze zábavnou nadsázku pokoušejí zprostředkovat nejistotu a nesnáze, které vládnou současnosti – a byly stejně tak aktuální v jakékoli minulosti.

Jan Jaroš (s využitím propagačního materiálu)

www.3kino.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová nejraději odpočívá s knihou nebo i zírá jen tak do přírody…

200 rsLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod žhavými papr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...


Literatura

Jak se popasovat se závažnou nemocí a důstojně dožít svůj život?

Nanezijeme200 tuto otázku odpovídá ve své knížce „Nežijeme věčně“ americký lékař indického původu Atul Gawande. Rozebírá v ní své zkušenosti se systémem péče o staré nebo nevyléčitelně nemocné lidi, kterým zbývá nemnoho času na sebe a své bližní. Autor upozo...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

Nový film režiséra Romana Vávry Svět podle Muchy vstoupil do kin 1. října

svet podle muchy 200Symbolicky v roce 160. výročí narození jednoho z nejznámějších českých malířů Alfonse Muchy bude do kin uveden dokumentární film Svět podle Muchy. Režisér Roman Vávra divákům nabídne nový, v mnohém překvapivý pohled na život pro...